We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website bieden en om onze website continu aan te passen aan uw behoeften. Wij gebruiken ook cookies om nuttige functies en functies met toegevoegde waarde te bieden. Ten einde onze site comfortvol te gebruiken, kunt u ermee akkoord gaan om alle cookies van onze site te aanvaarden.

Aanvaarden Weigeren

Zorgcentrum voor kinderen met een handicap in Ringsaker (Noorwegen)

Het ‘Mørkved Avlastningssenter’ is een zorg- en verblijfscentrum voor kinderen met een handicap en hun gezinnen in de Noorse gemeente Ringsaker. Het oude gebouw werd vervangen door een nieuwbouw van de architectenkantoren Sjåtil & Fornæss AS v en Plan 1, die prima tegemoetkomt aan alle functionele en medische vereisten. Daarnaast voldoet hij aan de energievereisten voor een lage-energiegebouw en aan de esthetische normen voor moderne gezondheidszorginstellingen. Deze verwarmingsinstallatie van Vaillant combineert geothermische energie en zonne-energie. Hoewel ze een optimale verwarming van het gebouw garandeert, vormt deze configuratie in Noorwegen momenteel nog een zeldzaamheid.

In Brumunddal, in het zuidoosten van Noorwegen werd in 2015 een kleinschalig, maar architecturaal bijzonder relevant project verwezenlijkt. De zorginstelling is uiteraard belangrijk vanwege haar functie voor de gemeente Ringsaker, maar ze is ook opmerkelijk door haar positieve design en innovatief dankzij haar duurzame energieconcept. Het ‘Avlastningssenter’ werd opgetrokken ter vervanging van een bestaand gebouw dat niet langer voldeed aan de moderne normen, en bovendien te klein werd gezien de toegenomen vraag naar zorgplaatsen voor kinderen met een handicap.

Het nieuwe centrum bevindt zich in een woonwijk tegenover een bestaande basisschool. Het biedt plaats aan maximaal 12 kinderen of jongeren en 12 personeelsleden die instaan voor de opvoeding en verzorging van de bewonertjes. Om het comfort en de privacy te vergroten, is het gebouw onderverdeeld in afzonderlijke therapie- en woonruimten. De afzonderlijke flats bestaan uit een reeks van modulen met lessenaarsdak en houten gevelbekleding, die aansluiten op de buitenkant van de bungalow met metalen gevel.

Innovatief technisch systeem

Het lage-energiehuis is uitgerust met een geraffineerd verwarmingssysteem dat geothermische energie en zonne-energie combineert, dat tot 90 % van de nodige warmte genereert en voor de verwarming en het warm water gebruik maakt van hernieuwbare energie. Een elektrische ketel dekt de rest van de behoefte. De warmte van de geothermische bronnen wordt gegenereerd door twee geoTHERM-warmtepompen van Vaillant die in serie geplaatst staan. Het grootste deel van de warmteproductie is echter niet afkomstig van de warmtepompen, maar van de thermische zonnepanelen die tegen de verticale binnenwanden van de lessenaarsdaken werden geïnstalleerd. Daardoor hebben ze nauwelijks enige impact op het buitenaanzicht van het gebouw. Ondanks de verticale installatie kon een optimale zonne-invalshoek worden bereikt. Naast de vloerverwarming voeden de thermische zonnepanelen ook twee boilers met een inhoud van 2.000 liter voor de dagelijkse behoefte aan warm water. In Noorwegen is het niet erg gebruikelijk om als hoofdwarmtebron voor thermische zonnepanelen te kiezen. Om het project verder te optimaliseren, wil het planningsteam, bestaande uit de coördinator van het centrum, het hoofd openbare werken en de installateurs van het systeem, maandelijks blijven samenkomen.

De hele realisatie van het project duurde in totaal zeven jaar, waarvan de meeste voor de erg individuele planningsbehoeften die samenhangen met de specifieke zorgvereisten. Om voor de kinderen de best mogelijke omgeving tot stand te brengen, werd het zorgpersoneel van meet af aan nauw betrokken bij heel wat beslissingen, gaande van de keuze van de locatie tot de aanschaf van uitrusting. De eigenlijke uitvoering van het sleutel-op-de-deurproject nam relatief weinig tijd in beslag.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectZorgcentrum voor kinderen met een handicap, Ringsaker
TypologieResidentieel/gezondheidszorg
LocatieBrumunddal, Ringsaker, Noorwegen
Voltooiing2015
Kerncijfers - bouwprojectVervanging van een ouder bestaand gebouw
Kerncijfers - verwarmingCascade van twee bodem/water geoTHERM warmtepompen met thermische auroTHERM exclusiv zonnepanelen
EigenaarRingsaker Kommune v/ Helle Smedstuen
ArchitectenPLAN 1, Elverum
Architect van de gemeente: Sjåtil & Fornæss AS v/ Per Edvard Berg
LandschapsarchitectenSweco Norge AS, v/ Åse Gudrun Bryhni, Oslo
Uitvoerend bedrijfJonas Busk
Foto’sVaillant