Zoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Onderhoud van uw verwarmingsketel

Als u jarenlang zorgeloos wil genieten van uw cv-ketel en het maximumrendement uit uw investering wil halen, is het belangrijk om regelmatig een onderhoud van uw ketel te voorzien.

Vraag nu een onderhoud aan

Update COVID-19

Ook in deze bijzondere tijden wil Vaillant het verschil maken. Wij staan nog steeds voor je klaar om onderhoud en herstellingen uit te voeren.

Tijdens deze interventies zullen de veiligheidsmaatregelen uiteraard strikt nageleefd worden. Alvast bedankt om hiermee rekening te houden.

Aarzel dus niet om vandaag nog een afspraak te maken. Ons team staat klaar om je zo snel mogelijk te helpen en ervoor te zorgen dat je niet in de kou blijft staan.

De voordelen van een goed onderhouden verwarmingsketel

Het onderhoud van uw verwarmingsketel is dus verplicht, maar uiteraard zijn er ook heel wat voordelen voor uzelf aan verbonden:

Vermijd gevaarlijke situaties zoals CO-vergiftiging, schouwbrand of een explosie.

Regelmatig onderhoud zorgt voor een zuinige ketel en lage verwarmingskosten.

Verlaag de uitstoot van schadelijke stoffen en draag bij aan een beter milieu.

Slijtage wordt sneller gedetecteerd waardoor hoge herstellingskosten vermeden worden.

Een regelmatig onderhoud is verplicht

Een verwarmingsketel onderhouden is wettelijk verplicht, zowel voor bedrijven als particulieren.

Het is de gebruiker die verantwoordelijk is voor het onderhoud. Bij een huurwoning is het dus de huurder die ervoor moet instaan. Als u nog verwarmt met een atmosferische ketel bent u ook verantwoordelijk om eerst een attest van schoorsteenvegen aan te vragen voor het onderhoud kan uitgevoerd worden.

Voor welke verwarmingstoestellen geldt de verplichting?

Het onderhoud is verplicht voor verwarmingsketels op gas of stookolie.

Bij andere verwarmingstoestellen zoals warmtepompen is het onderhoud niet wettelijk verplicht maar raden we aan om regelmatig een nazicht in te plannen. Op die manier garandeert u een goede werking en verlengt u de levensduur van uw installatie.

Ook warmwaterboilers en badverwarmers op gas laat het u het best regelmatig nakijken.

De regels in België

De wettelijke regels voor het onderhoud van verwarmingsketels zijn afhankelijk van het type toestel en de regio waarin u woont.

Aan de hand van een attest afgeleverd door een erkend technicus moet u kunnen aantonen dat uw ketel een onderhoudsbeurt kreeg.

Verwarmingsketels op gas (aardgas, butaan en propaan)

Verwarmingsketels op stookolie

Hiervoor geldt een verplichte jaarlijkse controle in heel België.

Wist u dat elke millimeter roet in uw verwarmingsketel het rendement van uw ketel verlaagt met 3%? Een goed afgestelde stookoliebrander zorgt voor een rendementsbesparing van meer dan 8%.

Verplichtingen voor atmosferische verwarmingsketels

Atmosferische verwarmingsketels

Verplichte reiniging van uw schoorsteen vóór onderhoud van atmosferische ketels

Voor het onderhoud van cv-installaties aangesloten op een schoorsteen geldt nog een extra verplichting. Het reinigen van de schoorsteen is namelijk een verplicht onderdeel geworden van het tweejaarlijkse onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

Deze verplichting geldt voor:

  • Een centraal open stooktoestel met type B-aansluiting (de zogenaamde ‘atmosferische toestellen’)
  • Met een vermogen vanaf 20 kW

Voor zulke installaties moet u eerst de schoorsteen of het rookgasafvoerkanaal laten schoonvegen door een erkende schoorsteenveger. Pas als u het reinigingsattest van schoorsteenvegen hebt ontvangen en kunt voorleggen, mag het onderhoud van uw cv-installatie gebeuren.

Net als bij het onderhoud van de cv-ketel is de gebruiker (eigenaar of huurder) verantwoordelijk voor het laten reinigen van de schoorsteen.

Wat mag u verwachten tijdens het onderhoud van uw verwarmingsketel?

Een standaardonderhoud omvat controles van:

  • De volledige verwarmingsinstallatie en het warmwaterdebiet
  • De veiligheid van de ketel
  • De verbranding inclusief reinigingsattest volgens de normen van de regio
  • De schoorsteen op rookgasdichtheid
  • Beginnende lekken
  • en preventief melden van onderdelen die veel slijtage vertonen
  • Advies over mogelijke instellingen om energie te besparen

Wie doet het onderhoud?

U kunt voor het onderhoud van uw verwarmingsketel een beroep doen op een technicus van Vaillant of een zelfstandige verwarmingsinstallateur in uw buurt.

Het voorjaar is de ideale periode voor het onderhoud van uw verwarmingsketel

Wist u dat de lente en zomer de ideale periode zijn om het onderhoud uit te voeren? Van maart tot oktober voeren we vooral onderhouden uit, in de winter geven we voorrang aan herstellingen. Profiteer dus van de warmere maanden om een onderhoud te laten uitvoeren, zo komt u zorgeloos de winter door.

Verwarmingsaudit

Een verwarmingsaudit is een uitgebreid onderzoek van uw verwarming. Tijdens de audit worden de werking en energieprestaties van de volledige installatie nauwkeurig geanalyseerd met als doel om uw verwarming volledig te optimaliseren. We raden aan om de audit tijdens het (jaarlijks) onderhoud uit te laten voeren.

Plan het onderhoud van uw ketel

Vind een installateur

Wenst u het onderhoud van uw verwarmingsketel uit te laten voeren door een zelfstandig installateur? Gebruik onze zoekfunctie om een installateur uit uw buurt te vinden.

Bestaande klant bij Vaillant?

Via MyVaillant kan u eenvoudig zelf uw onderhoud inplannen. U kan op elk moment uw afspraak inplannen, ook buiten de kantooruren.

Onderhoud door Vaillant

Onze dienst-na-verkoop werkt met regionale techniekers, verspreid over heel België. Neem contact met ons op voor alle voorwaarden of prijzen:

02/334 93 52

service@vaillant.be

De voordelen van een onderhoudscontract

Wilt u zorgeloos genieten van uw verwarmingsinstallatie? Dan is een onderhoudscontract zeker een goed idee. Het onderhoud van uw ketel wordt dan onze zorg, waardoor u altijd verzekerd bent van een optimaal functionerende verwarmingsketel. Ook kunt u onze expert aanspreken als uw ketel een herstelling nodig heeft.

Meer info over de onderhoudscontracten van Vaillant