Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hoe kan je je warmtepomp instellen voor maximaal rendement?

Een warmtepomp is een duurzame en energiezuinige manier om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Om het rendement van jouw Vaillant warmtepomp te maximaliseren, zijn er echter een aantal zaken waar u op kunt letten. In dit blogartikel delen we met u de gouden tips om uw warmtepomp te optimaliseren voor comfort én besparing.

1. Slimme sturing van je warmtepomp

Met slimme sturing kan je instellen wanneer jouw warmtepomp bepaalde zaken moet uitvoeren. Dit betekent dat je jouw energieverbruik verlegt naar momenten waarop de energieprijs lager is. Denk bijvoorbeeld aan het opwarmen van jouw sanitair water in de nacht, wanneer de energieprijs dikwijls lager is en je dus het capaciteitstarief niet aanspreekt.

Indien je op hetzelfde moment je wasmachine, droogkast en afwasmachine opzet, betaal je hier namelijk extra voor op je energiefactuur. Je spreidt je verbruik dus best zo goed mogelijk!

Daarnaast kan je ook gebruikmaken van jouw zonnepanelen, indien je die ter beschikking hebt. Hierbij stem je jouw warmtepomp af op de energieproductie van jouw zonnepanelen. Op zonnige dagen kan jouw warmtepomp dus draaien op zelfopgewekte energie, wat jouw energiefactuur aanzienlijk kan drukken.

2. Warm water: comfort én efficiëntie

Ook als jouw warmtepomp zorgt voor sanitair warm water, stel je best de temperatuur niet te hoog in. Terwijl traditionele boilers temperaturen van 60°C of hoger vereisen, werkt jouw Vaillant warmtepomp optimaal bij temperaturen van tot 50°C.

Waarom kan een warmtepomp op lagere temperatuur draaien voor sanitair warm water?

In het buffervat van de warmtepomp boiler wordt meestal een groot volume water op lagere temperatuur voorzien (ongeveer 45-50°C). Aangezien een warme douche voor de meeste personen gelijk staat aan ongeveer 40°C, moet het water uit het buffervat gemengd met slechts een kleine hoeveelheid koud water, zodat het water in het bad of de douche de ideale temperatuur krijgt. Dit zorgt ervoor dat er minder water verloren gaat, het rendement van jouw warmtepomp hoog blijft en dat jouw comfort ook exact hetzelfde blijft.

Bovendien kan je met jouw Vaillant warmtepomp ook 'slim opwarmen'. Dit houdt in dat het toestel enkel opwarmt wanneer er effectief warm water nodig is, wat energieverlies tegengaat.

3. Ga voor een constante temperatuur in huis

Een constante temperatuur in jouw woning is niet alleen comfortabel, maar draagt ook bij aan een efficiëntere werking van jouw warmtepomp. Vermijd grote temperatuurschommelingen door de thermostaat in te stellen op een constante temperatuur, dag en nacht.

Zone-verwarming is hierbij een extra troef. Hiermee kan je per kamer de gewenste temperatuur instellen, waardoor je enkel verwarmt waar het nodig is.

4. Beperk actieve koeling

Tijdens warme zomerdagen kan jouw warmtepomp van Vaillant ook koelte brengen in uw woning. Echter, actieve koeling vraagt meer energie dan verwarmen, waardoor dus ook het rendement wat naar beneden gaat. Maak je toch gebruik van actieve koeling, kies dan voor gematigde temperaturen. Laat de temperatuur niet meteen 6 graden dalen, maar kies bijvoorbeeld om te koelen tot 24 graden. Daarbovenop kan je met enkele alternatieve koelmethoden de temperatuur nog verder doen dalen zonder jouw warmtepomp extra te moeten aanspreken:

  • Zonnewering: Door zonlicht buiten te houden, beperk je de warmteopname in jouw woning.
  • Natuurlijke ventilatie: 's nachts en in de vroege ochtenduren frisse lucht binnenhalen, helpt om de woning te koelen.

5. Regelmatig onderhoud van de warmtepomp en/of ketel

Regelmatig onderhoud is de sleutel tot een gezonde en efficiënte warmtepomp. Om je rendement te garanderen, is het essentieel dat je toestel optimaal functioneert. Dat doe je met een onderhoudsbeurt door een erkende installateur.

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je Vaillant warmtepomp jarenlang meegaat, zonder onverwachte kosten. Via het MyVaillant Web platform kan je eenvoudig zelf een onderhoud of herstelling inplannen bij Vaillant.

6. Vermijd de werking van de aanvullende elektrische hulpverwarming

Met de installatie van een warmtepomp heb je een energiezuinige oplossing in huis. Een warmtepomp heeft namelijk een bepaald rendement, ook wel COP (coefficient of performance) of winstfactor genoemd. De COP definieert de relatie tussen afgegeven warmte en opgenomen elektrisch verbruik. Je steekt er 1 kW elektriciteit in en de warmtepomp zal 3 à 5 kW aan warmte afgeven. In de warmtepomp zit er ook een elektrische hulpverwarming om vraagpieken op te vangen voor bijvoorbeeld uitzonderlijke koude dagen.

Het deel van de gevraagde warmte, die door de elektrische hulpverwarming wordt gedekt, moet best zo klein mogelijk zijn. Deze heeft namelijk een rendement van 1; je steekt er 1 kW elektriciteit in en deze zal slechts 1 kW aan warmte afgeven. In de regelaar kan je instellen onder welke buitentemperatuur deze elektrische hulpverwarming mag meehelpen. Tevens kan je ook het vermogen beperken van deze hulpverwarming. Het is raadzaam om de draaiuren en verbruik van deze hulpverwarming in het oog te houden en je te laten informeren door een erkende installateur.

Hoe kunnen we je verder helpen?

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je Vaillant warmtepomp jarenlang meegaat, zonder onverwachte kosten. Via het MyVaillant platform kan je eenvoudig zelf een onderhoud of herstelling inplannen bij Vaillant.