Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Ga je renoveren? Overweeg dan een warmtepomp!

Ben je je woning volop aan het renoveren? Dan is het geen slecht idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Afhankelijk van het soort renovatie heb je verschillende opties. Ontdek er hier alles over!

De EPB-eisen

Alle woningen, nieuwbouw of niet, moeten voldoen aan verschillende regels op vlak van energieprestaties en binnenklimaat. Ook voor gerenoveerde huizen gelden er zogenaamde EPB-eisen wat betreft energieprestatie en binnenklimaat. Bovendien worden die eisen steeds strenger, zodat je er dus maar beter zo vroeg mogelijk rekening mee houdt. Het is wel zo dat de wetgeving verschilt naargelang de soort renovatie die je uitvoert. Voor een ingrijpende renovatie gelden strengere regels dan voor een kleine of gewone renovatie.

Ga je renoveren? Overweeg dan een warmtepomp!

Warmtepomp installeren bij kleine of gewone renovatie

Bij een kleine of gewone renovatie moet je wel voldoen aan bepaalde isolatieregels, maar hoef je niet voor minstens 75% geïsoleerd te hebben. Houd echter wel in je achterhoofd dat een goede isolatie essentieel is voor een hoog rendement van je warmtepomp. Als je huis niet voldoende geïsoleerd is, gaat er te veel warmte verloren en kan je warmtepomp niet optimaal presteren.

Een andere belangrijke factor bij het plaatsen van een warmtepomp is de aanwezigheid van vloerverwarming. Een warmtepomp op gewone radiatoren aansluiten, wordt namelijk afgeraden. Heb je geen plannen voor vloerverwarming? Dan is een warmtepompboiler voor sanitair warm water misschien een betere keuze voor jou.

Als je een goed geïsoleerd huis hebt, kun je bij een gewone renovatie het best kiezen voor een airco (lucht/lucht-warmtepomp) of een lucht/water-warmtepomp. De installatie is veel minder ingrijpend dan met een grond/water- of water/water-warmtepomp het geval is, omdat er geen grondwerken bij komen kijken en je geen vergunningen moet aanvragen.

Meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen.

Ingrijpende energetische renovatie (IER)

Voor een ingrijpende energetische renovatie of IER gelden er strengere regels. Zo moet je woning voor meer dan 75% geïsoleerd zijn, mag je energieverbruik of E-peil niet hoger dan 90 zijn, moet je huis voor een deel zelfvoorzienend zijn met hernieuwbare energie, zijn minimale ventilatievoorzieningen verplicht, …

Bij een ingrijpende renovatie zijn een lucht/water-warmtepomp of een bodem/water-warmtepomp de beste keuze, omdat ze het E-peil van je woning omlaag halen en op hernieuwbare energie werken. Onthoud wel dat vooral een bodem/water-warmtepomp een uitgebreidere installatie vergt en dat dit dus ook een grotere investering met zich meebrengt. Als je elektrische accumulatoren of convectoren hebt, kun je deze eenvoudig laten vervangen door een lucht/lucht-warmtepomp of airco, omdat er hiervoor geen afgiftesysteem en dus geen breekwerken nodig zijn.

Wil je graag een warmtepomp laten installeren?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met een installateur voor meer informatie!

Contacteer een installateur