Zoeken

Wil je een warmtepomp installeren? Onthoud deze tips!

Een warmtepomp installeren is een uitstekend idee. Het is namelijk een erg duurzame én milieuvriendelijke oplossing – op voorwaarde dat je warmtepomp een optimaal rendement heeft. Als je de volgende tips in het achterhoofd houdt bij het installeren van je warmtepomp, komt het zeker goed.

Vergeet niet te isoleren

Een warmtepomp installeren is enkel nuttig als je woning voldoende geïsoleerd is. Als dat niet het geval is, gaat de warmte sneller verloren en moet je warmtepomp harder werken, waardoor het rendement omlaag gaat. Het is in dat opzicht slim om je verwarmingsinstallateur op voorhand een warmteverliesberekening te laten uitvoeren, zodat je zeker weet of het wel rendabel is om voor een warmtepomp te kiezen.

Is je woning goed geïsoleerd en heb je weinig warmteverlies? Dan is een warmtepomp niet alleen de meest rendabele oplossing om de winter gezellig door te komen, maar ook een handige manier om in de zomer voor koeling te zorgen. Met een warmtepomp geniet je dus zowel ’s winters als ’s zomers van een optimaal binnenklimaat en warm water. Met een condensatieketel moet je een aparte airco aankopen om je woning te koelen.

Op het vlak van rendement is het verder belangrijk dat je warmtepomp juist gedimensioneerd is. Als er een te kleine warmtepomp geïnstalleerd wordt, zal de bijverwarming te veel energie verbruiken en zal je rendement dalen. Bij een te grote warmtepomp zal de investering te hoog zijn. Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren door een professioneel installateur.

Kies de juiste warmtepomp voor jouw situatie

Warmtepomp installeren? Onthoud deze tips!

Aangezien een warmtepomp vooral rendabel is in een zeer goed geïsoleerde woning, is ze vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten of grondig gerenoveerde huizen. Heb je geen nieuwbouw of heb je niet de middelen om je woning uitgebreid te renoveren, maar wil je toch graag een warmtepomp? Dan kun je kiezen voor een hybride systeem waarbij je een warmtepomp combineert met je mazout- of gasketel.

Verder zijn er nog een aantal technische voorwaarden om rekening mee te houden. Voor elke warmtepomp zijn er afzonderlijk specifieke vereisten. Bij een bodem/water-warmtepomp moeten er bijvoorbeeld boringen uitgevoerd worden, en dat vraagt om de nodige grondoppervlakte. Bij een lucht/water-warmtepomp moet je dan weer goed nadenken waar je de buitenunit juist wilt plaatsen. De versoTHERM en de recoCOMPACT van Vaillant werken zonder buitenunit.

Om zeker te zijn dat je warmtepomp helemaal voldoet aan je wensen en noden, is het belangrijk dat je de installateur laat weten wat je juist nodig hebt. Ga je de warmtepomp gebruiken voor een regendouche, een bad of gewoon voor een eenvoudige douche? Hoeveel ruimtes moeten er verwarmd worden en hoe groot zijn die ruimtes juist? Al deze factoren spelen namelijk mee bij de keuze voor een bepaalde warmtepomp.

Overweeg een combinatie met PV-panelen

Het voordeel van een warmtepomp is dat ze haar energie voor 75 procent uit de natuur haalt. Voor de overige 25 procent maken warmtepompen gebruik van elektriciteit. Wil je je kosten drukken én volledig duurzaam energie opwekken? Dan kun je overwegen om je warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen.

Ga na op welke premies je recht hebt

Hoewel een warmtepomp zichzelf na verloop van tijd terugbetaalt, kan de installatie best een grote hap uit je budget nemen. Ga dus zeker na op welke premies je recht hebt, om zo de terugverdientijd in te korten.

Klaar voor de installatie van je warmtepomp?

Neem dan contact op met een installateur!