Een warmtepompboiler in je appartement: voordelen, werking, prijs en meer.
Ben je op zoek naar een energiezuinige manier om je sanitair water te verwarmen in je appartement? Dan is een warmtepompboiler misschien wel iets voor jou. In dit artikel vertellen we je wat een warmtepompboiler is, waarom het een slimme keuze kan zijn voor je appartement, en wat de voordelen zijn.
Wat is een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is een boiler uitgerust met een geïntegreerde warmtepomp. Het onttrekt warmte aan de lucht, bijvoorbeeld uit een ruimte in je appartement of van buiten, en gebruikt die warmte om water te verwarmen. In plaats van elektriciteit of gas te verbruiken zoals een gewone boiler, gebruikt een warmtepompboiler deze omgevingswarmte, waardoor het veel minder energie verbruikt.
Waarom kiezen voor een warmtepompboiler in je appartement?
Een warmtepompboiler is bijzonder geschikt voor appartementen dankzij de vele voordelen:
1. Besparen op je energierekening
Een warmtepompboiler kan je helpen om flink te besparen, omdat het veel minder energie verbruikt dan een traditionele elektrische boiler. Het heeft een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, wat heel wat minder is dan bij een elektrische boiler. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Bovendien heeft een warmtepompboiler weinig warmteverlies door kwalitatieve (PU-)isolatie.
2. Ideaal voor appartementen zonder gas
In sommige gevallen hebben appartementen geen gasaansluiting. Dan kan een warmtepompboiler een perfect alternatief zijn. Een warmtepompboiler werkt niet op gas: je hoeft je dus geen zorgen te maken over gasleidingen of -kosten.
3. Eenvoudige installatie
Een warmtepompboiler is in de meeste appartementen vrij eenvoudig te installeren, waardoor de installatiekosten meevallen. Een warmtepompboiler kan bijvoorbeeld in een berging, kelder of zolder geplaatst worden.
4. Combineer er op los
Heb je fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak? Dan kun je de energie die je overdag opwekt, gebruiken om je sanitair water te verwarmen via jouw warmtepompboiler. Daarnaast kun je een warmtepompboiler ook combineren met een condensatieketel op gas of op stookolie. Een warmtepompboiler is ook compatibel met thermische zonnecollectoren.
5. EPB of EPC
Een warmtepompboiler biedt de hoogste scores voor zowel je EPB als EPC.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een warmtepompboiler in een appartement?
Natuurlijk zijn er ook een paar zaken waar je rekening mee moet houden:
⚬ Het neemt wat meer ruimte in beslag
Omdat een warmtepompboiler niet alleen een boiler is, maar ook een warmtepomp heeft, is hij wat groter dan een gewone boiler. Je hebt dus wat extra ruimte nodig.
⚬ Ventilatie is belangrijk
Als je een kleine ruimte hebt, moet je zorgen voor een goede ventilatie. Anders kan het apparaat niet optimaal functioneren. Je kan de warmtepompboiler ook installeren in een ruime, onverwarmde garage, kelder of zolder.
Wat is de prijs van een warmtepompboiler voor een appartement?
Een warmtepompboiler voor een appartement is in aanschaf duurder dan een gewone elektrische boiler door de warmtepomp. Reken op een bedrag van ongeveer € 2.500, exclusief btw en installatie. Dit bedrag is vaak binnen vijf jaar terugverdiend door de besparing op je energiekosten. Bovendien kun je in België een premie krijgen voor het installeren van een warmtepompboiler, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.
Welke warmtepompboiler past het beste bij jouw appartement?
Een Vaillant-installateur biedt deskundig advies op maat voor jouw appartement en helpt je de ideale warmtepompboiler te kiezen.