Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Het is superzuinig, goedkoper dan stookolie én bijna muisstil!”

Toen de stookolieketel in het opbrengsteigendom van Jean-Paul en Luc aan vervanging toe was, kozen de neven voor een superzuinige gascondensatieketel. Dat deden ze op advies van installateur Eric. De drie mannen vertellen waarom ze voor dit type verwarming opteerden...

Jean-Paul en Luc Degrande zijn mede-eigenaar van appartementsgebouwen met onderaan commerciële ruimten.

Zij vinden het belangrijk om die gebouwen goed te beheren en te vermijden dat hun eigendommen verloederen. “Als wij goede huurders hebben gevonden, willen we natuurlijk dat ze er blijven wonen. Met een goed verwarmings- en warmwatersysteem kunnen wij hen comfort bieden. Op termijn verdienen wij deze investering dus terug.” De neven hadden al heel goede ervaringen met de gewone gasketels van Vaillant. Toen de stookoliebrander van het commerciële pand op de benedenverdieping zijn diensten had bewezen, klopten ze aan bij hun Vaillantinstallateur, Eric Adriaensen, van Poelaert et Fils. “Hij stelde ons de nieuwe generatie ketels voor, de gascondensatieketels. Die toestellen hebben verschillende voordelen. Eerst en vooral is er het zuinig verbruik en ze zijn ook goedkoper dan een stookolieketel. Met de premie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest konden we ook nog eens rekenen op een extra besparing. En tot slot is deze gascondensatieketel ook heel stil. Je moet er echt naast gaan staan om te horen dat het toestel in werking is.” In hun andere gebouw hebben Jean-Paul en Luc een centraal systeem voor de verwarming en het warme water. “Uit onze laatste gesprekken met Eric leerden wij dat er ook voor die situatie heel goede oplossingen zijn met condensatieketels. Als we alle voordelen in acht nemen, is het voor ons onvoorstelbaar geworden om vandaag niét voor een condensatieketel te kiezen, zowel in een opbrengsteigendom als in een eigen woning.”

Installateur Eric Adriaensen van Poelaert et Fils uit Braine-l'Alleud

Jean-Paul en Luc deden een beroep op Eric Adriaensen voor de installatie van hun nieuwe gascondensatieketel. “De stookolietank die al vijftig jaar onder de grond zit, hebben we geneutraliseerd om eventuele bodemverontreiniging voor te zijn”, legt hij uit. “Dat zou immers een heel grote kost meebrengen. Bovendien is een stookolieketel veel duurder, zeker als je met condensatietechnologie wilt werken. Gas is ook gemakkelijk: niemand moet nog in het oog houden of er genoeg stookolie voorradig is en bij de leveringen is er ook vaak geuroverlast in het gebouw.” De gascondensatieketel in het gebouw van Jean-Paul en Luc werkt, zoals alle condensatieketels, met een gedwongen afvoer. “Daarvoor werd op de ketel een dubbelwandige buis aangelegd die verse lucht van buiten het gebouw aanzuigt en de verbrande gassen aangedreven uitstoot”, zegt Eric. “In dat gesloten systeem wordt er dus geen lucht meer onttrokken aan de ruimte waarin de ketel zich bevindt en tegelijkertijd kunnen er geen uitlaatgassen binnenkomen. Dat is een belangrijke beveiliging tegen CO-vergiftiging.”

Niet steeds op volle kracht

Het pand van de neven kreeg het allernieuwste Vaillant-model. Dat is uitgerust met een hoogrendementpomp die elektriciteit bespaart. “Het toestel beschikt ook over een elektronische gas-luchtregeling, die een efficiëntere condensatie en een diepere modulatie mogelijk maakt”, vertelt Eric. “Dat laatste betekent dat de ketel zijn vermogen kan aanpassen naargelang de reële energiebehoefte. Ik vergelijk dat graag met een auto waarmee je optrekt tot 150 km/u om honderd meter verder aan het rode licht vol op de rem te gaan staan. Rijd je voortdurend zo, dan verbruik je heel veel brandstof voor niets. Met deze gascondensatieketel is dat net hetzelfde: om bijvoorbeeld een ruimte op temperatuur te houden, hoeft de ketel niet op volle kracht te draaien. Het spreekt voor zich dat de modulerende werking van de ketel een enorme energiebesparing oplevert. Er is ook gekozen om een buitenvoeler te plaatsen. Op basis van de gemeten buitentemperatuur kan de reële warmte- en dus energiebehoefte nog beter berekend worden, waardoor de automatische aanpassing van het vermogen optimaal rendeert.”