Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Nieuwbouwwoning met zonneboiler

Nieuwenrode ligt op slechts enkele minuten rijden van de Brusselse rand. Op weg naar Evi Janssens en Stefan de Hertefelt rijden geregeld wielertoeristen voorbij, hoofd en handen stevig ingepakt tegen de kou. Maar van koude is bij het jonge paar in huis weinig te merken. Installateur Robby Michiels, die verderop woont, installeerde er een condensatiegaswandketel in combinatie met een zonneboiler.

Eigenaars Stefan en Evi: Om als bouwer aan je wettelijke verplichtingen op het vlak van hernieuwbare energie te voldoen, heb je drie veel voorkomende mogelijkheden: een warmtepomp, fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak of een zonneboiler.

Vloerverwarming en radiatoren

Vlaanderen legt de lat voor het energieverbruik in nieuwbouwwoningen almaar hoger. Was er in 2014 en 2015 nog een E-peil van maximaal E60, dan is dat in 2016 en 2017 al verlaagd tot E50, om uiteindelijk af te zakken naar E30 in 2021. Vanaf dan is dus de BENnorm verplicht: bijna-energieneutraal bouwen. Zover wilde Evi en Stefan niet gaan. Hun eis: een energiezuinig huis, maar niet tegen om het even welke prijs.

 

Een praktisch huis moest het worden, waarin elk van de twee kinderen een eigen kamer had. En om die kamers snel op temperatuur te krijgen, werden er radiatoren geplaatst. Op het gelijkvloers ligt vloerverwarming. “Omwille van de combinatie van radiatoren, die op een hogere temperatuur werken, en vloerwarming, die op een lagere temperatuur werkt, heb ik aangeraden om een condensatiegaswandketel te plaatsen”, zegt Robby.

 

Voor de productie van het sanitair warm water liggen thermische zonnepanelen op het dak en staat er naast de ketel een zonneboiler van 250 liter. Evi en Stefan: “Om als bouwer aan je wettelijke verplichtingen op het vlak van hernieuwbare energie te voldoen, heb je drie veel voorkomende mogelijkheden: een warmtepomp, fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak of een zonneboiler. Voor ons was die laatste optie budgettair het interessantst. We verwachten elk jaar 10 tot 15 % te besparen op energie.”

Technische fiche

Informatie over de producten
Type installatie
Afmetingen condensatieketel (H x B x D)720 mm x 440 mm x 338 mm
Gewicht condensatieketel33,5 kg
Afmetingen zonneboiler
  • Diameter: 600 mm
  • Hoogte: 1596 mm
Gewicht leeg/gevuld116 / 262 kg
Installateur Robby: Het is een misverstand te denken dat die zonneboiler alleen op zonnige zomerdagen werkt.

Zonneboiler werkt ook op minder zonnige dagen

 

Of het grijze weer in België dan niet vaak een spelbreker is? Robby: “Het is een misverstand te denken dat die zonneboiler alleen op zonnige zomerdagen werkt. Als er zon is, warmt hij ook in de winter al het water op. Is er weinig zon, dan nog brengt hij misschien 100 liter op temperatuur, en gaat die condensatieketel bijspringen indien nodig. Het voordeel is dat het water sowieso al iets warmer binnenkomt en dat je dus niet veel extra hoeft te stoken.”

 

Evi en Stefan hebben een zonne-energiesysteem volgens het leegloopprincipe. De collectoren op het dak zijn vlakkeplaatcollectoren. “Ook dat is de meest budgetvriendelijke oplossing”, legt Robby uit. “Het alternatief waren buiscollectoren. Zulke collectoren hebben een beter rendement, ook op bewolkte dagen, maar zijn iets duurder en esthetisch minder aantrekkelijk. In feite worden buiscollectoren vooral gekozen voor daken waar je de panelen niet optimaal op het zuiden kunt richten of met een minder interessante hellingsgraad. Hier is er een plat dak en heb je dus alle vrijheid. Een ander voordeel van vlakkeplaatcollectoren is dat ze vlot weer en wind doorstaan en ook geschikt zijn voor leegloopsystemen.”

 

Een zonneboiler met leegloopsysteem is zo goed als onderhoudsvrij. Meten de collectoren op het dak een voldoende hoge temperatuur, dan stuurt de pomp er de zonnevloeistof door. Deze warmt op en geeft zijn warmte weer af in de boiler. Op extreem zonnige dagen loopt de temperatuur in de collectoren makkelijk op tot ruim 150 graden. Om de viscositeit en de kwaliteit van de vloeistof intact te houden, schakelt de pomp vanaf een zekere temperatuur uit. De collector en de leidingen tussen de collector en de boiler lopen leeg. De vloeistof blijft goed beschermd binnen de spiraal van de zonneboiler.

Identikit

Informatie over de constructie
Eigenaar: Stefan de Hertefelt en Evi Janssens
Beroep:hij: leraar houtbewerking in Mechelen
zij: bediende bij een olie- en gasbedrijf in Brussel.
Soort woning:halfopen bebouwing (start van werken 2015)
Warmwaterverbruik:badkamer met bad en douche
Bewoonbare oppervlakte:154 m2
Beglazing:superisolerend en zonwerend glas
Warmteoverdracht:vloerverwarming op het gelijkvloers – radiatoren op de verdieping
Isolatie:PUR-platen - muren: 10 cm, dak 16 cm
Ventilatie:type C+
Vloer:keramische tegels op het gelijkvloers, laminaat op de verdieping
E-peil:E52