Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Geothermische warmtepompen:

Alles wat je moet weten

Geothermische warmtepompen, ook bodem/water-warmtepompen of grond/water-warmtepompen genoemd, maken gebruik van energie uit de grond om een woning en/of sanitair water te verwarmen. In dit artikel lees je meer over dit type warmtepomp.

De voordelen van een bodem/water-warmtepomp

Duurzaam

De grond/water-warmtepomp gebruikt aardwarmte in plaats van fossiele brandstoffen en stoot daardoor geen CO₂ uit.

Efficiënt

Een geothermische warmtepomp is de efficiëntste soort warmtepomp.

Esthetisch

Buiten zie je helemaal niets van de installatie. Enkel de warmtepomp binnen is zichtbaar.

Super stil

Dankzij ons SoundSafeSystem zijn Vaillant warmtepompen superstil. Zo kan het systeem flexibel worden gepositioneerd.

Plan je een nieuwbouw? Dan is een geothermische warmtepomp een uitstekende keuze. Zeker als je je vloerverwarming aan je bodem/water-warmtepomp koppelt. Voor renovaties zijn ze meestal minder aangewezen.

Hoe werkt een bodem/water-warmtepomp?

 

Bodem/water-warmtepompen onttrekken warmte aan de bodem via verticale aardsondes of een horizontaal captatienet. Omdat de temperatuur van de bodem het hele jaar door redelijk constant blijft (tussen 7 en 13° C), behaal je met deze installatie een erg hoog rendement. De terugverdientijd van een grond/water-warmtepomp is ongeveer 15 tot 20 jaar. Natuurlijk spelen premies en plaatsingskosten daarin ook een grote rol.

 

Lees meer over de werking van een warmtepomp

Passief koelen met een geothermische warmtepomp

Met bepaalde types bodem/water-warmtepompen kun je je woning niet alleen verwarmen, maar in de zomer ook milieuvriendelijk én energiezuinig koelen.

Bij passieve koeling maakt de warmtepomp gebruik van de koelte van de bodem (+/- 10-12°C). Het water dat door het vloersysteem circuleert, heeft dan een temperatuur van ongeveer 15°C en kan zo de leefruimtes zo’n drie graden koelen, wat volstaat voor een aangename en frisse temperatuur. De opgenomen warmte wordt vervolgens via het water van het vloersysteem teruggegeven aan de bodem.

Geothermische warmtepompen laten bovendien warmterecuperatie toe: de warmte die de warmtepomp in de zomer uit je woning haalt en naar de aarde afvoert, wordt daar opgeslagen. In de winter doe je daar je voordeel mee, omdat het systeem diezelfde warmte dan gebruikt om je woning te verwarmen. Op die manier heb je dus ook een beter rendement in de winter.

Bij deze vorm van koelen wordt de compressor van de warmtepomp niet gebruikt. Daardoor ligt het energieverbruik laag.

Lees meer over koeling door warmtepompen

Soorten grond/water-warmtepompen

In het gamma van Vaillant vind je verschillende soorten bodem/water-warmtepompen:

5 jaar garantie

flexoCOMPACT exclusive

De flexoCOMPACT exclusive is een flexibele geothermische warmtepomp die je ook kunt inzetten als lucht/water- of water/water-warmtepomp. De flexoCOMPACT heeft een ingebouwde boiler van 175 liter.

5 jaar garantie

flexoTHERM exclusive

De flexoTHERM exclusive is een flexibele geothermische warmtepomp die je ook kunt inzetten als lucht/water- of water/water-warmtepomp.

geoTHERM VWS 36

De geoTHERM VWS 36 is een wandhangende warmtepomp die bijgevolg zeer geschikt is om in kleine ruimtes te installeren. Het design van dit toestel is identiek aan dat van een klassieke verwarmingsketel.

Deze warmtepomp is ideaal voor BEN-woningen (bijna-energieneutrale woningen), passiefwoningen en appartementen.

geoTHERM perform

De geoTHERM perform is een geothermische warmtepomp met groot vermogen voor commerciële toepassingen of grote appertementsgebouwen.

Prijs van een grond/water-warmtepomp

 

Bij een geothermische warmtepomp moet je naast de prijs van de installatie zelf ook rekening houden met de hogere plaatsingskost. Om de warmte aan de grond te onttrekken zijn grondboringen nodig. De prijs daarvan is afhankelijk van de samenstelling en de kwaliteit van de bodem. Ook het vermogen van de warmtepomp speelt een rol, want hoe hoger het vermogen (kW), hoe meer grondboringen er nodig zijn.

Bodem/water-warmtepompen zijn aanzienlijk duurder dan een lucht/water-warmtepomp. Het voordeel van deze geothermische warmtepompen is wel ze een aanzienlijk hoger rendement hebben.

 

Ontvang advies op maat voor een bodem/water-warmtepomp

Of lees meer over de prijs van een warmtepomp

Premies voor een geothermische warmtepomp

Een financieel duwtje kan nooit kwaad. Daarom is het goed om te weten dat er aantrekkelijke premies zijn voor de aanschaf van een geothermische warmtepomp.

Ontdek het overzicht van premies per regio

Plaatsing van een bodem/water-warmtepomp

Een bodem/water-warmtepomp haalt z’n energie grotendeels uit de grond. Wie zo’n warmtepomp wil laten installeren, kan de bodemwarmte op twee manieren winnen: met behulp van verticale aardsondes of een horizontaal captatienet. Welk systeem je het beste kiest, hangt af van de beschikbare ruimte en de grondsoort. In beide gevallen zorgt een vorstbestendig glycolmengsel ervoor dat de warmte in huis terechtkomt.

Horizontaal captatienet

Een captatienet in de bodem gebruikt de warmte dicht bij het grondoppervlak. De temperatuur is er het hele jaar door vrijwel gelijk.

Horizontale lussen halen de warmte uit de grond. Die lussen worden als een verwarmingsspiraal op een diepte van ongeveer 1,5 meter geplaatst.

Verticale sondes

Je kunt de aardwarmte ook onttrekken via verticale boringen. Die speciale grondsondes worden tot 100 meter diep in de aarde geboord.

De temperatuur van de bodem is het hele jaar door ongeveer 10° C. Dat is genoeg om de nodige warmte en een goed rendement te garanderen.

Voorwaarden en vergunningen voor een geothermische warmtepomp

Horizontale oppervlaktecollectoren vragen een groot, vrij toegankelijk stuk grond. Het stuk grond mag niet verhard zijn en er mogen geen bomen staan, omdat de wortels dan in de weg zitten.

Kies je voor verticale boringen, let er dan wel op dat de boorputten ver genoeg uit elkaar liggen. Reken op minstens zeven meter. Voor een verticale boring geldt daarnaast, afhankelijk van de boordiepte, een meldingsplicht of omgevingsvergunning.

Hulp nodig? De geothermische screeningstool geeft je een overzicht van de vergunningen die je nodig hebt om zo’n grond/water-warmtepomp te laten installeren. Bij je gemeente of stad kun je meer informatie krijgen.

Interessante uitbreidingen voor een bodem/water-warmtepomp

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Ze zijn daardoor de perfecte aanvulling op een warmtepomp want een deel van de elektriciteit die je warmtepomp nodig heeft wordt op deze manier gratis opgewekt via de energie van de zon.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie te halen uit de omgevings- of buitenlucht. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie.

Slimme regeling

Haal het maximale uit je warmtepomp door gebruik te maken van een intelligente regeling. Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur bij het aansturen van je verwarming. Met een slimme thermostaat kan je je warmtepomp op afstand besturen.

Veelgestelde vragen

Deze artikels interesseren je misschien ook?

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

07/05/2020

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.

Is een hybride warmtepomp iets voor jou?

13/05/2022

Ben je van plan om een warmtepomp te installeren in je bestaande woning? Goed idee, want het is een erg duurzame verwarmingsoplossing! Heb je nog wel een goed werkende verwarmingsketel die niet meteen aan vervanging toe is? Dan is een hybride warmtepomp misschien iets voor jou. Je ontdekt er alles over in dit artikel.

De terugverdientijd van je warmtepomp: dit moet je weten

Wil je graag een warmtepomp installeren, maar schrikt de investering je een beetje af? Dan moet je weten dat een warmtepomp over het algemeen een goed rendement heeft. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de terugverdientijd van je warmtepomp.

10 mythes ontkracht

Twijfel je over de aankoop van een warmtepomp? We ontkrachtten de 10 meest voorkomende mythes rond warmtepompenin onze praktische gids.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.