Zoeken
Plan een interventie
Vind je installateur

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water en is ideaal als vervanging van een oude elektrische boiler.

Voordelen

 

Nadelen

  • Relatief trage opwarmtijd (tenzij in combinatie met bv een gasketel)

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

  1. Als vervanging van een oude elektrische boiler
  2. Wanneer geen gasaansluiting aanwezig is in de woning
  3. Bij een grote behoefte aan sanitair warm water
  4. Je hebt fotovoltaïsche zonnepanelen of denkt eraan om PV-panelen te laten plaatsen

Kostprijs

De kostprijs van een warmtepompboiler ligt rond de €2.500 (exclusief BTW en installatie). Dit is duurder dan de meeste gewone elektrische warmwaterboilers maar dankzij de efficiëntie is de installatie binnen 5 jaar terugbetaald.

Rendement

Het rendement van een warmtepompboiler wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance) en is 3x efficiënter dan een elektrische boiler. Een warmtepompboiler verwarmt het sanitair water niet alleen op een milieuvriendelijke manier maar dus ook 3x goedkoper dan een elektrische boiler.

Warmtepompboiler aroSTOR

Werking

De werking van een warmtepompboiler is gelijkaardig aan de werking van een lucht/water-warmtepomp. Een warmtepompboiler gebruikt de energie uit de lucht om het sanitair water op te warmen. De warmte-energie uit de lucht verwarmd de vloeibare koelvloeistof in de warmtepompboiler.

In de compressor wordt de druk van de koelvloeistof verhoogd waardoor de vloeistof nog meer verwarmd wordt en hij overgaat naar een gasvormige toestand. De gasvormige koelvloeistof geeft haar warmte af aan het water in de boiler, de druk wordt verlaagd en de koelvloeistof wordt opnieuw vloeibaar. Het proces kan opnieuw beginnen.

Een warmtepompboiler kan ook aangesloten worden op een condensatieketel op gas of thermische zonnepanelen. In dit geval zorgen de ketel of de zonnepanelen er voor dat het voorverwarmde water de gewenste temperatuur bereikt.

Meer informatie over de werking van warmtepompen.

Extra rendabel in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen

Je haalt het maximum uit een warmtepompboiler als je hem combineert met fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken dankzij zonne-energie.

Overdag leveren de zonnepanelen een maximum aan energie. De meeste mensen zijn overdag niet thuis en hebben dus weinig aan deze opgewekte energie. Als je een warmtepompboiler hebt staan kan je de ‘extra’ energie gebruiken als voeding voor de warmtepompboiler. De boiler wordt dan overdag volledig opgewarmd. Als je thuis komt heb je een grote hoeveelheid sanitair warm water ter beschikking.

Dankzij de uitstekende isolatie koelt het water niet snel af, en kost het ook een minimum aan energie om het water op temperatuur te houden.

Ontdek alle voordelen van fotovoltaïsche zonnepanelen

Ideaal in combinatie met een condensatieketel

Een warmtepompboiler kan prima gecombineerd worden met een condensatieketel op aardgas of stookolie. Door de warmtepompboiler te combineren met een verwarmingsketel kan de opwarmtijd van het vat enorm verkort worden.