Zoeken
Plan een interventie
Vind je installateur

De prijs van een warmtepomp

Een warmtepomp biedt veel voordelen: ze maakt voor 75% gebruik van de gratis energie uit de bodem, lucht en het grondwater, ze zijn milieuvriendelijk en ze kunnen een aanzienlijke energiebesparing opleveren. Toch brengt de aanschaf van een warmtepomp ook de nodige kosten met zich mee. Afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest kan de prijs voor de aanschaf hoger of lager liggen.

Welke factoren bepalen de installatiekost?

De exacte prijs voor de installatie van een warmtepomp hangt af van een aantal factoren:

  • Type warmtepomp en energiebron (lucht, grondwater, aarde)
  • Arbeidskost installateur
  • Accessoires (passieve koeling, thermostaat…)
  • Eventuele boringen of grondwerken/graafwerken
  • Complexiteit van de installatie

Hieronder vindt u de richtprijzen per type warmtepomp. Bent u benieuwd welk type het meest geschikt is voor uw situatie, bekijk dan ons overzicht van verschillende types warmtepompen.

Buitenunit van de lucht/water-warmtepomp aroTHERM.

Lucht/water-warmtepomp: € 10.000 *

*(inclusief warmwaterbereiding en installatie – exclusief BTW, radiatoren of vloerverwarming)

Een lucht/water-warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht, wat de installatie minder complex maakt. Dit type warmtepomp is het goedkoopste in aanschaf.

Voor de aankoop van de warmtepomp zelf en alle accessoires houdt u best rekening met een kostprijs tussen de € 4.500 en € 7.000.

De installatiekost van een lucht/water-warmtepomp is meestal goedkoper dan de andere types en ligt rond de € 2.500 en € 3.000.

Bodem/water-warmtepomp flexoCOMPACT exclusive met ingebouwde boiler.

Bodem/water-warmtepomp: € 10.000 - € 20.000*

*(inclusief warmwaterbereiding en installatie – exclusief BTW, radiatoren of vloerverwarming)

Bij een bodem/water-warmtepomp moet u naast de aankoop van de warmtepomp zelf ook rekening houden met een hogere installatiekost. Dit type warmtepomp gebruikt de warmte uit de bodem om de woning te verwarmen. Om de warmte uit de bodem te kunnen onttrekken zijn er grondboringen nodig. De prijs van de boringen is afhankelijk van de samenstelling en de kwaliteit van de grond.

Het aantal grondboringen dat nodig is, is afhankelijk van het vermogen (kW) van uw warmtepomp. De prijs van dit type warmtepomp wordt dus bepaald door het vermogen van de warmtepomp en het aantal en type grondboringen dat nodig is.

De prijs van grondboringen ligt rond de €800-1000 per kW. In deze prijs zit de volledige plaatsing (de boringen zelf, alle machines, werkuren, al het materiaal en de plaatsing van de buizen vanaf de boring tot de aansluiting op de warmtepomp). De kosten voor een grondboring liggen tussen de € 5.000 en € 6.500.

Een verticale boring voor een bodem/water-warmtepomp is maximaal 100 meter diep. Een boring van 100 meter is ongeveer voldoende voor een warmtepomp van 4-5 kW. Heeft u een hoger vermogen, dan is een tweede boring noodzakelijk.

In bepaalde gevallen kan er geopteerd worden om meerdere kleine putten te boren in plaats van één grote put. De kostprijs van twee kleinere boringen zal ligt meestal lager dan de prijs van één grote boring. Hoe meer putten, hoe lager de kostprijs voor de boringen.

Ook het type buizennetwerk speelt een rol bij het bepalen van de kostprijs. Een verticale boring is complexer waardoor de kosten voor de installatie vaak beginnen vanaf € 15.000. Bij een horizontaal buizensysteem mag u rekenen op € 10.000 aan installatiekosten.

De warmtepompen die gebruik maken van warmte uit de grond zijn aanzienlijk duurder dan een lucht-water warmtepomp. Het voordeel van deze geothermische warmtepompen is wel ze een aanzienlijk hoger rendement hebben.

Exacte prijzen zijn altijd afhankelijk van verschillende factoren. Wilt u een nauwkeurige inschatting voor uw specifieke situatie? Neem dan contact op met een installateur voor een vrijblijvende offerte.

Water/water-warmtepomp: € 20.000+*

*(inclusief warmwaterbereiding en installatie – exclusief BTW, radiatoren of vloerverwarming)

Bij water/water-warmtepompen moeten het meeste grondwerken uitgevoerd worden, daarom kosten zij vaak ook het meest: er moeten twee putten geboord worden tot de ondergrondse waterlaag: één om het water omhoog te pompen en één om het water achteraf terug te pompen.

Hierdoor moet u rekening houden met een kostprijs vanaf € 17.500.

Heb ik recht op subsidies?

Bij de aanschaf van een warmtepomp heeft u in Vlaanderen normaal recht op een premie van de netbeheerder

Meer informatie over de verschillende premies en subsidies op warmtepompen per regio kan u terugvinden op de website van infowarmtepomp.be.

Ook Vaillant biedt u een extra motivatie om een warmtepomp te plaatsen met onze Cash Back Actie.

Wandhangende bodem/water-warmtepomp geoTHERM VWS 36/4.1 met binneneenheid uniTOWER.

Wat is de terugverdienperiode?

Door uw warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) kan u nog extra besparen op uw verbruik. Een goed gedimensioneerde (afgestelde) warmtepomp in combinatie met PV-panelen kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

De gemiddelde terugverdienperiode van een warmtepomp ligt op dit moment tussen de 7 - 15 jaar. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het type warmtepomp en het aantal premies die u ontvangt.

Meer weten over de warmtepompen van Vaillant? Download onze brochure!