Zoeken
Plan een interventie
Vind je installateur

Tips voor renovatie

Het vervangen van uw oude verwarmingssysteem is meestal een verstandige beslissing. Dankzij het hogere rendement van nieuwe systemen verbruikt uw installatie veel minder energie en dalen de werkingskosten. Bovendien zijn nieuwe systemen ook milieuvriendelijker.

De vervanging van uw verwarmingssysteem neemt weinig tijd in beslag: meestal duurt het hooguit drie dagen om een nieuw systeem te installeren. Vooral als het gaat om een systeem van Vaillant, want onze toestellen zijn al volledig vooraf gemonteerd.

Als u uw verwarmingssysteem vervangt, kunt u ofwel de bestaande energiebron behouden, ofwel geleidelijk of volledig overschakelen op een hernieuwbare energiebron.

Een bestaande energiebron combineren met moderne technologie

Vervang uw oude verwarmingsketel door een moderne, efficiënte condensatieketel die gebruik maakt van condensatietechnologie. U zult de werkingskosten sterk zien dalen en ze zijn bovendien erg milieuvriendelijk. Onze condensatieketels benutten de warmte van de verbrandingsgassen en verbruiken 35% minder brandstof in vergelijking met een oud verwarmingssysteem.

Deze snelle en gemakkelijk te installeren oplossing vergt heel weinig tot geen veranderingen. Mogelijk hoeft enkel uw schoorsteen te worden aangepast.

Geleidelijk overstappen naar hernieuwbare energie

De meeste oude verwarmingsketels zijn niet efficiënt en stoten te veel CO₂ uit. De stijging van de brandstofprijzen doet ook de werkingskosten toenemen. Dankzij verwarmingssystemen op hernieuwbare energie wordt u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en beschermt u tegelijk het klimaat.

U hoeft niet in één keer in een volledige installatie te investeren. U kunt het systeem nadien nog uitbreiden met toestellen op hernieuwbare energie naarmate u ze nodig heeft.

Besparen dankzij zonne-energie

U kunt uw verwarmingssysteem aanvullen met elementen die gebruik maken van hernieuwbare energie. Zo kunt u thermische zonnepanelen installeren die warm water produceren en uw verwarming ondersteunen. Door ze te combineren met moderne condensatieketels, dekt u ongeveer 60% van uw behoeften aan warm water en 20% van uw verwarmingsbehoeften. Uw systeem uitbreiden is eenvoudig en kan zorgen voor beduidend lagere verwarmingskosten.

Meer weten over de thermische zonnepanelen van Vaillant

geoTHERM VWS 36: Wandhangende, mono-energetische warmtepomp van 3kW

U bent op zoek naar een kleine compacte eenheid die gebruik maakt van hernieuwbare energie? Dan biedt de geoTHERM VWS 36 mono-energetische warmtepomp de oplossing. Dit wandmodel kan flexibel geplaatst worden en neemt bovendien weinig plaats in. Een intelligente regeling doet de werkingskosten flink dalen.

Volledig overstappen op hernieuwbare energie

Op zoek naar het duurzaamste alternatief? Kies dan voor hernieuwbare energie. Op die manier heeft u geen last van de prijsschommelingen van fossiele brandstoffen, bespaart u maximaal op de werkingskosten en beschermt u het milieu. In bepaalde gevallen hebt u recht op een premie.

Warmtepompen: uw eigen energiebron

De bestaande warmtepompen gebruiken de warmte uit grondwater, de lucht, of uit de grond om te verwarmen en warm water te produceren. Het milieu levert bijna 75 % van uw energiebehoeften. Die energie is heel het jaar door beschikbaar. Een warmtepomp stoot geen schadelijke stoffen uit en is dus volkomen milieuvriendelijk.

Een lucht/water warmtepomp, die gebruik maakt van de warmte uit lucht, is een geschikte keuze als u uw verwarmingssysteem wil vervangen omdat er geen ingrijpende aanpassingen nodig zijn voor de installatie. De omzettings- en aankoopkosten zijn laag. Afhankelijk van het type van uw woning kan ook de installatie van een pomp die de warmte uit de grond haalt, voordelig zijn.

Hoe lager de vereiste vertrektemperatuur is, des te efficiënter is de warmtepomp. Uw huis moet dus beschikken over grote verwarmingsoppervlakte die op een zeer lage temperatuur werken. Warmtepompen zijn dus bijzonder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming, ventilo-convectoren en lage temperatuur radiatoren. Om een zo hoog mogelijk rendement te garanderen moet de woning ook goed geïsoleerd zijn. (bijvoorbeeld vloerverwarming)

Het verwarmingssysteem vervangen: premies

Er bestaan talrijke middelen en premies om u op weg te helpen wanneer u kiest voor een systeem op hernieuwbare energie. Ontdek hoe u de vervanging optimaal kunt financieren.

Welk verwarmingssysteem?

Er is geen standaardoplossing voor wie op zoek is naar het juiste verwarmingssysteem, maar een verwarmingssysteem vinden dat voldoet aan uw behoeften is niet moeilijk. Neem contact op met uw verwarmingsinstallateur van Vaillant. Hij kan u helpen bij het kiezen van een nieuwe verwarmingsinstallatie.

Deze pagina's interesseren u misschien ook:

Hoe werken de verschillende technologieën

Beschikbare energiebronnen

Tips voor nieuwbouw