Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Green iQ producten - hoge recycleerbaarheid

Green iQ producten hebben een hogere recycleerbaarheid dan andere consumptiegoederen

Green iQ tegenover wit- en bruingoed: de test

Alleen toestellen die bijzonder zuinig omspringen met hulpbronnen, krijgen het Green iQ label. Dat slaat ook op de grondstoffen en materialen die voor de productie ervan nodig zijn.

Duurzame productieprocessen en de juiste energiebalans van onze Green iQ producten zijn voor ons een vanzelfsprekendheid. Wij wilden weten of dat ook in andere sectoren zo is – en waar wij staan: in absolute cijfers en vergeleken met anderen.

Daarom vroegen wij aan het onafhankelijke Eco-Institute e.V. om een reeks vergelijkende tests uit te voeren en ons de testrapporten te bezorgen. De ecoTEC exclusive en flexoTHERM exclusive werden vergeleken met een flatscreen-tv en een koel-vriescombinatie van de laatste generatie: allebei merktoestellen waarvan de milieuprestaties boven het gemiddelde liggen.

Illustratie recycleerbaarheid

Een test met duidelijke resultaten

De toestellen werden eerst volledig gedemonteerd. Daarna werd elk materiaal apart beoordeeld op zijn recycleerbaarheid. Voor alle toestellen werden dezelfde berekeningen gebruikt.

Het resultaat is duidelijk: onze ecoTEC producten haalden het met een recyclagegraad van 93% en 82%. Deze cijfers zijn voor ons een bevestiging dat we de juiste weg zijn ingeslagen. En voor u een reden te meer om een goed gevoel te koesteren, want u heeft de juiste keuze gemaakt!

Download de gedetailleerde rapporten:

Een test met duidelijke regels

Recycling is een term die vaak verkeerd gebruikt wordt. Dat komt omdat de verbranding van afval voor het opwekken van warmte of elektriciteit wordt aangeduid als recycling. Met als gevolg dat de recyclgraaden de milieuvriendelijkheid van een product beter worden voorgesteld dan eigenlijk het geval is.

Oorspronkelijk betekent recycling echter iets anders: het terugbrengen van materiaal in het productieproces. Bij Vaillant is dit de standaarddefinitie. Wij streven naar de hoogst mogelijke recyclgraad – in het bijzonder met onze Green iQ producten.

Onze tests vormen dan ook een basis voor de beoordeling van de recycleerbaarheid. Anders gezegd: alles wat alleen kon worden gebruikt voor energieherwinning, kreeg een recyclgraad van 0%. Dat onze definitie klopt, wordt bevestigd door de Duitse wet inzake de circulaire economie. De Duitse wet inzake de circulaire economie geeft aan recycling de volgende definitie: “…elke handeling waardoor afval opnieuw wordt verwerkt in producten, materialen of stoffen, voor het oorspronkelijke doel of voor andere doeleinden; dit omvat het herverwerken van organisch materiaal, maar geen energieherwinning en herverwerking in materialen die moeten dienen als brandstoffen of opvulmateriaal.

Een label met een duidelijke boodschap

Met Green iQ kiest u niet alleen voor hedendaags wooncomfort, maar kan u er ook met een gerust gemoed van genieten. Onze producten streven er immers naar om energiezuinig en milieuvriendelijk te zijn in elke fase van hun levenscyclus – van de ontwikkeling, de aankoop en de productie tot de recycling. Maar vooral wanneer u ze gebruikt.