Zoeken

Het klimaat sparen door slim te verwarmen: 7 praktische tips

Binnenkort is het 21 december, het begin van de winter: dan ontsnappen we niet meer aan de vrieskou. Sommigen draaien de verwarming dan simpelweg een graadje hoger, anderen wapenen zich met dekens en truien om kosten te sparen. Maar wat is nu de slimste oplossing? Als enige inwoner van Naimakka, het koudste dorp in Zweden, bindt Åke Siikavuopio al heel zijn leven de strijd aan met de kou. Tachtig jaar levenservaring leerde hem dat energie-efficiënt verwarmen niet enkel kosten, maar ook het milieu spaart.

Åke’s gouden tips

In Naimakka, op zo’n 235 km ten noorden van de poolcirkel, beheert de 80-jarige Åke een klein weerstation. In de winter kan het er tot -40 °C vriezen. In zulke omstandigheden speelt verwarming natuurlijk een belangrijke rol in je leven. Niemand beter dus dan Åke om zijn zeven gouden verwarmingstips te delen, want voor hem staat het als een paal boven water: “Je huis verwarmen doe je beter zonder het klimaat op te warmen.”

1. De juiste temperatuur voor elke kamer

De comfortabelste kamertemperatuur is 21 °C, maar daarom hoeft het niet in alle ruimtes zo warm te zijn. Om welke kamer gaat het en hoeveel tijd spendeer je er? In de gang, bijvoorbeeld, volstaat een temperatuur van 15 à 18 °C ruimschoots en ook in de slaapkamer hoeft deze de 17 °C niet te overschrijden. Lager is ook geen goed idee, want dat kan schimmelvorming bevorderen. In de badkamer mag het dan weer iets hoger, tot zo’n 23 °C. Wil je besparen? Hou dan deze vuistregel in gedachten: elke amer één graad lager verwarmen levert 6 % energiebesparing op.

2. Op de hoogste stand zetten, versnelt de opwarming niet

Het heeft geen zin om de thermostatische kraan op maximum te zetten als je wil dat je huis sneller opwarmt. Je geeft zo enkel de gewenste eindtemperatuur aan, maar verandert niets aan de opwarmingssnelheid. De verwarming blijft wel doorgaan, ook nadat de juiste temperatuur bereikt is. Hevige transpiratie is dus het enige wat je hiermee kan bereiken … om dan de ramen te moeten openen om de hitte kwijt te raken.

3. Sluit rolluiken wanneer het donker wordt

Ramen zijn bronnen van warmteverlies. Gesloten rolluiken kunnen dit verlies met zo’n vijfde beperken. Het is dus een goed idee om die te sluiten van zodra het donker wordt. Ook zware gordijnen gaan warmteverlies tegen, als ze de radiatoren tenminste niet bedekken. Doen ze dat wel, dan verhinderen ze dat de warmte zich gelijkmatig over het huis verspreidt.

4. Betere warmteafgifte dankzij goed onderhouden radiatoren

Toegegeven, er zijn leukere bezigheden dan afstoffen. Toch haal je beter het stof van je radiatoren. Waarom? Omdat stof de warmteproductie verhindert. Zet dus regelmatig een schoonmaakbeurt tussen de smalle lamellen van je radiator op de agenda. Ook luchtophoping in de radiator belemmert warmteverspreiding. Als je een gelijkmatige, snelle warmteverspreiding op prijs stelt, is je radiatoren ontluchten aan het begin van het winterseizoen dus de boodschap.

5. Isoleer en dicht af

Vaak gaat veel warmte verloren op weg van de boilerruimte naar de leefruimten. Nietgeïsoleerde pijpleidingen zijn de grote schuldigen. Buisisolatie biedt een snelle, makkelijke oplossing. Je vindt ze voor een paar euro in de doe-het-zelfzaak. Neem meteen ook het nodige tochtweringsmateriaal en isolerende raamfolie mee, om warmteverlies nog sterker in te perken.

6. Zet de verwarming niet uit als je het huis verlaat

Op termijn zal het je duur te staan komen als je telkens wanneer je het huis verlaat de verwarming uitzet. Waarom? De kosten om afgekoelde kamers terug op te warmen lopen hoger op dan deze continu blijven verwarmen. Bovendien krijg je op koude muren sneller schimmelontwikkeling. Je laat je verwarming dus best op een minimum van 15°C staan, zelfs tijdens je wintervakantie.

7. Verlucht nu en dan grondig in plaats van continu een beetje

Ook als het buiten koud is, heeft je huis regelmatig frisse lucht nodig. Toch is het geen goed idee om de ramen voortdurend op een kier te laten staan. Het is beter om nu en dan twee ramen, liefst tegenover elkaar, wijd open te zetten. Verse buitenlucht vervangt dan in één klap de muffe binnenlucht. Vergeet niet om de thermostaat lager te zetten terwijl de ramen openstaan.

Åke zweert alvast bij deze tips en installeerde bovendien ook een efficiënte warmtepomp om zijn huis te verwarmen. Zo bespaart hij niet alleen tot 75 % op fossiele brandstoffen, maar produceert hij ook 50 % minder uitstoot.

 

Ontdek de voordelen van warmtepompen.