Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Thermische opslag: duurzaam alternatief voor terugdraaiende teller

Op 14 januari 2021 besliste het Grondwettelijk Hof om het principe van de terugdraaiende teller ongedaan te maken. Wie zonnepanelen, een digitale meter en/of een warmtepomp heeft, zal hier vanaf 1 maart 2021 financieel de gevolgen van zien. Thermische opslag en een slimmer elektriciteitsverbruik lijken de beste alternatieven. Lees even mee.

Wat is een terugdraaiende teller?

In 2018 liet de Vlaamse regering weten dat wie voor het einde van 2020 investeerde in zonnepanelen, 15 jaar lang kon terugvallen op de terugdraaiende teller. Als je met je installatie thuis meer energie produceert dan je verbruikt, draait de teller terug. Dit levert je een financieel voordeel op. Nu het principe van de terugdraaiende teller in de toekomst niet meer geldt, ga je het best goed na wat dat betekent voor je elektriciteitsverbruik en energiefactuur.

Slimmer verbruiken op het ritme van de zon

Door je warmtepomp en warmtepompboiler slim aan te sturen, streef je naar een efficiënt verbruik. Het is in de toekomst van belang om je elektrische energie zo veel mogelijk te verbruiken op het moment van productie. Zo laat je je geproduceerde energie niet verloren gaan. En da’s zeer interessant nu je niet meer kunt terugvallen op de terugdraaiende teller.

Laat je Vaillant-warmtepomp slim gebruikmaken van je zelfgeproduceerde elektriciteit. Schakel je installatie voornamelijk ’s middags bij veel zon in. Zo moet hij amper werken als de zon niet schijnt. Daarnaast kun je je warmtepomp ook uitschakelen tijdens het koken. Je vermijd dan een afnamepiek op die momenten.

Thermische opslag: sla je warmte op

Naast bewuster energie verbruiken, kun je er ook voor kiezen om je opgewekte energie op te slaan. Met een elektrische batterij, bijvoorbeeld, bewaar je je eigen energie en gebruik je die wanneer jij dat wil. Ook zo kun je de afschaffing van de terugdraaiende teller compenseren.

Thermische opslag is een goede optie als je thuis een warmtepomp hebt. De warmte wordt opgeslagen in een sanitaire warmwaterboiler of een buffervat op momenten dat er elektriciteit wordt geproduceerd, maar niet wordt verbruikt. Warmte is ook een soort van batterij en kan gemakkelijk opgeslagen worden. Onze warmtepompen bevatten slimme contacten en zijn gemakkelijk aan te sturen.

Dit zijn enkele oplossingen:

aroSTOR

Warmtepompen

EEBUS

aroSTOR

PV-contact op de aroSTOR

Alle aroSTOR-warmtepompboilers kunnen gekoppeld worden met het ‘Smart Grid Ready’-contact. Als je dit jaar een premie voor een warmtepompboiler aanvraagt, is dit PV-contact een van de voorwaarden. Door het contact te koppelen aan een energiebeheersysteem werkt de warmtepompboilerop momenten van overschotstroom. De boiler wordt op een hogere temperatuur gebracht en de geproduceerde warmte voor water is helemaal gratis. Als er onvoldoende zon is, werkt de warmtepompboiler zoals bij normale werking. Door het energiebeheersysteem moet je ook niet meer programmeren wanneer je denkt dat de zon zal schijnen. Door het energiebeheersysteem heb je tot 70% van het jaar gratis warm water door middel van zonnestroom.

Warmtepompen

PV-contact met warmtepompen

De aroTHERM en flexoTHERM-warmtepompen hebben een ‘Smart Grid Ready’-contact. Met de functie ‘eenmalig boilerladen’ wordt je boiler in één keer tot de gewenste temperatuur opgewarmd, ook al valt dit buiten de vastgelegde tijden voor sanitair warm water. Verder kan het PV-contact ook de gewenste buffertemperatuur verhogen naar een ingestelde offset als ten minste één verwarmingscircuit een warmtevraag heeft.

EEBUS

EEBUS

Een EEBUS stuurt zo veel mogelijk toestellen aan om het eigenverbruik te verhogen. Het toestel richt zich op de volledige elektrificatie. De installatie zorgt voor een slim energiebeheer van de Vaillant-warmtepomp voor verwarming en warm water op basis van beschikbare overtollige energie.

Heb je nog vragen over de toekomst van je warmtepomp?

Heb je nog vragen over de afschaffing van de terugdraaiende teller en wat dat betekent voor jouw energieverbruik en -kosten? Wil je meer info over hoe je die afschaffing kunt compenseren? Neem gerust contact met ons op.