Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Thermische opslag van elektriciteit: hoe werkt het precies?

Met het huidig gamma is Vaillant klaar om elektriciteit thermisch op te slaan!

Bij thermische opslag worden elektrische verwarmingstoestellen slim aangestuurd om warmte op te slaan in een sanitaire warmwaterboiler of in een buffervat (een voorraadvat van cv-water) op momenten dat er elektriciteit geproduceerd wordt.

Deze opgeslagen warmte kun je dan gebruiken op een ander moment, bijvoorbeeld voor je dagelijkse douche. Hoe groter het voorraadvat, hoe meer elektriciteit je onder de vorm van warmte kunt opslaan.

We laten je kennismaken met de drie intelligente oplossingen die Vaillant aanbiedt en geven je telkens een voorbeeld dat duidelijk maakt hoeveel warmte je ermee kunt opslaan.

Waarom thermische opslag?

Als je fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) hebt, kun je kiezen voor het zogenaamde prosumententarief of voor het tarief van de werkelijke afname van het net. Standaard krijg je het prosumententarief en betaal je een geschatte vergoeding op basis van het omvormervermogen van je PV-installatie.

Deze vergoeding ligt rond de 100 euro, vermenigvuldigd met het aantal kVA (kilovoltampère) van je omvormer.

Het prosumententarief

Van het prosumententarief kun je vijftien jaar genieten vanaf de dag dat je je PV-installatie in dienst nam en minstens tot 1 januari 2021.

Stel dat je je PV-installatie in dienst hebt genomen voor 1 januari 2006, dan kun je nog tot en met 1 januari 2021 genieten van het prosumententarief. Bij een ingebruikname op bijvoorbeeld 1 januari 2008, is dit 1 januari 2023, daarna kom je automatisch in het systeem van het tarief met de werkelijke afname terecht.

Aangezien deze datum met rasse schreden dichterbij komt, is het slim om nu al na te gaan wat het andere tarief precies inhoudt.

Het tarief van de werkelijke afname

Bij het tarief op basis van werkelijke afname kies je voor een exacte meting van de elektriciteit die je van het distributienet haalt. Je elektriciteitsteller zal daarbij niet meer terugdraaien. Bij dit tariefmodel is zelfconsumptie, het onmiddellijk verbruiken van je opgewekte elektriciteit, zeer belangrijk.

Bij het tarief van werkelijke afname krijg je voorlopig namelijk geen vergoeding voor de elektriciteit die je te veel produceert en terug op het net injecteert. Die gratis energie brengt dus niets op en is gewoon verloren. Je hebt er dan ook alle baat bij om je zelfconsumptie te verhogen. Dat betekent dat je elektriciteit moet verbruiken op het moment dat je elektriciteit produceert. Hoe meer zelfconsumptie je hebt, hoe voordeliger voor je elektriciteitsfactuur.

Je kunt je zelfconsumptie bijvoorbeeld verhogen door een batterij te plaatsen, maar ook door elektrische apparaten slim aan te sturen en hun verbruik te verschuiven in de tijd. Het interessantste voorbeeld hiervan is thermische opslag waarbij je energie buffert onder de vorm van warmte. Aangezien je toch elke dag warm water in je boiler moet laat opwarmen, kun je dit perfect doen op het moment dat je PV-panelen elektriciteit produceren.

Nog vragen? Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt.