Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Ombouw van aardgas naar propaan

Hoe kan ik mijn condensatieketel ombouwen van aardgas naar propaan?

Heb je geen aardgasaansluiting maar wil je toch genieten van het hoog rendement en de lage CO2-uitstoot van een condensatieketel? Dat kan!

Wanneer ombouwen?

Woon je in een gebied waar er geen gasaansluiting beschikbaar is, dan kan propaan dienen als alternatieve brandstof voor je centrale verwarming. Het propaangas wordt dan opgeslagen in een tank of gasflessen, dit kan zowel boven- als ondergronds.

Hoe ombouwen?

Er zijn 2 manieren om te genieten van centrale verwarming op propaan:

 1. Laat je bestaande ketel ombouwen naar een ketel op propaan
 2. Koop een nieuwe ketel die geschikt is voor propaan.

Neem contact op met een groothandel of een installateur uit je buurt. Zij kunnen je de nodige info verschaffen op basis van jouw specifieke situatie.

Voorwaarden om een bestaand toestel om te bouwen

Voor je centrale verwarming omgebouwd kan worden moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de propaaninstallatie opstartklaar zijn en voldoen aan de wettelijke normen. Meer info daarover kan je vinden opwww.cerga.be of via je installateur.

Om je ombouwing voor te bereiden hebben wij onderstaande documenten nodig (aangeleverd volgens norm NBN D 51-006).

Pijpleidingenattest

Een volledig ingevuld pijpleidingenattest voor de volledige propaangasinstallatie – inclusief opslagtank, afsluitkraan en alle aangesloten toestellen.

Bijkomend voor Wallonië

Naast het pijpleidingenattest eveneens het controlerapport van de propaaninstallatie (tank en gasinstallatie) door een erkend controleorganisme (SECT) met een "conform"-advies met betrekking tot de voorschriften van het Waals besluit van 7 juli 2005.

Verloop van de uitvoering

Bereid je aanvraag voor door de nodige documenten te verzamelen volgens de norm NBN D 51-006 en vraag je ombouw aan via het formulier hieronder.

Ons team neemt contact met je op om een afspraak te plannen. Er zal je op dat moment gevraagd worden om ons de nodige documenten te mailen.

Onze technieker zorgt voor een correcte ombouw van je ketel. Het toestel wordt buiten werking gesteld tot het keuringsrapport opgesteld is door je installateur of het keuringsorganisme.

In geval van ombouwing, zal jouw installateur je toestel opstarten en kan je het in gebruik nemen, nadat het keuringsrapport werd opgesteld.

Een reparatie op een propaan toestel mag uitgevoerd worden nadat het attest voor ingebruikname van toestel en installatie (keuringsrapport) werd opgesteld.

Wat moet ik voorzien op de dag van de ombouw?

 • Zorg ervoor dat alle documenten die je moest voorbereiden ter plaatse aanwezig zijn op het moment dat onze technieker langskomt.
 • Jouw installateur moet voor de interventie zorgen dat:
  • de opslagtank volledig aangesloten is tot aan de ketel;
  • de tank voorzien is van propaangas;
  • de gaskraan ontzegeld en geopend is;
  • de installatie ontlucht is en onder druk staat.

Ombouw naar propaan aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een Vaillant ketel te laten ombouwen van aardgas naar propaan. Eens we uw aanvraag ontvangen hebben nemen we zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

Informatie over uw toestel

Bezorg ons zo veel mogelijk informatie zoals model, installatiedatum...
vb: ecoTEC plus VC 206
Een geldig serienummer bevat 28 karakters. Elk serienummer begint met “21” en eindigt met de letter “N” in hoofdletters en een cijfer.
vb: 21115200100025130001005654N5

Gegevens van mijn propaan-installateur

Het formulier kon niet verzonden worden omdat bepaalde verplichte velden ontbreken.