Zoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Thermostaat

Vaak worden de termen ‘thermostaat’ en ‘regeling’ zomaar door elkaar gebruikt omdat men denkt dat dit synoniemen zijn. Onterecht! Want er is wel degelijk een verschil. Wij leggen je graag van A tot Z het verschil uit, en gaan dieper in op alle mogelijke opties om uw verwarmingssysteem optimaal te bedienen.

Wat is een regeling

Een regeling is het brein achter uw verwarmingsinstallatie. Hiermee beheert u de instellingen van uw centrale verwarming en past u de installatie volledig aan uw individuele behoeften aan.

Dankzij een regeling benut u optimaal alle mogelijkheden van uw verwarmingssysteem. Er zijn twee soorten regelingen:

  • kamerthermostaten
  • weersafhankelijke regelingen

Het nut van een regeling

Bijna elk verwarmingssysteem heeft tegenwoordig een thermostaat of weersafhankelijke regeling. Regelingen spelen een belangrijke rol in systemen die uit meerdere onderdelen bestaan, zoals een condensatieketel op gas gecombineerd met een zonneboiler en thermische zonnepanelen.

Een regeling zorgt ervoor dat alle onderdelen efficiënt samenwerken en er geen energie verspild wordt.

Voordelen van een regeling

  • U bespaart energie
  • U kan verwarmingssystemen ideaal en centraal beheren
  • U kan de temperatuur aanpassen afhankelijk van de weersomstandigheid of de kamertemperatuur

Soorten thermostaten en regelingen

Regelingen kunnen opgedeeld worden in twee grote categorieën: (kamer)thermostaten en weersafhankelijke regelingen. Alle voor- en nadelen op een rijtje:


Kamerthermostaat

Een kamerthermostaat wordt gebruikt voor het aansturen van eenvoudige verwarmingsinstallaties met maar één kring (bv. radiatoren). Met een kamerthermostaat regelt u de verwarming in functie van de kamertemperatuur.

Onze kamerthermostaten


Weersafhankelijke regeling

Een weersafhankelijke regeling is geschikt voor complexere verwarmingssystemen met meerdere kringen (bv. vloerverwarming en radiatoren). Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur.


Slimme thermostaat

De slimme thermostaat vSMART van Vaillant leert uit zijn omgeving. Na de installatie, herkent hij na twee weken het warmtepatroon van uw woning. Dankzij de intelligente technologie staan slimme thermostaten u toe om nog meer energie te besparen en kan u ze ook vanop afstand bedienen.

De slimme thermostaat vSMART biedt binnenkort nog meer mogelijkheden door de integratie met Amazon Echo. Het Amazon Echo intelligent luidsprekerssysteem maakt het mogelijk om de vSMART via uw stem te besturen dankzij de virtuele assistent Alexa.


Uw thermostaat vanop afstand bedienen

De nieuwste technologieën maken het mogelijk om verwarmingssystemen vanop afstand te bedienen via uw smartphone of tablet.

De slimme thermostaat vSMART is een draadloze thermostaat waarmee u een eenvoudige verwarmingsinstallatie vanop aftand kan bedienen via een app.


Heeft u een complexe verwarmingsinstallatie en wenst u toch uw installatie te bedienen met een app? Dan is de multiMATIC VRC 700 de ideale keuze.

In combinatie met de internetmodule VR 920 wordt de multiMATIC VRC 700 een slimme, weersafhankelijke regeling die u ook vanop afstand kan bedienen.


De juiste thermostaat kiezen

De juiste thermostaat kan een grote invloed hebben op het rendement van uw verwarmingssysteem. Het kan uw verbruik sterk verlagen en u veel geld laten besparen maar een thermostaat die niet past bij uw noden en installatie kan het verbruik ook sterk doen toenemen. U laat zich daarom best adviseren door een installateur. Hij kan met u bekijken welke verwachtingen en noden u heeft en u daarop een geschikt advies voorstellen.