Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Weersafhankelijke regeling

Een weersafhankelijke regeling staat in verbinding met een buitenvoeler die continu inspeelt op de buitentemperatuur. Daardoor ‘weet’ je verwarmingsketel wanneer het buiten kouder wordt en kan hij geleidelijk aan je woning verwarmen. Dat is niet alleen beter voor de werking van je ketel, maar ook voor je verbruik en comfort! Een weersafhankelijke regeling is geschikt voor eenvoudige verwarmingsinstallaties met één kring (bijvoorbeeld radiatoren) én complexe verwarmingsinstallaties (bijvoorbeeld een hybride warmtepomp).

Voordelen

Hoe werkt het?

Buitenvoeler

Een weersafhankelijke regeling werkt op basis van een buitenvoeler. Die wordt aan de noordkant van je woning geplaatst en meet voortdurend en met precisie de buitentemperatuur.

Er zijn drie soorten buitenvoelers:

Tweedraads

Dit is een eenvoudige, standaard buitenvoeler.

Driedraads

Een derde draad vangt het DCF 77-signaal op, waardoor je regeling op elk moment de juiste datum en het uur weergeeft. Zelfs als het winter- of zomeruur verandert of na een stroompanne.

Geen draad

Bij een draadloze thermostaat.

Voorbeeld van een stooklijn

Stooklijn

De stooklijn is de relatie tussen de buitentemperatuur en gewenste aanvoertemperatuur naar het verwarmingssysteem en dit afhankelijk van de binnentemperatuur bij activatie van de ruimtevoeler. Hoe lager de stooklijn, hoe meer de verwarmingsketel zal condenseren maar hoe minder vermogen de radiatoren zullen afgeven. Het is dus belangrijk dat bij een weersafhankelijke regeling de verwarmingsinstallateur de stooklijn correct instelt.

De afbeelding toont de mogelijke stooklijnen van 0.1 tot 4.0 voor een gewenste kamertemperatuur van 20 °C. Als bijv. de stooklijn 0.4 gekozen is, dan wordt bij een buitentemperatuur van -15 °C, de gewenste aanvoertemperatuur naar 40 °C geregeld.

Als de stooklijn 0.4 gekozen is en de gewenste kamertemperatuur 21 °C is, dan verschuift de stooklijn zoals op de afbeelding weergegeven. Bij de 45° hellende as a wordt de stooklijn parallel verschoven overeenkomstig de waarde van de gewenste kamertemperatuur. Bij een buitentemperatuur van -15 °C zorgt de regeling voor een aanvoertemperatuur van 45 °C.

De weersafhankelijke regeling sensoCOMFORT VRC 720 is te combineren met een tweedradige of driedradige buitenvoeler. De buitenvoeler van de sensoCOMFORT 720f is draadloos én heeft een ingebouwd zonnepaneel om zijn batterij op te laden.

Handige functies

Dag- en weekprogramma's

Stem je verwarmingsinstallatie af op je levensritme

Dankzij de dag- en weekprogramma’s weet je verwarmingsinstallatie precies wanneer je wel of niet thuis bent en verwarmt de ketel je woning alleen als het nodig is.

Zomermodus

Bespaar energie tijdens de zomermaanden

Met de zomermodus gebruik je je ketel alleen om sanitair warm water te produceren.

Vakantiemodus

Door de vakantiemodus in te stellen weet je verwarmingsketel wanneer je op vakantie vertrekt en weer terug bent. Zo kom je niet thuis in een kille woning.

Warmwaterboost

Met de ‘warm water boost’-functie verwarmt de warmwaterboiler buiten de voorgeprogrammeerde uren.

Uitzonderlijk aan- of afwezig

Ben je niet thuis? Dan zal de verwarming niet opspringen. Ben je uitzonderlijk wél thuis? Dan schakelt je regeling over op de zondagprogrammatie.

Weersafhankelijke regelingen van Vaillant

Klassieke regelingen

Slimme regelingen

Zonneregelingen

Thermostatische kranen

Klassieke regelingen

Klassieke weersafhankelijke regelingen

Zowel de sensoCOMFORT VRC 720 en 720f (draadloos) als de multiMATIC VRC 700 zijn geschikt voor complexe verwarmingsinstallaties met meerdere circuits of verwarmingssystemen met meerdere energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of hybride installatie.

Slimme regelingen

Slimme weersafhankelijke regelingen

Combineer je de sensoCOMFORT 720(f) of multiMATIC VRC 700(f) met de internetmodule sensoNET VR 921, dan kun je je verwarming vanop afstand bedienen met de gratis myVaillant-app op je smartphone of tablet. Bovendien monitor je heel eenvoudig je gebruik dankzij de handige grafieken in de app.

Zonneregelingen

Weersafhankelijke regeling voor zonne-energiesystemen

De auroMATIC VRS 570 is de ideale regeling als je gebruik maakt van thermische zonne-energie om warm water te produceren, bijvoorbeeld met de auroTHERM- of auroTHERM exclusiv-zonnepanelen in combinatie met een auroSTOR zonneboiler. Het kleurendisplay geeft de zonnewinst aan en toont wanneer je ketel een tandje moet bijsteken omdat er te weinig zon is.

De auroMATIC VRS 570 is een ideale regeling als je warm water produceert met thermische zonnepanelen.

Thermostatische kranen

Je kunt al onze weersafhankelijke regelingen uitbreiden met ambiSENSE: slimme thermostatische kranen waarmee je de temperatuur per kamer gewoon met je smartphone of tablet regelt.

Meer informatie nodig?

Met een weersafhankelijke regeling stel je je verwarming supernauwkeurig af. Vraag je installateur om alle functies met je te doorlopen of ontdek zelf alle opties met onze simulaties voor regelingen.