Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Thermische zonne-energie

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is zonne-energie vrijwel onbeperkt beschikbaar, CO2-neutraal en gratis. Moderne verwarmingssystemen kunnen met thermisch zonne-energiesysteem gebruikt worden voor de productie van warm water (zonneboiler) en om warmte bij te leveren aan de verwarming.

Een systeem op zonne-energie gebruikt zonnestraling om warmte te produceren. Deze zonnepanelen mogen niet verward worden met panelen die energie halen uit zonlicht (fotovoltaïsche zonnepanelen). De enorme voordelen van thermische zonne-energie zijn al heel lang bekend: onze uitvoerig beproefde technologie heeft zich al vele jaren keer op keer bewezen.


De voordelen van een systeem op thermische zonne-energie:

 • Eindeloze hoeveelheden energie, helemaal gratis
 • Geen CO2-uitstoot tijdens gebruik
 • Kostenbesparingen: tot 60% minder energie voor de productie van warm water en 35% voor het ondersteunen van verwarming.
 • Lager verbruik fossiele brandstoffen
 • Systemen op thermische zonne-energie kunnen in bestaande systemen worden geïntegreerd
 • Moderne systemen hebben een hoog rendement, zelfs in de winter

Hoe werkt een systeem op thermische zonne-energie?

Een systeem op thermische zonne-energie werkt in principe als een donkere tuinslang die in de zon ligt. Het oppervlak van de slang absorbeert het zonlicht en met name de warmtestraling, waardoor het water in de slang wordt verwarmd. Een zonneboiler werkt als volgt:

1. De thermische zonnepanelen absorberen het zonlicht via een absorbeerder. Hierin wordt een speciale warmtedragende vloeistof (= glycol) opgewarmd.

2. Een pomp transporteert deze vloeistof naar de warmtewisselaar in de zonneboiler.

3. Daar wordt de zonne-energie overgedragen aan het water in een voorraadvat (een zonneboiler of een buffervat).

4. Als er onvoldoende zonnestraling is om het water te verwarmen, wordt het sanitair water in het voorraadvat door een traditioneel verwarmingsysteem tot de gewenste temperatuur opgewarmd.


Afhankelijk van het jaarlijkse gemiddelde rendement levert een thermische zonne-boiler circa 60 procent van de energie die nodig is om aan de productie van sanitair warm water te voldoen.

Thermische zonne-energie voor de ondersteuning van uw verwarming

Naast de bereiding van sanitair warm water kan de vloeistof die in de panelen wordt verwarmd ook worden gebruikt ter ondersteuning van de verwarming. Dit systeem bied grote besparingsmogelijkheden, aangezien de traditionele verwarmingsketel dankzij de ondersteuning met zonne-energie zelfs bij gematigde temperaturen vaak uitgeschakeld blijft.


De kern van deze oplossing is een buffervat gecombineerd met bijvoorbeeld een warmwatermodule. Als er voldoende zonnestraling is, verwarmt de vloeistof uit de zonnepanelen het water in het voorraadvat via een warmtewisselaar. Wanneer de temperatuur in het voorraadvat afneemt, bijvoorbeeld omdat u in bad bent geweest of lang hebt gedoucht, en er is geen zonne-energie beschikbaar, wordt de verwarmingseenheid via het tweede circuit ingeschakeld om het water in het voorraadvat te verwarmen.

De systememen op zonne-energie van Vaillant – betrouwbaar en flexibel

Over het algemeen is zonne-energie niet voldoende om aan de normale jaarlijkse vraag naar warmte-energie te voldoen. Het is daarom sterk aan te raden om een systeem op zonne-energie te integreren in een volledig systeem. De combinatie met een condensatieketel op gas of stookolie is een ideale oplossing en bovendien ook betaalbaar. Een systeem op thermische zonne-energie in combinatie met een warmtepomp is natuurlijk nog efficiënter.

Thermische zonnepanelen

Voor systemen op zonne-energie worden twee soorten thermische zonnewarmtepanelen (die warmte opwekken) gebruikt: vlakkeplaat- en vacuümbuispanelen.


Vlakkeplaatpanelen, de kracht van het oppervlak

Het belangrijkste kenmerk van de vlakkeplaatpanelen is het zwarte absorbeeroppervlak dat naar de zon is gericht. De coating van het absorbeeroppervlak absorbeert zo veel mogelijk straling en reflecteert slechts een zeer kleine hoeveelheid energie. De geabsorbeerde energie wordt overgedragen op de warmtedragende vloeistof die door de buizen onder het absorbeeroppervlak stroomt.


Vanuit technisch oogpunt is de isolatie van de absorbeerder het belangrijkste verschil tussen vlakkeplaatpanelen en vacuümbuispanelen. Bij vlakkeplaatpanelen wordt traditioneel isolatiemateriaal zoals steenwol of purschuim gebruikt.


De voordelen van thermische vlakkeplaatpanelen:

 • Lagere aanschafprijs
 • Lagere onderhouds- en reparatiekosten
 • Zeer geschikt voor systemen met lage temperatuur verwarming: voor warmwaterproductie of ondersteuning van vloerverwarming

Om voordelige panelen van hoge kwaliteit te kunnen bieden die in elke systeemcombinatie efficiënt kunnen worden geïntegreerd, heeft Vaillant panelen ontwikkeld. Dankzij onze innovatieve technologie halen deze panelen de hoogste rendementen en een optimale zonne-opbrengst, wat een flinke besparing op uw budget betekent.

Meer informatie over de vlakkeplaatpanelen van Vaillant


Vacuümbuispanelen: de meeste zonne-energie komt uit een buis

Vacuümbuispanelen werken volgens hetzelfde principe als vlakkeplaatpanelen. Ze absorberen zonnestraling en geven die in de vorm van warmte-energie af aan een vloeistof.


Het verschil met vlakkeplaatpanelen is echter dat vacuümbuispanelen gebruikmaken van het extreem isolerende vermogen van een vacuüm, waar de panelen hun naam aan ontlenen. Dankzij het vacuüm in de glazen buizen gaat er vrijwel geen warmte verloren. Daarnaast bevindt zich onder elke buis een spiegel die het zonlicht op de buis in de absorber focust. Al met al hebben vacuümbuispanelen een aanzienlijk hoger rendement dan vlakkeplaatpanelen.


De voordelen van vacuümbuispanelen:

 • Hoger energierendement, goede energie-opbrengst, zelfs bij minder zonlicht en diffuus licht
 • Minder dakruimte nodig voor hetzelfde resultaat
 • Ook geschikt voor daken die niet volledig op het zuiden zijn gericht
 • Produceert hogere temperaturen en kan worden aangesloten op verwarmingssystemen met hoge temperaturen


De auroTHERM exclusiv vacuümbuiszonnepanelen van Vaillant zijn de ideale zonnepanelen voor iedereen die optimaal gebruik wil maken van zonne-energie. Dankzij het weloverwogen ontwerp haalt deze vacuümbuiscollector de hoogst mogelijke energieopbrengst, zelfs bij diffuus zonlicht (tijdens het tussenseizoen) of wanneer de zon niet recht op het paneel staat, en uiteindelijk ook het maximale rendement.

Meer informatie over de vacuümbuispanelen van Vaillant.

Snelle, veilige en eenvoudige montage

Alle zonnecollectoren in ons programma worden geleverd met een uniform montagesysteem, waardoor veel tijd en werk kan worden bespaard. De panelen kunnen snel, veilig en eenvoudig worden geïnstalleerd. Bovendien biedt ons systeem maximale montageflexibiliteit.


Verticaal of horizontaal, naast of boven elkaar: onze zonnepanelen kunnen op elke denkbare manier worden gemonteerd. Ze kunnen ingebouwd worden bij een hellend dak of geïnstalleerd worden op een hellend of plat dak. Daarnaast kan u ook de oriëntering van de panelen kiezen: horizontaal of verticaal.

Het juiste verwarmingssysteem

Er is geen standaardoplossing voor wie op zoek is naar het juiste verwarmingssysteem, maar het is niet heel moeilijk om een systeem te vinden dat aan uw behoeften voldoet. Praat met een installateur van Vaillant. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van een nieuwe verwarmingsinstallatie.


Zoek een installateur

Meer informatie nodig?

Brochure

Download hier onze folder over thermische zonne-energie, zonnecollectoren en zonneboilers.

Download