Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie
Vind je installateur

Hybride warmtepomp: duurzaam én betaalbaar verwarmen

Wil je duurzamer verwarmen, maar heb je nog een goed werkende verwarmingsketel die niet meteen aan vervanging toe is? Dan is een hybride warmtepomp misschien iets voor jou: een verwarmingsinstallatie die niet alleen vriendelijk is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Waarom overschakelen op een hybride warmtepomp?

 • Een hybride warmtepomp is eenvoudig te installeren in een bestaande woning.
 • Je kunt een hybride warmtepomp combineren met een weersafhankelijke regelaar om je verwarming efficiënter (en dus zuiniger) te laten werken.
 • Je maakt altijd gebruik van de voordeligste energiebron.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel. Als je hybride verwarmt, maak je dus zowel gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie, als van hernieuwbare energie. De installatie rekent daarbij op een intelligente regeling die inschat welke warmtebron op welk moment het hoogste rendement geeft en dus het efficiëntst en goedkoopst is. Doordat je één keer per jaar in de thermostaat de energieprijzen ingeeft, houdt het systeem daarbij ook rekening met de gas- en elektriciteitskosten.

Hoe werkt het?

De werking van een hybride warmtepomp is anders dan die van een ‘gewone’ warmtepomp. Heb je alleen een warmtepomp, dan gebruikt die voor 75 procent omgevingsenergie om je huis te verwarmen en voor de overige 25 procent elektriciteit. Bij een hybride warmtepomp, daarentegen, is je ketel de tweede energiebron. Als de warmtevraag te hoog is of de buitentemperatuur te laag, zal de verwarmingsketel in actie schieten. Anders is de warmtepomp de aangewezen energiebron.

Renoveren met een warmtepomp

Wanneer kies je voor een hybride installatie?

Om voor je verwarming volledig te rekenen op een warmtepomp, is het essentieel dat je huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp werkt namelijk op lage temperatuur, dus is het noodzakelijk dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Je ziet dit systeem dan ook vaak in nieuwbouwwoningen.

Een hybride warmtepomp is heel geschikt voor bestaande woningen — met een lagere isolatiegraad — of huizen die een beperkte renovatie ondergaan hebben. Het grootste deel van het stookseizoen zal ook bij die woningen de warmtepomp werken, maar op koude winterdagen is er een ketel nodig voor de hogere warmtevraag. Als je je woning verder zou renoveren, kun je ervoor zorgen dat de warmtepomp dan nog vaker werkt. Hoe meer je op de warmtepomp kunt terugvallen voor je verwarming, hoe voordeliger.

sensoCOMFORT als ideale regeling voor een hybride warmtepomp

Je verwarmingssysteem slim bedienen

Met de sensoCOMFORT of multiMATIC is je verwarming bedienen bijzonder gemakkelijk.

 • Deze weersafhankelijke regelingen zijn ideaal voor een hybride verwarmingsinstallatie.
 • Dankzij de buitenvoeler bespaar je energie.
 • Door de internetmodule VR 921 toe te voegen, bouw je deze systemen eenvoudig om tot een slimme regeling, zodat je je verwarming ook vanop afstand kunt bedienen via je smartphone of tablet.
 • De ingebouwde functie triVAI selecteert de voordeligste warmteopwekker op basis van de ingestelde tarieven en de energiebehoefte.
aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

Een hybride warmtepomp sluit je gewoon aan op je bestaande verwarmingssysteem, dus je hoeft geen grote breekwerken uit te voeren. Elke warmtepomp van Vaillant is geschikt, maar de eenvoudigste (en meest gekozen) oplossing is onze aroTHERM plus. Deze lucht/water-warmtepomp vereist namelijk geen grote binnenunit én is goedkoper bij aankoop dan andere warmtepompen. Ook eender welke Vaillant-ketel kan dienen voor een hybride verwarmingsinstallatie. Bovendien kun je ook een ketel van een ander merk combineren met onze warmtepompen.

Laat je inspireren door deze succesverhalen

Een hybride warmtebron met 360°-zicht op Oostende

Op het dak van flatgebouw Sea heb je niet alleen een fenomenaal zicht over Oostende, maar vind je ook de hybride verwarmingsinstallatie die gebruikmaakt van zowel aardgas als luchtwarmte.

Een technisch kunstwerkje met hoog comfort

Steffie en Steven kozen voor hun woning in Evergem voor een hybride installatie: met een bodem/water-warmtepomp en een condensatieketel kunnen ze verwarmen én passief koelen.

BTW-verlaging voor hybride warmtepompen

De Belgische regering maakt de tijdelijke btw-verlaging voor hybride warmtepompen voor woningen jonger dan 10 jaar ongedaan.

Sinds 1 april 2022 is er een verlaagd BTW-tarief van 21% naar 6%, voor de levering (met plaatsing) van PV-panelen, thermische zonnepanelen en warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar.

Dit is nu vanaf 1 juli 2022 opnieuw 21% voor de hybride warmtepompen.

“Full-electric” warmtepompen blijven tot 31/12/2023 genieten van de tijdelijke BTW-verlaging van 6%.

 

Welke warmtepompen worden beoogd door de BTW-verlaging?

 • Warmtepompen zijn apparaten die warmte onttrekken aan natuurlijke bronnen, zoals de grond, de lucht of het grondwater en die warmte overbrengen in de woning.
  Sommige systemen dienen enkel tot verwarming (en koeling) van het gebouw terwijl andere aangesloten zijn op de sanitaire installatie (al dan niet combi).
  De leveringen met plaatsing van deze warmtepompsystemen worden beoogd door de BTW-verlaging.
 • Enkel warmtepompen die bestemd zijn om de woning te verwarmen en/of van warm sanitair water te voorzien, kunnen beoogd zijn.
  Warmtepompen die uitsluitend dienen als koeling zijn niet beoogd.
 • Lucht/lucht warmtepompen die zowel warmte als koeling kunnen produceren zijn dus bedoeld voor zover de warmtefunctie niet definitief uitgeschakeld kan worden.
  Het is evenwel niet vereist dat de (actieve) koelfunctie (definitief) uitgeschakeld wordt.
 • Warmtepompboilers – zijnde een bijzondere vorm van lucht/water warmtepomp gekoppeld aan een boiler waarmee deze één onlosmakelijk geheel vormt – zijn ook bedoeld.

 

Hybride warmtepompen worden vanaf 01/07/2022 uitgesloten, ze worden door het Koninklijk Besluit gedefinieerd als volgt:

Warmtepompen die worden gecombineerd met een ander verwarmingstoestel dat:

 1. samen met de warmtepomp is aangesloten op hetzelfde gemeenschappelijke afgiftesysteem met water;
 2. gebruik maakt van een andere energiebron dan elektriciteit;
 3. zowel afzonderlijk als gelijktijdig kan functioneren;
 4. al dan niet gelijktijdig werd geïnstalleerd met de warmtepomp.

 

De regering gaat er van uit dat woningen jonger dan 10 jaar klaar zijn voor “full electric” warmtepompen op basis van de EPB-eisen.

Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft de algemene tariefverlaging naar 6% voor renovatiewerken van kracht, ook voor hybride warmtepompen.

 

Raadpleeg de brochure

Laat je verrassen door de uitgebreide mogelijkheden.

Lees meer over onze hybride systemen.

Download de brochure (474 kB)

Wil je graag meer informatie over een hybride warmtepomp bij jou thuis?