Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Op zoek naar verkoeling?

Vaillant biedt je via handige productinformatie en interessante tips advies hoe je tijdens warme periodes toch het hoofd koel kan houden.

De effecten van de opwarming van de aarde

Tegenwoordig zijn de zomers een pak warmer dan vroeger. Je woning koelen is daarom niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak. Misschien overweeg je wel de aankoop van een airco. Of wil je best of both worlds en je woning verwarmen én koelen met dezelfde installatie? Ontdek hoe een warmtepomp het hele jaar door comfort biedt – of het nu vriest dat het kraakt en je je woning wil verwarmen, of het buiten bloedheet is en je nood hebt aan verkoeling. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Verschillende oplossingen om te koelen

Warmtepomp

Airco

Warmtepomp

Koeling via warmtepompen

Alle warmtepompen van Vaillant kunnen naast verwarmen ook koelen.

 • Warmtepompen maken gebruik van hun afgiftesysteem (vloerverwarming of ventilo-convectoren) om te koelen.
 • Een warmtepomp koelt heel aangenaam omdat je gebruik maakt van het afgiftesysteem en er dus geen luchtverplaatsing plaatsvindt. Je merkt het amper waardoor het zeer comfortabel aanvoelt.
 • Warmtepompen kunnen verwarmen, koelen en warm water produceren.

Airco

Koeling via een klassieke airco

 • Een airco heeft geen afgiftesysteem nodig maar koelt namelijk via luchtverplaatsing. Een lucht/lucht-warmtepomp blaast gekoelde lucht in de leefruimte, die vervolgens wordt gespreid door horizontale en verticale luchtstuwing.
 • Je kunt met één buitenunit tot vier ruimtes koelen, maar je kunt het systeem evengoed gebruiken om je leefruimte te verwarmen, ventileren, ontvochtigen én er de lucht te zuiveren.
 • Je kan het systeem in elke woning plaatsen en de installatie gaat ook vlot en snel. Het is bijvoorbeeld ideaal voor woningen zonder gas in de straat hebben en niet willen investeren in een warmtepomp.
 • Airco staat in voor verwarming en koeling.

Kleine inspanningen met een groot resultaat

Sluit je huis af van de warmte door overdag zoveel mogelijk deuren, ramen en gordijnen te sluiten en het gebruik van toestellen die warmte opwekken te vermijden. 's Nachts verlucht je dan weer het best door alles te openen en luchtverplaatsing te creëeren.

Isolatie houdt niet alleen de warmte binnen tijdens de wintermaanden. Ook tijdens de zomer profiteer je van een goed geïsoleerde dak en buitenmuren. Bovendien heb je recht op heel wat interessante premies voor het isoleren van je woning. Zijn investering meer dan waard dus!

Meer handige tips voor een koele woning

 • Hoe beter en dikker de isolatie van je dak en muren hoe minder (snel) je woning opwarmt in de zomer of afkoelt in de winter. Het is dus een energiezuinige oplossing en zorgt dat je bespaart op je verwarmings- en koelingskosten.
 • Sluit gordijnen, zonweringen, ramen en deuren tijdens de heetste momenten van de dag om warmte buiten te houden.
 • Vermijd het onnodig gebruik van toestellen op batterijen zoals computer, kookplaat maar ook tv, lampen en oven (eet bv. een fris slaatje of iets wat niet opgewarmd moet worden). Huishoudelijke taken zoals stofzuigen doe je best in de avond als het koeler is.
 • Hergebruik de energie van de zon om elektriciteit op te wekken via zonnepanelen. Deze energie kan dan weer gebruikt worden voor de koeling van je woning via een airco of waterpomp.
 • Verlucht je woning tussen 5u en 9u in de ochtend of zo laat mogelijk 's avonds. Dit zijn de koelste momenten van de dag. Het best creëer je een sterke luchtdoorstroming door alle ruiten te openen zodat de lucht wordt ververst en frisse, koele lucht binnenkomt.
 • Planten in je woning absorberen de warmte in de ruimte en creëeren een koel effect. Ook groene daken en gevels absorberen heel wat zonnestralen en zorgen zo voor een natuurlijke isolatie.
 • Het planten van bomen in je tuin zorgt niet alleen voor veel schaduw en bescherming van de zon maar houdt ook je tuin koeler. Wanneer bomen dichter bij de woning worden geplaatst valt de schaduw op het huis waardoor ook deze veel frisser blijft.

Ontdek onze oplossingen voor koeling