Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Airco: geniet het hele jaar door van een aangename temperatuur

Airconditioning associëren we meestal met heerlijk frisse ruimtes als het buiten ondraaglijk heet is. Maar het kan ook omgekeerd: een airco kan je huis net lekker warm maken in de winter. Daarnaast kun je er ook lucht mee laten circuleren in je woning. Ben jij klaar voor de aankoop van een airco? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor je je keuze maakt.

Wat is een airco?

Een airco of airconditioningsysteem is:

  • een alles-in-eenoplossing om ruimtes te koelen en te verwarmen
  • een installatie die het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat zorgt.
  • een makkelijk te bedienen systeem.

Een airco-systeem is geschikt voor verschillende woningtypes, zoals appartementen en een- of meergezinswoningen. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in winkels en openbare gebouwen.

Airco’s zijn al lang gebruikelijk in regio’s met warme zomers, maar winnen vandaag ook snel aan populariteit in landen met een milder klimaat. Ook jij kunt het comfort van deze veelzijdige systemen ervaren, niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door!

De voordelen van een airco

Optimaal comfort

Constant een aangename temperatuur in huis: nooit meer zweten of kou lijden, maar altijd een optimaal comfort

Bediening per kamer

Met de afstandsbediening kan de gewenste temperatuur in elk vertrek apart worden ingesteld

Snelle installatie in iedere woning

Flexibele oplossing met ruime mogelijkheden qua afmetingen en combinaties

Betrouwbare en duurzame werking

Nieuw milieuvriendelijk R32 koudemiddel, conform de meest recente EU-regelgeving

Kies je voor een airco-oplossing van Vaillant, dan kies je bovendien voor de nieuwste technologie en onze beproefde Duitse kwaliteit. Wij garanderen een lange levensduur voor al onze airconditioningsystemen

Hoe werkt een airco?

 

Een airco bestaat in de regel uit een buitenunit en een binnenunit (of meerdere binnenunits). Bij het koelen onttrekt de binnenunit de warmte uit de lucht in de kamer en geeft die warmte buiten de woning af via de buitenunit.

De werking van een airco kun je het best vergelijken met die van een koelkast.

 

De verschillende stappen bij het koelen

  • Eerst zuigt de binnenunit van de airco de warme lucht in de kamer aan en leidt die naar de verdampers.
  • De verdampers bevatten een koudemiddel. Dat is een vloeistof die zeer snel verdampt. De aangezogen warme lucht doet het koudemiddel onmiddellijk overgaan naar gasvormige toestand.
  • Het gas gaat naar de compressor en wordt daar verder verhit.
  • Daarna stroomt het naar de buitenunit van het airconditioningsysteem, waar zich de warmtewisselaar bevindt.
  • Die geeft de warmte van het koudemiddel af aan de buitenlucht.
  • Zodra de warmte is afgevoerd, wordt het koudemiddel weer vloeibaar en stroomt het terug naar de binnenunit.
  • Dit proces blijft zich herhalen zolang de airco draait.

Verwarmen met een airco

Bij het verwarmen gebeurt precies het omgekeerde als bij het koelen: de buitenunit onttrekt dan warmte uit de omgevingslucht en geeft die via de binnenunit af aan de ruimte die verwarmd moet worden. Dit principe werkt ook als het buiten koud is!

Met een omkeerventiel wordt het koelproces omgekeerd, zodat de airco kan verwarmen.

Luchtzuivering met een airco

Naargelang het gekozen toestel kan de binnenunit uitgerust zijn met een actieve ionisator, die de lucht in de ruimte zuivert en vrijhoudt van stof, pollen en geuren. Er bestaan voor de binnenunit ook diverse filteropties die de lucht in de ruimte filteren en zuiveren.

Ontvochtigen met een airco

De 'ontvochtigingsfunctie' van een airco verwijdert vocht uit de binnenlucht. Dat wordt vooral aanbevolen op regenachtige dagen of in zwoele periodes, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, wanneer de vochtigheidsgraad heel hoog is.

De verschillende soorten airco

Airconditioningsystemen bestaan in verschillende soorten en maten. Sommige installaties zijn mobiel, andere worden op de vloer vastgezet, nog andere worden aan je plafond bevestigd. We zetten de verschillende soorten airco’s op een rijtje.

Vaste vs. mobiele airco

  • Vaste airco:
    Een vaste airco, met buiten- en binnenunit is de meest voorkomende optie. Zo’n installatie is geschikt om het hele jaar door te gebruiken. Een vaste airco heeft een groter koelvermogen en verbruikt minder energie dan een mobiel systeem.
  • Mobiele airco:
    Dit is een goedkoop, verplaatsbaar toestel gemaakt om noodgevallen op te vangen, bijvoorbeeld tijdens hittegolven. Een mobiele airco heeft geen buitenunit, maar voert de warmte af via een flexibele slang. Een dergelijke airco heeft niet zo’n groot koelvermogen, maakt vrij veel lawaai en het energieverbruik ligt hoog.

Split vs. multi-split

Bij een vaste airco maken we het onderscheid tussen:

  • Monosplit-airco:
    een aircosysteem met één binnenunit en één buitenunit, geschikt om één kamer te koelen of verwarmen.
  • Multisplit-airco:
    een split-airco met meerdere binnenunits, om zo meerdere kamers onafhankelijk van elkaar te koelen of te verwarmen. Bij de ClimaVAIR van Vaillant kunnen er tot vier binnenunits aan een buitenunit gekoppeld worden.

Splitunit-airconditioningsystemen bieden een hoog rendement, besparen plaats en zijn ook geschikt voor oudere gebouwen.

Monobloc

Een monobloc is een airco zonder buitenunit. Zo’n toestel is vaak groter, omdat de koelmotor in de binnenunit zit ingebouwd. Een monobloc is meestal ook mobiel, maar niet altijd.

Dergelijke toestellen hebben vooral veel nadelen: ze zijn zwaar, maken veel lawaai, moeten altijd tegen een buitenmuur geïnstalleerd worden en er zijn grote gaten in de muur voor nodig.

Centrale airconditioningsystemen

Bij centrale oplossingen wordt de airco-eenheid in één ruimte geplaatst – hetzij in de kelder, hetzij op zolder. De daar gekoelde lucht wordt via een kanalen- en ventilatiesysteem naar alle ruimten van het gebouw geleid.

Dergelijke installaties zijn de perfecte keuze voor nieuwbouwwoningen, maar zijn duur om achteraf in te bouwen in oude gebouwen.

Zo’n systeem heeft enkele interessante voordelen:

  • Heel efficiënte en zuinige werking
  • De lucht wordt gefilterd en ververst
  • Bijzonder stille werking
  • Nauwkeurige temperatuurregeling in elke ruimte

Centrale airconditioningsystemen waren vooral populair voor woningen in de jaren 80 en 90. Vandaag worden ze nog weinig toegepast.

VRF airco

De afkorting staat voor Variable Refrigerant Flow, in het Nederlands: variabele koudegolf. Dit type airco kan, net zoals een warmtepomp, koelen én verwarmen. VRF airco’s worden daardoor ook vaak verward met warmtepompen. Deze airco’s zijn vooral geschikt voor grote bedrijven, winkelcentra of erg grote privéwoningen. De belangrijkste nadelen zijn de hoge aankoopprijs en de moeilijke plaatsing.

climaVAIR exclusive

Een gamma mono- en multisplit airco’s met een natuurlijk koudemiddel die beschikbaar zijn in verschillende modellen (wandmodel, vrijstaand vloermodel of inbouwmodel). De actieve ionisator zorgt er daarnaast voor dat je woning zuiver, geurloos en bacterie- en schimmelvrij blijft. De wifi-module kan bij de climaVAIR exclusive optioneel toegevoegd worden om je airco op afstand te bedienen met je smartphone of tablet.

climaVAIR premium

Een gamma monosplit airco’s met een aantal troeven die het comfort in huis alleen maar ten goede komen. Naast hun hogere efficiëntie zorgen de grotere buitenunits, in combinatie met de 3D-luchtstroomregeling, voor een nog betere verspreiding van de lucht in de woning. Ze onderscheiden zich door hun nog lagere energieverbruik en uiterst stille werking. Ook de wi-fi module zit bij dit gamma standaard ingebouwd. Een laatste handigheid is de infrarooddetector waarmee u kan instellen dat de lucht naar keuze in jouw richting, van jou weg of om je heen blaast.

De verschillende soorten binnenunits

Wandmodel

Plafondmodel

Vloermodel

Inbouwmodel

Wandmodel

Wandmodel: wordt hoogt tegen de muur opgehangen en is een van de populairste systemen. Zorgt voor een perfecte koeling en heeft een flexibele opstelling. Een wandmodel is makkelijk te plaatsen en heeft een erg gunstige prijs.

Plafondmodel

Plafondmodel: is vergelijkbaar met een wandairco, maar deze toestellen bevestig je aan het plafond.

Vloermodel

Vloermodel: een vloerairco lijkt wat op een radiator. De vloerconsole wordt, met respect voor de inbouwafmetingen, zo dicht mogelijk bij de grond geplaatst. Onderaan het toestel wordt de warme lucht uit de ruimte opgenomen, langs de bovenkant geeft de console de gekoelde lucht af. Een vloerairco heeft altijd een luchtafvoer naar buiten.

Inbouwmodel

Inbouwmodel: wordt mooi weggewerkt in de muur of het plafond, waardoor de installatie niet opvalt in je interieur.

De climaVAIR van Vaillant is beschikbaar als wand-, plafond- en vloermodel. Let wel: je kunt enkel voor het vloermodel kiezen als je een multisplitcombinatie laat installeren. De verschillende binnenunits kunnen bovendien afzonderlijk van elkaar gekocht worden. Je kunt het aantal units dus altijd achteraf uitbreiden.

Het verschil tussen een airco en een warmtepomp

Een aircosysteem waarmee je zowel kunt koelen als verwarmen is per definitie een lucht/lucht-warmtepomp. Er is dus geen verschil tussen beide.

Andere types warmtepompen kunnen ook koelen, maar doen dat niet op dezelfde manier als een aircosysteem. Een airco werkt altijd met luchtverplaatsing. Bodem/water-, water/water- en lucht/water-warmtepompen doen dat niet, ook al is het met álle warmtepompen van Vaillant mogelijk om te verwarmen en te koelen.

 

Bediening van je airco

Bediening van de airco

Alle Vaillant-aircosystemen zijn voorzien van een intuïtieve afstandsbediening. Daarmee kun je het hele systeem comfortabel bedienen. Naargelang jouw behoeften kun je niet alleen de exacte temperatuur voor elke kamer instellen, maar ook andere parameters zoals de luchtkwaliteit en de vochtigheid.

Accessoires voor je airco

Laat je voor de aankoop van accessoires zoals condenspompjes, wifibediening of aan-uitbediening adviseren door een installateur. Die kan aan de hand van je installatie en interieur inschatten wat je precies nodig hebt.

Verbruik en rendement

 

Lucht-luchtwarmtepompen en airco’s halen het grootse deel van hun energie uit de lucht, waardoor ze garant staan voor een erg lage CO2-uitstoot.

 

De climaVAIR-lucht-luchtwarmtepompen van Vaillant voeren die milieuvriendelijkheid nog verder op dankzij het gebruik van het koudemiddel R32, dat de ozonlaag niet aantast. Ook het energieverbruik van deze airco’s ligt verrassend laag, met energielabels tot A+++, SEER tot 8,5 en SCOP tot 4,6. Afhankelijk van de temperatuur kunnen de climaVAIR lucht-luchtwarmtepompen zo drie tot vijf keer meer energie produceren dan ze zelf verbruiken.

 

Lees meer over het rendement van warmtepompen en airco’s.

Installatie en onderhoud

 

Voor de installatie van je airco doe je het best een beroep op professionals. Zo ben je zeker dat de installatie correct gebeurt.

 

Een deel van het onderhoud kun je voor eigen rekening nemen. Zo kun je de behuizing van de binnen- en de buiteneenheid makkelijk zelf reinigen. Ook de filters van je airco kun je perfect zelf schoonmaken. De filters van de climaVAIR zijn makkelijk demonteerbaar om schoon te maken. Dat doe je best één keer per maand. Let wel: tijdens de warmere maanden moeten de filters van de binnenunit wekelijks worden gereinigd.

 

Als je installatie het hele jaar door draait, is een jaarlijks onderhoud nodig om de gebruiksveiligheid en lange levensduur te verzekeren. Gebruik je de airco enkel in bepaalde periodes, dan is onderhoud om de drie jaar voldoende.

 

Als je je airco even niet gebruikt, is het aangeraden om het vocht uit de binnenunit te verwijderen om schimmels en onaangename geurtjes te vermijden.

 

Wil je graag een onderhoudscontract? Vraag altijd je installateur of de klantendienst van Vaillant naar de meest aanbevolen onderhoudsformule.

Maakt een airco veel geluid?

Airco’s zijn niet honderd procent geruisloos, maar we kunnen meerdere tips geven om het volume te beperken:

  • Laat de eenheid door een vakman installeren, om te garanderen dat alle instructies en minimumafstanden in acht worden genomen.
  • De buiteneenheid moet zo ver mogelijk van ramen geïnstalleerd worden.
  • Gebruik accessoires zoals rubber voetjes om lawaai en trillingen te beperken.
  • Schakel, indien beschikbaar, met de afstandsbediening de 'stille' functie in om de ventilatorsnelheid en dus het geluidsvolume van de binnenunit te verlagen.

De prijs van een airco

De aankoop- en installatiekosten hangen uiteraard nauw samen met het gekozen systeem.

Voor de installatie van een splitunit-airconditioningoplossing moet je rekenen op een aankoopprijs van ongeveer 2.000 euro. De gebruikskosten bedragen en ongeveer 17 cent per uur.

De genoemde aankoopprijzen zijn exclusief btw en installatie.

Comfort in crisistijden

In tijden van lockdowns en reisbeperkingen vond een koppel uit Londerzeel de tijd rijp om hun rijwoning van alle comfort te voorzien, zonder dat dit zich zou laten voelen in de energierekening. Installateur Robby Michiels adviseerde hen om de installatie van PV-panelen en airco gelijktijdig aan te pakken, in plaats van stapsgewijs te werken.

Lees de guitegenis

Airco kopen?

Ben je helemaal overtuigd en wil je graag een aircosysteem aankopen? Neem dan contact op met een van onze installateurs. Zij beantwoorden al je vragen, geven je raad en maken een offerte voor je op.