Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een airco laten installeren? Dit moet je weten

Met een lucht/lucht-warmtepomp of airco in je woning geniet je op warme dagen van een frisse binnentemperatuur en hou je het in de winter ook lekker warm. Da’s interessant. Denk je eraan om een airco te laten installeren? Lees dan zeker even mee.

Voor welke airco kies je?

Een vaste airco-installatie bestaat ofwel uit één binnen- en één buitenunit (monosplit) ofwel uit maximaal vier binnenunits en één of meerdere buitenunits (multisplit). Bij een monosplit-airco installeer je de binnenunit bijvoorbeeld in je woon- of slaapkamer, omdat je daar veel tijd doorbrengt. Wil je meerdere kamers koelen, dan heb je een multisplit-airco nodig.

Ontdek alle voordelen van een airco in huis.

Een airco laten installeren? Dit moet je weten

Waar laat je een airco installeren?

Plaats je airco uit de buurt van luchtstromen en warmtebronnen, want die kunnen de temperatuursensor in de war brengen. De muur waaraan je een binnen- of buitenunit bevestigt, moet sterk genoeg zijn. Als je bij een renovatieproject bijvoorbeeld de buitengevel isoleert en er daarna een laag crepi over plaatst, kan het zijn dat de muur niet stevig genoeg is om een buitenunit aan op te hangen. Gelukkig hebben we speciale accessoires waarmee je de buitenunit aan de oorsponkelijke muur vastmaakt.

Zorg dat er geen obstakels voor of boven de buitenunit staan, zodat de lucht goed kan stromen. Beperk ten slotte de afstand tussen de binnen- en buitenunit tot maximaal twintig meter. Wil je binnenunits plaatsen in kamers aan verschillende kanten van je huis, dan is het soms interessant om voor twee buitenunits te kiezen. Zo hoef je geen leidingen te leggen door heel je woning.

Hoe verloopt de plaatsing?

Bij de installatie van een airco komen heel wat regels en technische skills kijken. Zo moeten de leidingen de juiste afmetingen hebben voor de specifieke units die je wil plaatsen, moet je rekening houden met de condensafvoer en ervoor zorgen dat er geen bramen – oftewel scherpe randen – zijn aan de afgesneden leidingen, want die kunnen schade toebrengen aan de onderdelen. Bovendien heb je het F-gassen certificaat nodig.

Laat het plaatsingswerk dus altijd over aan een professional. Die zal samen met jou de beste plek voor de units bepalen en je een woordje uitleg geven over het onderhoud van je airco. Reken voor het volledige installatieproces op een dag werk.

Het kostplaatje van een airco

De plaatsingskosten van je airco hangen nauw samen met het model dat je kiest. Hoe meer binnenunits, hoe meer tijd de installateur nodig heeft. Voor de plaatsing van een monosplit-airco betaal je dus minder dan voor een multisplit-airco. In onze prijslijst (4455 kB) vind je alle officiële Vaillant-tarieven exclusief btw en installatiekosten.

Lees meer over de prijs van een airco

Wil je een airco laten installeren?

Denk je eraan om een aircosysteem te laten installeren? Ontdek alles over de climaVAIR airco die je woning verkoelt én verwarmt. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op met een installateur in je buurt.

Geen resultaten gevonden

Deze artikels interesseren je misschien ook

Airco als verwarming? Het kan!

17/05/2022

Bij het woord ‘airco’ denk je ongetwijfeld meteen aan heerlijke verkoeling op snikhete zomerdagen. Maar wist je dat je met een airco je huis ook kunt verwarmen in de winter? Zo’n totaalsysteem brengt heel wat voordelen met zich mee.

3 verrassende redenen om een airco te kopen

14/07/2022

Met steeds hetere en drogere zomers op komst, is een airco een absolute must in huis. En thuiswerken doe je ook gewoon liever in een heerlijk frisse home office, toch? Er zijn oneindig veel redenen om een airco te kopen. Aan deze had je misschien nog niet gedacht.

Wat is het verschil tussen airco en een lucht/lucht-warmtepomp

Terwijl je in de winter graag een lekker warm huis wilt, is er in de zomer niets heerlijker dan een heerlijk frisse woning. Investeren in een goed verkoelingssysteem is dus zeker geen overbodige luxe, maar ga je daarbij voor een klassieke airco of voor een lucht/lucht-warmtepomp? En wat zijn nu precies de verschillen tussen beide systemen? Je ontdekt er alles over in dit artikel.