Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Airco prijs: hoeveel kost een lucht/lucht-warmtepomp?

Airconditioning is een serieuze upgrade voor je woning. Geniet van een frisse bries op een snikhete dag of een aangenaam verwarmde woonkamer tijdens de wintermaanden. Natuurlijk komt comfort met een prijs. We nemen de factoren die hierin een rol spelen onder de loep.

Het type airco

Eerst en vooral moet je beslissen welk systeem het best bij jouw behoeften past. Een vaste airco (of lucht/lucht-warmtepomp) is doorgaans duurder dan een mobiele variant, maar biedt veel meer voordelen. Vaste airconditioners zijn efficiënter en bieden meer rendement op de lange termijn. Je hebt keuze uit twee types:

Single split

De single split bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Het is de ideale oplossing voor het koelen of verwarmen van één ruimte, zoals de woonkamer.

Multisplit

Een multisplitsysteem heeft één buitenunit en meerdere binnenunits, waardoor je die perfecte temperatuur kunt doortrekken naar de badkamer en slaapkamer(s). Dit aircosysteem is duurder, maar je geniet een stuk meer comfort.

Het vermogen

Het vermogen van de airco is cruciaal als je grote ruimtes wilt koelen of verwarmen, vooral als je het systeem intensief in de winter wilt gebruiken. Een airco met een hoog vermogen kost meer, maar zal in deze situaties beter presteren.

Het model van de binnenunit(s)

De keuze voor een vloer-, wand- of inbouwmodel speelt ook een rol in het prijskaartje van je airco. Bij inbouwmodellen komen er bijvoorbeeld wat extra plaatsingskosten kijken.

De energiezuinigheid van de airco

Kijk naar het energielabel van de airco-installatie om te zien hoe zuinig het systeem is. A+(+) is het meest voorkomende energielabel bij basismodellen. Hoe zuiniger je lucht/lucht-warmtepomp, hoe lager je energierekening.

De installatiekosten

Als je een professionele installateur inschakelt, rekent die natuurlijk installatiekosten aan. Het is echter wel aan te raden om op zo’n expert te vertrouwen. Die zorgt ervoor dat je airco correct wordt geïnstalleerd en optimaal presteert.

Ontdek wat er komt kijken bij de installatie van een warmtepomp.

Beperk de prijs van je airco met een premie

Gelukkig zijn er premies beschikbaar om je airco in prijs te beperken. Afhankelijk van waar je woont, varieert je premie tussen 300 en 600 euro. Dat maakt zeker een verschil in het totale kostenplaatje.

Meer info of een vrijblijvende offerte?

Wil je meer informatie over een airco? Een installateur in jouw buurt helpt je graag, met advies of een vrijblijvende offerte.