Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Je mazoutketel vervangen: wat zijn de opties?

Heeft je mazoutketel z’n beste jaren achter de rug of schakel je om ecologische redenen over naar een alternatief? Het Vaillant-gamma biedt heel wat waardige vervangers. Je ontdekt ze hier.

Waarom je mazoutketel vervangen?

De Europese Green Deal stelt dat Europa in 2050 energieneutraal moet zijn. Vanaf 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen al niet meer kiezen voor stookolie in nieuwbouw en bij een ingrijpende energetische renovatie. Ook voor bestaande woningen in een straat met een gasaansluiting zal stookolie in Vlaanderen vanaf 2022 niet langer een optie zijn.

 

Een overzicht van de verschillende opties:

Optie 1: kiezen voor een condensatiegasketel

Als er een gasaansluiting in je straat ligt, is de keuze voor een condensatieketel op gas snel gemaakt. Een gascondensatieketel is duurzamer, heeft een hoger rendement dan een mazoutketel en je bespaart jaarlijks tot wel 75 euro op je elektriciteitsfactuur door onder andere de zuinigere circulatiepomp en elektronica.

 

Daarnaast is er de condensatieketel op propaan. Dat gas sla je op in een tank die zowel boven- als ondergronds kunnen staan. Als hij compatibel is, kun je je bestaande ketel laten ombouwen naar een ketel op propaan. Weet je niet zeker of jouw ketel daarvoor geschikt is, dan contacteer je het best je installateur.

Optie 2: kiezen voor een warmtepomp

Is er geen gasaansluiting in je straat, dan is een warmtepomp een goed alternatief voor een stookolieketel. De voordelen van een warmtepomp? Een warmtepomp is duurzamer, stoot geen CO₂ uit en kun je combineren met PV-panelen. Controleer wel eerst of je woning goed geïsoleerd is en je warmteafgiftesysteem geschikt is.

 

Maar welke warmtepomp kies je dan? Het populairste type warmtepomp is een lucht/water-warmtepomp, omdat er weinig tot geen breekwerken aan te pas komen. Sommige mensen kiezen voor een bodem/water-warmtepomp, maar daarvoor zijn wel graafwerken nodig in de tuin. Het is dus een minder interessante optie als je tuin nog maar pas is aangelegd.

 

Warmptepompadvies

Wil je graag weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie? Ontdek hier waarop je moet letten.

Ontvang advies op maat

Optie 3: kiezen voor een warmtepompboiler

Wil je je huidige mazoutketel behouden zonder te moeten investeren in een warmtepomp, dan is een warmtepompboiler iets voor jou. Die werkt zoals een lucht/water-warmtepomp en wekt warm water op via aan duurzame boiler. Er is geen fossiele brandstof voor nodig. Zo gebruikt deze installatie 75% hernieuwbare energie en 25% elektriciteit. Woon je in een nieuwbouwwoning, dan is het zeker een goed idee om een warmtepompboiler te installeren.

Optie 4: kiezen voor een condenserende mazoutketel

Als je oude mazoutketel mankementen begint te vertonen, kun je die natuurlijk gewoon vervangen door een nieuwe mazoutketel (uitgezonderd in Vlaanderen). Een recenter condenserend model zoals de icoVIT verbruikt sowieso minder energie, waardoor de verbruikskosten dalen. Daarnaast is de kans dat je deze winter in de kou zit of je blauw betaalt aan herstellingen een pak kleiner. Om je mazoutketel wat duurzamer te maken, kun je hem combineren met een warmtepomp. Je mazoutketel treedt dan pas in werking wanneer de warmtepomp het alleen niet meer trekt.

Advies op maat

Wil je graag weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie?

Deze artikels interesseren je misschien ook?

Duurzaam verwarmen: 6 tips om energie te besparen

05/12/2023

Maar liefst zestig procent van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door slimmer en duurzamer te verwarmen kun je dan ook heel wat energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille! Deze energiebesparende maatregelen helpen je op weg.

Ga je renoveren? Overweeg dan een warmtepomp!

06/10/2021

Ben je je woning volop aan het renoveren? Dan is het geen slecht idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Afhankelijk van het soort renovatie heb je verschillende opties. Ontdek er hier alles over!

Een warmtepomp combineren met radiatoren: hoe zit dat precies?

12/03/2021

Een warmtepomp installeren is een uitstekend idee als je je woning duurzaam wil verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien. Maar misschien vraag je je af of je zo’n warmtepomp dan op radiatoren kunt aansluiten? En kunnen dit dan gewoon je bestaande radiatoren zijn, die je vroeger gebruikte met je oude verwarmingsketel? Dit artikel schept duidelijkheid!

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

07/05/2020

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.