Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Verwarming kiezen: welke mogelijkheden zijn er?

Lees alles over de beschikbare opties en ontdek wat voor jou de beste keuze is.

Het is belangrijk om het juiste verwarmingssysteem te kiezen

Wil je je verwarming vervangen of zoek je de ideale verwarmingsoplossing voor je nieuwe woning? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. Vaillant helpt je om een slimme keuze te maken.

Welke soorten verwarmingssystemen zijn er, en welke installatie is het meest geschikt voor mijn woonst? Waar moet ik rekening mee houden als ik wil renoveren of een nieuwe woning wil bouwen? En hoe zit het met de kosten van een verwarmingssysteem? Het zijn maar enkele van de vragen die we hieronder beantwoorden.

Onze installateurs kunnen je alles vertellen over de verwarmingsmogelijkheden voor jouw woning. Bij hen kun je altijd terecht met je vragen.

Vind je installateur

De verschillende soorten verwarmingssystemen

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij de keuze van uw verwarming is de energiebron die je verwarming aandrijft. Stookolie en aardgas blijven vertrouwde opties, maar een warmtepomp is milieuvriendelijk en wordt steeds populairder. Die gebruikt de thermische energie uit de lucht, de aarde of het grondwater om je huis of appartement te verwarmen. Daarnaast kun je een cv-installatie ook alleen op elektriciteit laten werken.

Warmtepomp

Verwarming op gas

Zonnepanelen

Verwarming op stookolie

Elektrische verwarming

Warmtepomp

Warmtepomp

Wil je duurzaam verwarmen én tegelijk energie besparen? Overweeg dan zeker de aankoop van een warmtepomp.

Om je woning te verwarmen maken warmtepompen voor 75% gebruik van gratis energie uit de natuur (lucht, bodem of water) en voor de resterende 25% van elektriciteit. Bovendien heeft een warmtepomp weinig onderhoud nodig. De aankoop- en installatiekosten liggen tussen € 10.000 en € 25.000, afhankelijk van het type.

Verwarming op gas

Verwarming op gas

Verwarming op gas blijft bijzonder populair. Een moderne gascondensatieketel gebruikt ook de warmte van de verbrandingsgassen, waardoor je zuiniger en efficiënter verwarmt. Een ander voordeel van verwarming op gas: je kunt een bestaand systeem relatief goedkoop vernieuwen.

Langs de andere kant is gas een fossiele brandstof en dus niet oneindig beschikbaar. Daarnaast ben je ook afhankelijk van schommelende brandstofprijzen.

Een nieuwe gascondensatieketel kost, afhankelijk van de grootte en de accessoires, minstens € 3.000, plus installatiekosten.

Zonnepanelen

Zonnepanelen en/of zonnecollectoren

Een bijkomende energiebron is de zon. Er zijn twee technologieën die daarvan gebruik maken: thermische zonnecollectoren en fotovoltaïsche zonnepanelen.

Thermische zonnecollectoren combineer je met een zonneboiler. Ze zetten zonlicht om in thermische energie die je sanitair water verwarmt.

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit die je kunt gebruiken om je warmtepomp of elektrische verwarming aan te sturen. Zo bespaar je op energiekosten.

Beide opties zijn uitstekende aanvullingen voor andere verwarmingstechnologieën, vooral voor een warmtepomp.

Verwarming op stookolie

Condensatieketel op stookolie

Behalve op gas, zijn er ook condensatieketels die op stookolie werken. De voor- en nadelen van beide systemen zijn gelijkaardig. Hoewel je met stookolie efficiënte kunt verwarmen, blijft het een beperkt beschikbare fossiele brandstof met een hogere uitstoot.

Er is nog een bijkomend nadeel ten opzichte van gas: je hebt een olietank nodig – die kost geld en vereist ruimte. Sinds 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen als er aardgas in de straat beschikbaar is. Een stookolieketel vervangen is alleen nog toegelaten als er geen aansluiting op gas mogelijk is.

Elektrische verwarming

Elektrische CV-ketel

Elektrische verwarming zet elektriciteit om in warmte. Het voordeel van elektrische verwarming is dat die meteen na het inschakelen al warmte afgeeft. Daartegenover staan hoge gebruikskosten en een lage efficiëntie.

Elektrische verwarming raden we alleen aan als bijverwarming, in ruimtes die maar af en toe worden gebruikt (zoals vakantiewoningen) of om snel een kamer op te warmen (zoals een slaapkamer of badkamer).

Hybride verwarming met een warmtepomp en ketel

Hybride verwarmen

Wil je duurzamer verwarmen, maar heb je nog een goed werkende verwarmingsketel die niet meteen aan vervanging toe is? Dan is hybride verwarmen misschien wel iets voor jou! Daarbij combineer je een klassieke cv-ketel met de hernieuwbare energie van een warmtepomp.

 

De installatie maakt altijd gebruik van de energiebron die op dat moment het hoogste rendement geeft en dus het efficiëntst en goedkoopst is. Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

 

Lees meer over hybride verwarmen

Nog meer vergroenen

Slimme bediening

Met onze slimme thermostaten en regelaars controleer je je verwarming tot in de puntjes én vanop afstand. Zo bespaar je energie en zorg je nog beter voor de planeet.

Meer weten over onze slimme thermostaten

Warmtepompboiler voor warm water

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie uit de omgevingslucht te halen. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie bij de aankoop van een warmtepompboiler.

Meer weten over onze warmtepompboilers

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Plaats pv-zonnepanelen om uw elektrisch verbruik tot een minimum te beperken. In combinatie met een warmtepomp kan u uw verbruikskosten sterk verlagen.

Meer weten over onze fotovoltaïsche zonnepanelen

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen combineer je met een zonneboiler. Zo gebruik je de energie van de zon om een duurzame manier warm water te produceren voor je bad of douche. Ook hier kun je een premie voor krijgen.

Meer weten over onze thermische zonnepanelen

Je verwarmingssysteem plannen

Wil je je bestaande verwarmingsinstallatie vervangen? Of bouwde je een nieuwe woning waarin voor het eerst verwarming geïnstalleerd moet worden? Afhankelijk van je situatie zijn er andere factoren die meespelen.

Nieuwbouw: eerste installatie van een nieuw verwarmingssysteem

Bij je keuze voor een verwarmingssysteem in een nieuwbouw hou je hier best rekening mee:

  • Het is verplicht om een minimaal aandeel hernieuwbare energie te gebruiken. Dat kan op verschillende manieren.
  • Afgiftesystemen op lage temperatuur (zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren) zijn altijd voordeliger, of je nu met een cv-ketel of een warmtepomp verwarmt. Lagetemperatuursverwarming (< 45°C) is ook verplicht voor bouwaanvragen vanaf 2023
  • Doordat een nieuwbouwwoning goed geïsoleerd is, is een warmtepomp een heel geschikte keuze.
  • De installatie van een lucht/water-warmtepomp verloopt heel eenvoudig. Voor een bodem/water-warmtepomp en een water/water-warmtepomp zijn er graafwerken nodig.

Renovatie: een oud verwarmingssysteem vervangen

Hoe verwarm je op dit moment? En welke werken wil je uitvoeren? Bepaal op basis daarvan of je dezelfde energiebron wil behouden (bijvoorbeeld je oude gasketel vervangen door een nieuwe) of wil overschakelen naar een andere energiebron (bijvoorbeeld je gasketel vervangen door een warmtepomp).

Hou dit ook in je achterhoofd:

  • Bij een ingrijpende energetische renovatie mag je sinds 1 januari 2022 geen stookolieketel meer plaatsen in Vlaanderen als er aardgas in de straat beschikbaar is. Weet je niet of dat bij jou het geval is? Check het hier.
  • Wil je graag overschakelen op een duurzamer alternatief? Een warmtepomp werkt alleen goed als je woning voldoende geïsoleerd is. Misschien moet je dus eerst de isolatie aanpakken. Een zuinige gasketel in combinatie met een warmtepompboiler of zonneboiler kan een gulden middenweg zijn.
  • Heb je nog een goed werkende verwarmingsketel? Dan is hybride verwarmen misschien een optie.
  • Je verwarming vervangen brengt initieel misschien grote kosten met zich mee, maar je kunt er wel veel mee besparen op je verbruik.

Vervang je verwarmingssysteem het liefst in de zomer. Als er zich dan problemen voordoen, merk je zelf minder impact omdat je verwarming niet aanstaat.

Radiatoren, vloerverwarming of ventiloconvectoren?

Nieuwbouw of renovatie, het afgiftesysteem waarvoor je kiest speelt altijd een grote rol. We zetten daarom de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Radiatoren

Radiatoren zijn een afgiftesysteem op hoge temperatuur. Maar als de radiatoren overgedimensioneerd zijn of het gebouw extra geïsoleerd is, kan het zijn dat de temperatuur van het water dat door je radiatoren stroomt lager is dan berekend. Hoe lager de temperatuur, hoe beter het rendement van je verwarmingsketel of warmtepomp. Met de 50° C-test ga je na of je een warmtepomp kunt combineren met je bestaande radiatoren. Radiatoren werken prima met een ketel of hybride warmtepomp.

Ventiloconvectoren

Ventiloconvectoren werken daarentegen op lage temperatuur. Dat maakt ze heel geschikt om met een warmtepomp te combineren. In de zomer kun je ze bovendien inzetten om je woning te koelen: ventiloconvectoren bieden je het hoogste koelcomfort. Een inbouw-, vloer- of plafondmodel: de keuze is aan jou!

Vloerverwarming

Ook vloerverwarming is een lage-afgiftesysteem en kun je combineren met elke soort warmteopwekker, bijvoorbeeld een warmtepomp. Vloerverwarming werkt zuiniger dan radiatoren en biedt het meeste comfort. Bovendien is het op esthetisch vlak de beste optie: het systeem is niet zichtbaar en je hebt geen last van stof. Net als ventiloconvectoren kan vloerverwarming je woning ook verkoelen, maar het koelvermogen is meestal beperkter.

Kostenvergelijking tussen verschillende soorten verwarming

Een nieuwe verwarming kost geld. Toch is een investering in een nieuwe installatie vaak ook financieel de moeite waard. Dat komt omdat een nieuw verwarmingssysteem meestal veel zuiniger is. Als je van plan bent om een nieuw verwarmingssysteem aan te schaffen, moet je rekening houden met twee soorten kosten: de aankoopkosten (inclusief eventuele premies) en de gebruikskosten. Vergelijk die dan met de gebruikskosten van je huidige verwarmingssysteem (energiekosten en onderhoudskosten).

VerwarmingssysteemAanschafkostenGebruikskostenExtra informatie
Gasketel★★★★★Afhankelijk van schommelende gasprijzen
Warmtepomp★★★★★★Mogelijk heb je recht op subsidies
Stookolieketel★★★★★★Afhankelijk van schommelende olieprijzen
Elektrische verwarming★★★★★★★Hogere elektriciteitsprijs
★ = zeer laag, ★★★★★ = zeer hoog   

De terugverdientijd van een nieuwe verwarming

Stel dat je voor je oude verwarmingssysteem € 4.000 per jaar betaalt aan gebruikskosten en de aankoop en installatie van een nieuwe verwarming je € 6.000 kost.

De jaarlijkse gebruikskosten met een nieuwe installatie dalen tot ongeveer € 2.500 per jaar. Tijdens het eerste jaar zou een nieuwe verwarming je in totaal € 8.500 kosten tegenover € 4.000 met de oude installatie.

Na vier jaar geeft de vergelijking een heel ander resultaat. Met je oude verwarmingssysteem zou je € 16.000 aan gebruikskosten hebben betaald, met het nieuwe exact evenveel: aankoopprijs € 6.000 plus vier keer € 2.500 aan jaarlijkse gebruikskosten (€ 10.000) komt in totaal ook uit op € 16.000.

Dat betekent dat het nieuwe verwarmingssysteem zichzelf in vijf jaar terugbetaalt. En daarnaast heb je bij je oude systeem ook geen garantie dat er in die vijf jaar geen herstellingen uitgevoerd moeten worden. Ook kan het defect raken, terwijl die kans veel kleiner is bij een recente installatie.

Bovendien stijgt de waarde van je woning en behaal je een beter EPC-label. Een laatste voordeel van een nieuwe verwarming is dat een nieuwe installatie vaak veel compacter is en dus minder plaats inneemt.

Premies voor verwarming

Je hebt mogelijk recht op verschillende premies, afhankelijk van de regio waar je woont. Is je gasketel twintig jaar of ouder? Dan biedt gas.be ook een interessante vervangpremie voor wie zijn oude ketel vervangt door een nieuwe condensatieketel. Vanaf 1 oktober 2022 worden bovendien de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende premies van Fluvius gebundeld in Mijn VerbouwPremie. Die beloont eigenaars die met een renovatie de energie-efficiëntie van hun woning willen verbeteren.

Meer informatie over premies

Welk soort verwarming is het meest geschikt voor mijn woning?

Veel eigenaars vragen zich af of de ouderdom van hun huis of appartement een invloed heeft op de keuze voor een nieuwe verwarmingsinstallatie. Maar belangrijker dan de leeftijd van je woning is de energetische staat ervan. Zo kun je zelfs een oud gebouw dat grondig gerenoveerd werd met goed geïsoleerde muren, ramen en deuren nog prima verwarmen met een minder efficiënt systeem. Ook de staat van het gebouw is belangrijk, omdat die bepaalt hoe complex de installatie van een bepaald systeem zal zijn. Uiteraard moet je ook nagaan of er voldoende plaats is voor het verwarmingssysteem dat je wil installeren.

Onderhoud door Vaillant

Onderhoud en onderhoudscontract

Daarnaast is een onderhoudscontract altijd zinvol. Alleen een systeem dat regelmatig wordt onderhouden, kan op lange termijn goed functioneren. Dat geldt ook voor warmtepompen, die weinig onderhoud vragen. Je kunt voor het onderhoud van je verwarming terecht bij je zelfstandig installateur of bij Vaillant zelf.

Raadpleeg altijd een professionele installateur

Als je van plan bent een nieuwe verwarming te installeren, raden we je altijd aan om met een gespecialiseerde installateur te praten. Die kan samen met jou de verwarmingsbehoefte voor je woning bepalen en het meest geschikte systeem kiezen.