Wenst u een nieuw verwarmingssysteem te installeren in uw oude woning, of wilt u een oud huis kopen en nagaan of het bestaande verwarmingssysteem nog goed is? We overlopen hieronder welke soorten verwarming geschikt zijn:
Verwarming op gas: heel geschikt. Lage initiële kosten, gemakkelijke installatie en efficiënte warmteterugwinning maken gasverwarming voor een ouder huis in de meeste gevallen de beste keuze. Hoewel gas bijna overal beschikbaar is, is het toch belanrgijk om te controleren of er gas aangelegd is in de straat en of er al een gasaansluiting is in de woning.
Verwarming op stookolie: geschikt. Dankzij de moderne condensatietechnologie is de uitstoot beperkt en ook de initiële kosten zijn relatief laag. Controleer wel of u genoeg ruimte heeft voor een stookolietank, die kan best veel plaats in beslag nemen.
Warmtepomp: geschikt in bepaalde omstandigheden. Een warmtepomp kan de beste keuze zijn als de woning goed geïsoleerd is. Voor extra comfort kunnen warmtepompen ook gecombineerd worden met een condensatieketel op gas of stookolie (= hybride warmtepomp). Als de warmtepomp onvoldoende vermogen heeft dan springt de verwarmingsketel bij. Daarnaast kan een warmtpomp ook koelen, waardoor u geen aparte airco hoeft te installeren.
Verwarming op pellets: Zeer geschikt voor grote huizen met een grote warmtebehoefte. Aangezien verwarming op pellets heel duur is in aankoop, zal de installatie vooral rendabel zijn als u een hoge warmteproductie nodig hebt. U moet ook over veel plaats beschikken om de pellets op te slaan.
Elektrische verwarming: afgeraden. Als centrale verwarming is elektrische verwarming geen goede keuze omdat u veel elektriciteit nodig hebt en de gebruikskosten bijgevolg heel hoog zullen oplopen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: in gebieden waar het slechts enkele dagen per jaar echt koud wordt of in vakantiewoningen die niet permanent bewoond worden, is elektrische verwarming een mogelijke oplossing.
Meer advies voor verwarming bij renovaties