Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een warmtepomp combineren met radiatoren: hoe zit dat precies?

Een warmtepomp installeren is een uitstekend idee als je je woning duurzaam wil verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien. Maar misschien vraag je je af of je zo’n warmtepomp dan op radiatoren kunt aansluiten? En kunnen dit dan gewoon je bestaande radiatoren zijn, die je vroeger gebruikte met je oude verwarmingsketel? Dit artikel schept duidelijkheid!

Over hoge en lage temperatuur

Het eerste wat je moet weten is dat er twee types radiatoren bestaan: hoge- en lagetemperatuurradiatoren.

De meeste klassieke radiatoren die aangesloten zijn op een verwarmingsketel op gas of stookolie zijn hogetemperatuurradiatoren. Ze werken met hoge temperaturen: de verwarmingsketel waarmee ze gecombineerd worden, is in staat om het water dat hij door de radiatorbuizen stuurt te verwarmen tot 90°C. Dat zorgt voor een erg snelle opwarming van de woning, maar werkt niet erg energie-efficiënt en zuinig. Bij oude huizen met weinig isolatie moet je namelijk flink stoken om de woning warm te krijgen, aangezien de warmte vaak ontsnapt door kieren en spleten.

Vandaag besteden we meer aandacht aan een goede isolatie voor onzer woningen en winnen lagetemperatuurradiatoren aan populariteit. Door met lage temperaturen te werken, haal je een veel beter rendement en bespaar je dus op je verwarmingskosten. Verwarmingstoestellen zoals warmtepompen werken enkel efficiënt in combinatie met afgiftesystemen op lage temperaturen, zoals vloerverwarming, ventilo-convectoren en lagetemperatuurradiatoren. Maar ook condensatieketels werken efficiënter én spaarzamer in combinatie met lagetemperatuursystemen.

Warmtepompen en radiatoren

De meeste warmtepompen die je op radiatoren kunt aansluiten, werken op lage temperatuur. We raden dan ook af om warmtepompen te combineren met oude, klassieke radiatoren die bedoeld zijn om op hoge temperatuur werken. Sluit je ze toch op zulke radiatoren aan, dan zal het rendement van de warmtepomp fel verminderen.

Om een voorbeeld te geven: een radiator van 5 kW benut bij een vertrektemperatuur van 70°C zijn volledige vermogen. Stel je de vertrektemperatuur in naar 50°C, dan gebruikt de radiator nog maar de helft van zijn vermogen (2,5 kW). Het is dus belangrijk om per ruimte te kijken naar het warmteverlies. Gaat er veel warmte verloren in de ruimte, dan zal je ze misschien niet voldoende warm gestookt krijgen als je werkt met lage vertrektemperaturen.

Is de ruimte goed geïsoleerd, is er driedubbele beglazing en weinig warmteverlies? Dan zijn je bestaande radiatoren waarschijnlijk wél in staat om de ruimte met lagere temperaturen te verwarmen. In dat geval kun je je bestaande radiatoren dus perfect op een warmtepomp aansluiten.

Voldoen jouw radiatoren?

Een tip om te bepalen of je radiatoren geschikt zijn om te werken met lage temperaturen, is in de winter de maximale temperatuur van je ketel een tijdje op 50 °C te zetten en dan checken of je woning nog warm wordt en warm blijft. Is dat het geval, dan zit je wellicht goed. Dat de opwarmtijd daardoor langer wordt, maakt niet uit: zet je ketel gewoon een uurtje eerder aan het werk.

Om echt 200% zeker te zijn dat een warmtepomp een goede match zou zijn voor je radiatoren, schakel je natuurlijk het best een installateur in, die heel gericht kan berekenen of je je radiatoren kunt behouden.

aroTHERM plus: duurzaam comfort

De nieuwste Vaillant-warmtepomp, de aroTHERM plus, is een bijzonder veelzijdige verwarmingsoplossing. Je kunt deze warmtepomp niet alleen aansluiten op warmte-afgiftesystemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, ventilo-convectoren of radiatoren op lage temperatuur, maar ook op klassieke radiatoren die werken op hoge temperatuur. We raden aan om de verwarmingsinstallatie te ontwerpen met een maximale aanvoertemperatuur van 65°C.

Dat maakt deze warmtepomp geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. De radiatoren die je gebruikte met je oude ketel kun je gewoon recupereren. Het is met andere woorden de meest geschikte warmtepomp om makkelijk de overstap naar hernieuwbare energie te maken.

Meer weten over de aroTHERM plus? Download de brochure! (2257 kB)

Radiatoren, maar geen warmtepomp?

Ga je renoveren en blijven je klassieke radiatoren hangen, maar kies je bewust niet voor een warmtepomp? Dan is een duurzame verwarmingsketel zoals de ecoTEC exclusive, die het ‘Green iQ’-label kreeg, zeker het overwegen waard.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.