Zoeken
Plan een interventie
Vind je installateur

Koeling door warmtepompen

De meeste warmtepompen kunnen gebruikt worden om uw woning te koelen. In plaats van warm water, stuurt de warmtepomp dan fris of koud water door het afgiftesysteem (vb: vloerverwarming). Hierdoor wordt de ruimte op een aangename manier afgekoeld.

Koelprincipes bij warmtepompen

Wanneer men spreekt over koeling door warmtepompen kan men 2 manieren onderscheiden:

  • Actieve koeling
  • Passieve koeling

We verduidelijken hieronder beide principes en gaan ook dieper in op de voor- en nadelen.

 

Actieve koeling

Bij actieve koeling keert men de werking van de warmtepomp om: de ingebouwde compressor koelt het water. Het koude water stroomt door het afgiftesysteem (vb: vloerverwarming) en absorbeert de warmte uit de leefruimten. Nadien onttrekt de warmtepomp de warmte uit het water en geeft het af aan de energiebron (de buitenlucht, bodem of het grondwater).

De warmtepomp kan continu gekoeld water tot 7°C aanmaken, ideaal voor het gebruik met ventilo-convectoren voor snelle koeling. Bij vloersystemen zal de dauwpuntregeling ervoor zorgen dat er geen condens ontstaat op de vloer.

 

Voordelen

  • Beschikbaar voor elke warmtepomp, ongeacht de energiebron
  • Geen koelbeperking: je kan in principe van je woning een frigo maken

 

Nadelen

  • De compressor gebruikt elektriciteit om te koelen, actieve koeling is dus iets minder energiezuinig

 

Warmtepompen met actieve koelfunctie

Actieve koeling is mogelijk bij alle warmtepompen van Vaillant, ongeacht de gebruikte energiebron:

Passieve koeling

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem (+/- 12°C) om een aangenaam frisse temperatuur te krijgen in de leefruimten. Het water dat door het vloersysteem circuleert is +/- 15°C. De temperatuur in huis koelt af en de opgenomen warmte wordt via het water van het vloersysteem teruggegeven aan de aarde.

De temperatuur van de bodem is bepalend bij passieve koeling. Op het einde van de zomer is het beschikbare vermogen dan ook lager dan in het begin omdat de grond opgewarmd is.

Bij passieve koeling werkt de compressor niet, waardoor deze vorm van koelen zeer energievriendelijk is.

 

Voordelen

  • Energiezuinig
  • Duurzaam

 

Nadelen

  • Beperkter in koeling: gemiddeld kan men de woning 4°C laten afkoelen
  • Minder controle over het koelproces
  • Niet mogelijk bij lucht/water-warmtepompen

Warmtepompen die beschikken over passieve koelfunctie

Onze warmtepompen flexoTHERM exclusive en flexoCOMPACT exclusive die gebruik maken van de bodem of het grondwater als energiebron, kunnen gebruik maken van passieve koeling door het toevoegen van het accessoire VZW NC.

Voordelen van koelen met een bodem/water-warmtepomp: regeneratie van de bodem

Een voordeel van zowel actief als passief koelen is dat tijdens de koelperiodes warmte aan het huis wordt onttrokken en in de bodem wordt opgeslagen. Deze warmte zal tijdens de verwarmingsperiode in de winter gebruikt kunnen worden. Hierdoor verbetert het rendement van de warmtepomp (aangeduid als ‘COP’) wanneer deze ingezet wordt voor verwarming.