Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Koeling door warmtepompen: een warmtepomp als airco. Ontdek hoe dit werkt!

Een warmtepomp verkoelt de ruimte via zijn afgiftesysteem

Een warmtepomp verwarmt niet alleen, maar gebruikt zijn energie ook om te koelen en voor de productie van warm water!

Het afgiftesysteem transporteert de warmte uit het huis in plaats van ze binnen te halen. Deze manier van verkoelen wordt als zeer aangenaam ervaring omdat er geen luchtverplaatsing plaatsvindt.

Het type afgiftesysteem bepaalt het koelvermogen

Vloerverwarming

Koelen via vloerverwarming levert je een temperatuurdaling op van een drietal graden. Tijdens dit proces loopt er koud water van zo’n 18°C door het leidingsysteem, waardoor je vloerverwarmingssysteem transformeert tot een koelelement. Omdat de binnentemperatuur geruisloos en zonder tocht daalt, is het resultaat niet alleen goed voelbaar maar ook bijzonder aangenaam.

Ventilo-convectoren

Via radiatoren kun je niet koelen, maar via ventilo-convectoren wél – en zelfs nog meer dan via vloerverwarming. Ventilo-convectoren leveren het hoogste koelcomfort op en zijn op dat punt vergelijkbaar met een airco. Bovendien verlagen ze de luchtvochtigheid in de ruimte.

Warmtepompen kunnen naast verwarming ook gebruikt worden om je woning te koelen. Ontdek hier hoe dat precies werkt!

Het verschil tussen actieve en passieve koeling

Bodem/water-, water/water- en lucht/water-warmtepompen kunnen koelen op een actieve of een passieve manier. Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid, waardoor het water in de verwarmingsinstallatie wordt gekoeld in plaats van verwarmd. Bij passieve koeling wordt de koude uit de omgevingsbron onttrokken en afgegeven aan de verwarmingsinstallatie.

Actieve koeling

Actieve koeling is mogelijk bij elk type warmtepomp. Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid, waardoor het water in de verwarmingsinstallatie wordt gekoeld in plaats van verwarmd.

Passieve koeling

Passieve koeling is enkel mogelijk bij bodem/water-warmtepompen. Bij dit type koeling wordt de koude uit de omgevingsbron onttrokken en afgegeven aan de verwarmingsinstallatie.

Actieve koeling

Passieve koeling

Werking

Rendement

Krijg advies

Actieve koeling

Hoe werkt actieve koeling?

Bij actieve koeling keert de werking van de warmtepomp om: de ingebouwde compressor koelt het water. Het koude water stroomt door het afgiftesysteem en absorbeert de warmte uit de leefruimten. Een warmtepomp kan continu gekoeld water tot 7°C aanmaken, wat ideaal is voor het gebruik met ventilo-convectoren en zo een snelle koeling oplevert. Actief koelen via vloerverwarming kan ook. In dat geval zorgt dauwpuntregeling ervoor dat er geen condens ontstaat op de vloer.

Voordeel:

  • Geen koelbeperking: je kunt de temperatuur in huis zo hard laten dalen als je wil.

Nadeel:

  • De compressor gebruikt elektriciteit om te koelen. Actieve koeling is dus iets minder energiezuinig.

Actieve koeling is mogelijk voor elk type warmtepomp, ongeacht de energiebron. Let op: deze optie is niet altijd standaard ingebouwd. De accessoire 'codeweerstand' moet worden geïnstalleerd.

Passieve koeling

Hoe werkt passieve koeling?

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem (die constant op een temperatuur van rond de 12°C ligt) om de leefruimten aangenaam fris te houden. De temperatuur in huis koelt af en de opgenomen warmte wordt via het water van het vloersysteem teruggegeven aan de aarde. Passief koelen is alleen mogelijk via vloerverwarming met een bodem/water-warmtepompen. De temperatuur van de bodem is uiteraard wel bepalend bij passieve koeling. Op het einde van de zomer is het beschikbare vermogen dan ook lager dan in het begin, omdat de grond opgewarmd is.

Het bijzondere aan passief koelen is dat je warmtepomp tijdens de koelperiodes warmte aan het huis onttrekt, dat de bodem die warmte vervolgens opslaat, en dat je ze in de winter kunt gebruiken om je woning mee te verwarmen. Door dit principe, dat we regeneratie van de bodem noemen, verbetert het rendement van je warmtepomp tijdens de wintermaanden.

Voordeel:

  • Bij passieve koeling werkt de compressor niet, waardoor deze vorm van koelen heel energiezuinig en duurzaam is. Bovendien kun je terugvallen op het regeneratieprincipe.

Nadeel:

  • De koeling is beperkter: je kunt de temperatuur in huis zo’n 4°C laten dalen. Bovendien heb je minder controle over het koelproces.

Werking

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zet de beschikbare energie uit de omgeving efficiënt in voor de koeling, verwarming of productie van warm water. In de warmtepomp circuleert een koudemiddel dat voortdurend van gasvormige naar vloeibare toestand overgaat en omgekeerd. Om je woning te koelen wordt de werking voor verwarming omgedraaid, dat kan je het beste vergelijken met een omgekeerde koelkast.

Rendement

Het belang van een goed rendement

Het rendement in verwarming bij een warmtepomp wordt aangegeven door COP (coëfficient of performance ofwel de energie-efficiëntieverhouding) of de SCOP (seizoensgebonden COP). Daarnaast heb je ook de EER en SEER, die het (seizoens)rendement van koeling aanduiden.

Dankzij de EER-waarde kom je te weten hoeveel energie een warmtepomp in verhouding nodig heeft, afhankelijk van de vertrektemperatuur van het water en de buitentemperatuur.

Zowel bij EER als COP geldt: hoe hoger de waarde, hoe beter het rendement.

Krijg advies

Welke warmtepomp past het best bij jouw woning?

Om het maximale rendement uit een warmtepomp te halen is het belangrijk dat de installatie volledig afgestemd is op jouw woning en wensen. Daarom bieden wij vrijblijvend advies op maat en ontvang je een gratis offerte van een erkend installateur.

Veelgestelde vragen

Meer informatie nodig?

Nood aan meer advies over warmtepompen of de verschillende oplossingen voor koeling in je woning? Contacteer ons voor advies op maat of neem contact op met een installateur uit je buurt!