Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Het rendement van een warmtepomp

Als je van plan bent om een warmtepomp te installeren, wil je vast en zeker ook weten wat het rendement van een warmtepomp is. Een warmtepomp mag dan wel erg duurzaam zijn, de installatie ervan vraagt de nodige investering en die kost wil je dan ook graag terugverdienen dankzij een goed rendement.

Formule voor het berekenen van de COP van een warmtepomp

Een maat voor het rendement van een warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp wordt gemeten door de energie die de warmtepomp uit de energiebron (de lucht, de bodem of het grondwater) haalt te delen door de elektrische energie die de warmtepomp verbruikt. Dit noemt men de COP-waarde, wat staat voor Coefficient of Performance of prestatiecoëfficient.

Zo is het gemiddelde rendement (COP) van de meeste warmtepompen minstens 4. Dat betekent dat de warmtepomp voor de productie van 4 kWh energie of warmte, 1 kWh elektriciteit nodig heeft. Concreet zal de warmtepomp 25 procent elektriciteit verbruiken en 75 procent gratis energie uit de omgeving halen om je van 100 procent warmte te voorzien.

Het rendement van een warmtepomp

SCOP: het reële rendement van een warmtepomp

De COP-waarde zegt evenwel niet alles: het is namelijk een momentopname. In werkelijkheid zijn er heel wat factoren die veranderen gedurende de dag, denk maar aan temperatuurschommelingen. Zo zal het ’s ochtends en ’s nachts frisser zijn dan op de middag.

Daarom bestaat er een andere maat die een beter beeld geeft van het rendement van een warmtepomp: de SCOP of Seasonal Coefficient of Performance. Bij de SCOP wordt het rendement over een langere periode gemeten en worden er ook andere factoren in rekening gebracht. Zo is er bijvoorbeeld een compensatiefactor voor het sanitair warm water.

Deze factoren beïnvloeden het rendement

Het rendement van een warmtepomp staat dus niet op zichzelf, maar wordt beïnvloed door een aantal factoren.

Ten eerste is het type warmtepomp van belang. Zo heeft een bodem/water-warmtepomp een beter rendement dan een lucht/water-warmtepomp. Dat komt omdat de temperatuur van de buitenlucht schommelt doorheen de dag, terwijl de bodem een redelijk constante temperatuur heeft van ongeveer 7°C. Een constante temperatuur van de energiebron zorgt voor een beter rendement.

Let verder op het ErP-label (Energy related Products) dat op je warmtepomp hangt. Hoe beter het label – A+++ is het beste – hoe hoger het rendement en hoe lager je verbruik zal zijn. ErP-labels worden bepaald aan de hand van gestandaardiseerde tests. Ze zijn dan ook de beste manier om het rendement van verschillende warmtepompen met elkaar te vergelijken.

Voor een optimaal rendement combineer je je warmtepomp het best met vloerverwarming. Je kunt een warmtepomp eventueel ook aansluiten op gewone radiatoren, maar dan boet je sterk in op het rendement. We raden je daarom aan om een warmtepomp altijd te combineren met vloerverwarming of eventueel met ventilo-convectoren (verwarmingstoestellen met een ventilator) of overgedimensioneerde radiatoren die ook een uitstekend rendement bieden. Voor elke graad dat de vertrektemperatuur lager kan zijn, zal de warmtepomp namelijk 2,5 procent efficiënter werken. Dus hoe lager de vertrektemperatuur, hoe beter.

Daarnaast is de isolatie van je woning belangrijk. Hoe beter je isoleert, hoe beter het rendement van je warmtepomp en hoe lager je verbruik zal zijn.

Een laatste bepalende factor is de regeling van de warmtepomp. Als je warmtepomp niet correct afgeregeld is, maakt het niet uit hoe goed hij is: zijn rendement zal veel lager liggen. Laat je daarom altijd bijstaan door een installateur, zodat je zeker bent dat je warmtepomp maximaal presteert.

 

Niet zeker of je warmtepomp juist afgesteld is? Aarzel dan niet om voor meer informatie contact op te nemen met een installateur of met de klantendienst van Vaillant.