Zoeken
Plan een interventieZoeken
Vind je installateur Registreer je product
Plan een interventie

Bodem/water-warmtepompen:

Alles wat je moet weten

Bodem/water-warmtepompen maken gebruik van energie uit de grond om een woning en/of sanitair water te verwarmen. In dit artikel lees je meer over dit type warmtepomp.

De voordelen van een bodem/water-warmtepomp

Duurzaam

Dit type warmtepomp gebruikt aardwarmte in plaats van fossiele brandstoffen en stoot daardoor geen CO₂ uit.

Onafhankelijk

Aardwarmte is een onuitputtelijke bron van energie, daardoor ben je niet afhankelijk van energieleveranciers.

Esthetisch

Buiten zie je helemaal niets van de installatie. Enkel de warmtepomp binnen is zichtbaar.

Super stil

Dankzij ons SoundSafeSystem zijn Vaillant warmtepompen superstil. Zo kan het systeem flexibel worden gepositioneerd.

Plan je een nieuwbouw? Dan is een bodem/water-warmtepomp een uitstekende keuze. Voor renovaties zijn ze meestal minder aangewezen.

Hoe werkt een bodem/water-warmtepomp?

 

Bodem/water-warmtepompen onttrekken warmte aan de bodem via een ingegraven horizontaal captatienet of een verticale boring. Ze leveren hoge rendementen, maar de bodem moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Horizontale collectoren vergen meer plaats en er moeten grondwerken gebeuren om ze in te graven. Voor verticale collectoren zijn dan weer één of meerdere diepe (tot 100 m) boorputten en soms een vergunning nodig*.

* in Vlaanderen is er in 95 % van de gevallen geen vergunning meer nodig

 

Lees meer over de werking van een warmtepomp

Passief koelen met een bodem/water-warmtepomp

Met bepaalde types bodem/water-warmtepompen kun je je woning niet alleen verwarmen, maar in de zomer ook milieuvriendelijk én energiezuinig koelen.

Bij passieve koeling maakt de warmtepomp gebruik van de koelte van de bodem (+/- 10-12°C). Het water dat door het vloersysteem circuleert, heeft dan een temperatuur van ongeveer 15°C en kan zo de leefruimtes zo’n drie graden koelen, wat volstaat voor een aangename en frisse temperatuur. De opgenomen warmte wordt vervolgens via het water van het vloersysteem teruggegeven aan de bodem.

Bodem/water-warmtepompen laten bovendien warmterecuperatie toe: de warmte die de warmtepomp in de zomer uit je woning haalt en naar de aarde afvoert, wordt daar opgeslagen. In de winter doe je daar je voordeel mee, omdat het systeem diezelfde warmte dan gebruikt om je woning te verwarmen. Op die manier heb je dus ook een beter rendement in de winter.

Bij deze vorm van koelen wordt de compressor van de warmtepomp niet gebruikt. Daardoor ligt het energieverbruik laag.

Lees meer over koeling door warmtepompen

Soorten geothermische warmtepompen

In het gamma van Vaillant vind je verschillende soorten bodem/water-warmtepompen:

5 jaar garantie

flexoCOMPACT exclusive

De flexoCOMPACT exclusive is een flexibele geothermische warmtepomp die je ook kunt inzetten als lucht/water- of water/water-warmtepomp. De flexoCOMPACT heeft een ingebouwde boiler van 175 liter.

5 jaar garantie

flexoTHERM exclusive

De flexoTHERM exclusive is een flexibele geothermische warmtepomp die je ook kunt inzetten als lucht/water- of water/water-warmtepomp.

geoTHERM VWS 36

De geoTHERM VWS 36 is een wandhangende warmtepomp die bijgevolg zeer geschikt is om in kleine ruimtes te installeren. Het design van dit toestel is identiek aan dat van een klassieke verwarmingsketel.

Deze warmtepomp is ideaal voor BEN-woningen (bijna-energieneutrale woningen), passiefwoningen en appartementen.

geoTHERM perform

De geoTHERM perform is een geothermische warmtepomp met groot vermogen voor commerciële toepassingen of grote appertementsgebouwen.

Prijs van een bodem/water-warmtepomp

 

Bij een geothermische warmtepomp moet je naast de aankoop van de warmtepomp zelf ook rekening houden met een hogere installatiekost. Om de warmte uit de bodem te onttrekken zijn grondboringen nodig, de prijs daarvan is afhankelijk van de samenstelling en de kwaliteit van de grond. Ook het vermogen van de warmtepomp speelt een rol, want hoe hoger het vermogen (kW), hoe meer grondboringen er nodig zijn.

Bodem/water-warmtepompen zijn aanzienlijk duurder dan een lucht/water-warmtepomp. Het voordeel van deze geothermische warmtepompen is wel ze een aanzienlijk hoger rendement hebben.

 

Ontvang advies op maat voor een bodem/water-warmtepomp

Of lees meer over de prijs van een warmtepomp

Premies

Een financieel duwtje kan nooit kwaad. Daarom is het goed om te weten dat er aantrekkelijke premies zijn voor de aanschaf van een geothermische warmtepomp.

Ontdek het overzicht van premies per regio

Plaatsing van een bodem/water-warmtepomp

Bodemwarmte kun je op twee manieren winnen: met behulp van verticale aardsondes of met een horizontaal captatienet (collectoren).

Welk systeem je het beste kiest, hangt af van de beschikbare ruimte en de grondsoort. In beide gevallen dient een vorstbestendig glycolmengsel als medium om warmte over te dragen.

Horizontaal captatienet

Hiermee wordt de warmte dicht bij het grondoppervlak gebruikt, waar de temperatuur het hele jaar door vrijwel gelijk is. De warmte wordt uit de grond gehaald via horizontale lussen die als een verwarmingsspiraal op een diepte van ongeveer 1,5 meter worden geplaatst.

Voor horizontale oppervlaktecollectoren heb je een groot, vrij toegankelijk stuk grond nodig. Er mogen op dit stuk grond dus geen bomen staan, omdat de wortels dan in de weg zitten en het stuk grond mag ook niet verhard zijn.

In sommige gevallen heb je voor een horizontaal captatienet ook een vergunning nodig. Meer informatie hierover kun je inwinnen bij je gemeente.

Verticale sondes

De aardwarmte wordt gewonnen met speciale grondsondes die tot honderd meter diep de aarde in gaan. Hiervoor is een diepteboring nodig. De temperatuur van de bodem is het hele jaar door constant (ongeveer 10°C) en volstaat om de nodige warmte te oogsten en een goed rendement te garanderen.

Wil je weten of een verticale boring mogelijk is in jouw tuin? Raadpleeg dan de geothermische screeningtool.

Interessante uitbreidingen voor een bodem/water-warmtepomp

Zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Ze zijn daardoor de perfecte aanvulling op een warmtepomp want een deel van de elektriciteit die je warmtepomp nodig heeft wordt op deze manier gratis opgewekt via de energie van de zon.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie te halen uit de omgevings- of buitenlucht. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie.

Slimme regeling

Haal het maximale uit je warmtepomp door gebruik te maken van een intelligente regeling. Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur bij het aansturen van je verwarming. Met een slimme thermostaat kan je je warmtepomp op afstand besturen.

Getuigenissen

Deze artikels interesseren je misschien ook?

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

07/05/2020

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.

Is een hybride warmtepomp iets voor jou?

13/05/2022

Ben je van plan om een warmtepomp te installeren in je bestaande woning? Goed idee, want het is een erg duurzame verwarmingsoplossing! Heb je nog wel een goed werkende verwarmingsketel die niet meteen aan vervanging toe is? Dan is een hybride warmtepomp misschien iets voor jou. Je ontdekt er alles over in dit artikel.

De terugverdientijd van je warmtepomp: dit moet je weten

Wil je graag een warmtepomp installeren, maar schrikt de investering je een beetje af? Dan moet je weten dat een warmtepomp over het algemeen een goed rendement heeft. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de terugverdientijd van je warmtepomp.

10 mythes ontkracht

Twijfel je over de aankoop van een warmtepomp? We ontkrachtten de 10 meest voorkomende mythes rond warmtepompenin onze praktische gids.