Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Alternatieve energie uit omgevingswarmte

Alternatieve energiebronnen worden steeds aantrekkelijker, onder andere vanwege de voortdurend stijgende prijzen van fossiele brandstoffen.

De natuur biedt verschillende mogelijkheden om op een milieuvriendelijke en kostenbesparende manier warmte te produceren. Warmtepompen maken gebruik van de energie die de natuur ons gratis ter beschikking stelt.

De grond is een enorme energieleverancier. Enkele meters onder het aardoppervlak wordt de warmte van de zon opgeslagen. Vanuit de kern van de aarde worden temperaturen van 6.500 graden Celsius naar de buitenste aardlagen gestraald. Warmtepompen maken gebruik van bodemwarmte of de warmte van grondwater, afhankelijk van de technologie. Ook de energie die in de omgevingslucht is opgeslagen is geschikt voor verwarming en warmwaterproductie. Met een warmtepomp kan je deze energie benutten en flink besparen op jouw verwarmingskosten.

Ongeacht de gebruikte technologie, warmtepompen hebben zelfs bij lage omgevingstemperaturen een hoog rendement. Tot 75 procent van jouw verwarmingsbehoefte kan rechtstreeks uit de omgeving worden gehaald, helemaal gratis. Slechts 25 procent moet in de vorm van elektriciteit worden toegevoegd. Warmtepompen kunnen uit drie verschillende warmtebronnen putten, afhankelijk van de technologie.

De voordelen van omgevingswarmte als energiebron:

 • Geen CO₂-uitstoot
 • Onuitputtelijke bron van energie
 • Onafhankelijk van leveranciers
 • Lage verwarmingskosten

Vereisten voor het gebruik van omgevingswarmte:

Energie uit de grond

Omgevingslucht als energiebron

Grondwater als energiebron

Energie uit de grond

Energie uit de grond

Warmtepompen kunnen op twee manieren gebruikmaken van de energie in de grond. Bij de eerste manier wordt de warmte dicht bij het grondoppervlak gebruikt, waar de temperatuur het hele jaar door vrijwel gelijk is. De warmte wordt uit de grond gehaald via een horizontale zonnepanelen die als een verwarmingsspiraal op een diepte van ongeveer 1,5 meter wordt geplaatst.

Een andere manier van warmtewinning is via een ruimtebesparende verticale sonde. De aardwarmte wordt gewonnen met speciale grondsondes die tot wel 100 meter diep de aarde in gaan. De temperatuur is het hele jaar door constant, ongeveer 10 °C, wat voldoende is om de warmte te oogsten.

Het voordeel van aardwarmte als energiebron:

 • Goede warmteopslag: het hele jaar door een constante temperatuur van 7 tot en met 13 °C

Vereisten voor het gebruik van aardwarmte:

 • Groot, vrij toegankelijk stuk grond (oppervlaktecollector)
 • Verticale boring: een geologisch onderzoek is vaak noodzakelijk voor sondes
 • Eventueel is een vergunning vereist

Lees meer over bodem/water-warmtepompen

Omgevingslucht als energiebron

Omgevingslucht als energiebron

Warmtepompen kunnen de energie in de omgevingslucht benutten voor verwarmingsdoeleinden. Onze moderne warmtepompen kunnen op een zuinige manier warmte produceren, zelfs bij een lage buitentemperatuur tot -20 °C.

De voordelen van omgevingslucht als energiebron:

 • Uitstekende beschikbaarheid dankzij vrije toegang tot de energiebron, zonder aanpassingen
 • Geen vergunning vereist
 • Laagste investeringskosten
 • Bijzonder geschikt bij renovaties

Vereisten voor het gebruik van omgevingslucht:

 • Locatie voor de locatie van de buiteneenheid

Lees meer over lucht/water-warmtepompen

Grondwater als energiebron

Grondwater als energiebron

Warmtepompen kunnen warmte onttrekken aan grondwater. De temperatuur van grondwater is constant, ongeacht het seizoen en de buitentemperatuur. Voor de winning van grondwater is een put vereist.

De voordelen van grondwater als energiebron:

 • Zeer hoog rendement
 • Goede warmteopslag: behoudt een temperatuur van 7 tot en met 12 °C op ijskoude winterdagen

Vereisten voor het gebruik van grondwater:

 • Vergunning
 • Kwaliteit en kwantiteit grondwater: arm aan kalk en mineralen
 • Na de warmteabsorptie moet het water opnieuw afgevoerd worden naar de waterlaag

Lees meer over water/water-warmtepompen

De beste energiebron voor jouw situatie

Welke energiebron, en dus welk warmtepompsysteem, het beste aansluit bij jouw situatie, is afhankelijk van diverse factoren. Daarbij moeten natuurlijk de verschillende aanschaf- en gebruikskosten in aanmerking worden genomen. Maar de diverse soorten warmtepompen verschillen ook wat betreft benodigde vergunningen, subsidiemogelijkheden en de eisen die aan het gebouw worden gesteld.


Er is geen standaardoplossing voor wie op zoek is naar het juiste warmtepompsysteem, maar het is niet heel moeilijk om een systeem te vinden dat aan jouw behoeften voldoet. Praat met een professionele installateur. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van het optimale verwarmingssysteem.

Ontvang advies van een expert

Vergunningen en subsidies

Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van het type warmtepomp en jouw locatie.


In veel gevallen kom je in aanmerking voor overheidsprogramma’s die de installatie van een warmtepomp subsidiëren. Ontdek hoe je maximaal van deze subsidies kan genieten.


Meer informatie over subsidies en geld besparen