Veelgestelde vragen
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Warmtepompen gebruiken naast elektriciteit ongeveer 75% omgevingswarmte uit de natuur. Er zijn drie natuurlijke energiebronnen die gebruikt worden:
- Omgevingslucht: Een lucht/water-warmtepomp werkt meestal met een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht gebruikt om uw woning te verwarmen of te koelen via vloerverwarming of ventilo-convectoren. Tegenwoordig bestaat dit type warmtepomp ook zonder buitenunit.
Daarnaast zijn er lucht/lucht warmtepompen, ofwel 'airco'. Bij dit systeem beschikt u altijd over minstens één buitenunit die gecombineerd wordt met één of meerdere binnenunits. Een airco blaast warme (of koele) lucht de ruimte in.
- Bodem: geothermische warmtepompen of bodem/water-warmtepompen onttrekken warmte aan de bodem via verticale boringen of een horizontaal captatienetwerk. Dit soort warmtepomp haalt het beste rendement maar is door de boringen ook iets duurder.
- Water: water/water-warmtepompen onttrekken warmte aan het grondwater via putten. Dit type warmtepomp heeft een goed rendement maar is duur in aanschaf. Om ze te plaatsen heeft u meestal een vergunning nodig.
Kies de juiste warmtepomp voor uw situatie: waarop moet u letten?
Hoe stil is een warmtepomp?
De warmtepompen van Vaillant behoren tot de stilste op de markt. Dankzij het lage geluidsniveau kan de buiteneenheid probleemloos worden geïnstalleerd in bijvoorbeeld rijwoningen of appartementen. De specifieke geluidsniveau's per warmtepomp kan u terugvinden in de technische specificaties van elke productpagina.
Kan een warmtepomp met radiatoren?
We raden altijd aan om een warmtepomp te combineren met een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren. Indien u een warmtepomp combineert met (oude) radiatoren kan uw warmtepomp mogelijk minder efficiënt werken.
Ontdek alle voordelen van een warmtepomp met vloerverwarming.
Hoeveel ruimte heeft een warmtepomp nodig?
De plaats die u voor een warmtepomp moet voorzien hangt sterk af van het type warmtepomp en de accessoires die nodig zijn. De meeste lucht/water-warmtepompen en airco’s hebben een buitenunit die naast de gevel geplaatst wordt. Beide soorten beschikken over één (of bij airco meestal meerdere) binnenunits. In bepaalde gevallen, zoals bij de uniTOWER, zit er de warmwaterboiler al ingebouwd in de binneneenheid. Die neemt ongeveer evenveel plaats in als een grote frigo. Wil je een groter warmwatercomfort? Dan kan u kiezen voor een externe boiler met een groter volume, die ook meer plaats inneemt.
Vaillant biedt lucht/water-warmtepompen aan zonder buitenunit, er zijn dan enkel ventilatieroosters zichtbaar.
Bij bodem/water- en water/water-warmtepompen staat de warmtepomp binnenin de woning en is er buiten niets zichtbaar van de installatie. Ook hier kan je opteren voor een ingebouwde boiler of een aparte boiler voor meer warmwatercomfort.
Is een warmtepomp alleen geschikt voor nieuwbouw?
Het idee dat een warmtepomp enkel geschikt is voor nieuwbouw klopt niet. Verschillende warmtepompen zijn zeer geschikt voor bestaande woningen. Het is wel belangrijk dat u rekening houdt met een aantal zaken om alles uit uw warmtepomp te halen: zorg voor een goede isolatie en gebruik bij voorkeur een verwarmingssysteem op lage temperaturen zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren.
Verbruikt een warmtepomp veel elektriciteit?
Er wordt vaak verteld dat een warmtepomp een elektriciteitsslokop is. Toch staat een warmtepomp net garant voor een enorme energie-efficiëntie, want de natuur levert gratis (en onbeperkt!) de resterende 75% van de energiebehoefte – en daarbij verbruikt een warmtepomp zelfs vier keer minder dan elektrische radiatoren.
Met een geothermische warmtepomp zakt het aandeel van elektriciteit bovendien van 25% naar 20%. Dat is goed nieuws, want elektriciteit is momenteel minstens drie keer zo duur als gas.
Lees ook onze tip: Verlaag het verbruik van uw warmtepomp!
Kan een warmtepomp voldoende sanitair warm water produceren?
We beschikken over verschillende warmtepompen waarbij er een boiler in de binneneenheid verwerkt zit. Modellen zoals de uniTOWER of de flexoCOMPACT beschikken over een geïntegreerde boiler die kan instaan voor het warmwaterverbruik van een gezin van 3-4 personen.
Er bestaan ook warmtepompen die alleen instaan voor verwarming – maar die kunnen dan weer gecombineerd worden met een aparte warmwaterboiler die geschikt is voor warmtepompen. U kan daarbij kiezen uit verschillende inhouden: 150, 200, 400 of 500 liter.
Wenst u maximaal gebruik te maken van hernieuwbare energie? Dan kan u nog meer besparen door uw warmtepomp te combineren met een zonneboiler of een warmtepompboiler. Indien u kiest voor een zonneboiler kan het nuttig zijn om ook een buffervat zoals de allSTOR exclusive te overwegen. Dankzij deze combinatie wordt de energie die de zon levert opgeslagen en kan deze zelfs gebruikt worden op dagen dat de zon niet schijnt.
Zijn alle warmtepompen duur?
Toegegeven: een warmtepomp vraagt initieel om een hele investering. De aankoop ervan is duurder dan sommige andere verwarmingsoplossingen, maar laat ons dit meteen even nuanceren. Een warmtepomp verdient zichzelf namelijk al na enkele jaren terug. Daarnaast, kun je rekenen op een subsidie bij renovatie of een korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouw. Zo wordt de aankoop financieel heel wat draaglijker.
De prijs van een warmtepomp hangt af van het type (lucht/water, bodem/water, etc.), maar ook andere factoren spelen een rol:
- De arbeidskost van de installateur
- De accessoires (denk aan passieve koeling, thermostaat, …)
- Eventuele boringen of grondwerken/graafwerken
- De complexiteit van de installatie
Dit interesseert u misschien ook: Een gedetailleerd overzicht van de prijs per warmtepomp.
Bestaan er premies voor warmtepompen bij renovatie?
Hoeveel financiële steun je krijgt, hangt af van je situatie. Er gelden namelijk andere regels voor renovatie dan voor nieuwbouw. Als je een warmtepomp in een bestaande woning laat plaatsen, heb je recht op een premie van de netbeheerder die kan oplopen tot maximaal 40% van het factuurbedrag.
Het premiebedrag wordt verdubbeld als er geen gasleiding aanwezig is in je straat of als je vroeger elektrische accumulatieverwarming had. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet je warmtepomp geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid voor warmtepompen (RESCert). Je moet ook de juiste documenten goed bij de hand houden, zoals een kopie van alle facturen en het ondertekende attest van de aannemer.
Via deze link krijg je een volledig overzicht van alle premies in België.
Kan een warmtepomp voldoende warmte produceren voor mijn woning?
Een warmtepomp is geschikt voor het verwarmen van uw woning. Een zogenaamde ‘stand-alone’ oplossing, waarbij enkel de warmtepomp instaat voor het verwarmen van uw woning, is vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovaties waarbij er ingrijpende energetische aanpassingen gedaan werden aan het gebouw waardoor de energiebehoefte lager is (vb: grondige isolatie, oude radiatoren werden vervangen door vloerverwarming of ventilo-convectoren,…).
Lees ook: Ga je renoveren? Overweeg een warmtepomp!
Een optie die zowel voor nieuwbouw als renovatie zeer geschikt is, is een hybride systeem. Daarbij ondersteunt een verwarmingsketel de warmtepomp. De regeling houdt op elk moment rekening met de efficiëntie van beide warmte-opwekkers en de ingegeven energietarieven en kiest op elk moment het efficiëntste toestel.
Misschien ook interessant: Is een hybride warmtepomp iets voor jou?
Kan een warmtepomp enkel verwarmen?
Als je louter op de naam afgaat zou je denken van wel, maar niets is minder waar! Een warmtepomp kan ook instaan voor de productie van warm water én de meeste warmtepompen kunnen bovendien koelen. Hittegolven komen steeds vaker voor, het is dus geen overbodige luxe om te denken aan systemen om uw woning mee te verkoelen.
Werkt een warmtepomp ook in de winter?
Als je denkt dat warmtepompen alleen in de zomer goed functioneren, moet je je mening herzien: warmtepompen zijn het hele jaar door betrouwbaar. Lucht van -10°C is relatief koud, maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan ze gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan. De buitenunit van een lucht/water-warmtepomp draait vlotjes tot zelfs bij -20°C. Voldoende warmte produceren is geen enkel probleem wanneer je warmtepomp correct gedimensioneerd is. Voor warmtepompen die warmte aan het grondwater onttrekken, is deze discussie trouwens al helemaal niet van toepassing. De temperatuur van het grondwater blijft het hele jaar door constant (zo’n 7 à 13 graden). Bij bodem/water-warmtepompen kan de brontemperatuur wel iets meer zakken, maar zolang de temperatuur van de bron boven de 0°C blijft, is de kwestie ook bij dit type warmtepompen niet aan de orde.
Staat warmtepomptechnologie al op punt?
De Duitse fabrikant Vaillant, Europese marktleider in verwarmingstechnologie, heeft 145 jaar ervaring in toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen en 45 jaar ervaring met het ontwikkelen van warmtepompen die beantwoorden aan alle verwachtingen van de eindgebruiker op het gebied van comfort, verbruik en efficiëntie. In 2006 begon Vaillant met de eigen productie van warmtepompen en al in 2007 kwam de geoTHERM plus als beste uit de test van Stiftung Warentest, de Duitse tegenhanger van Test-Aankoop. Sindsdien zijn we niet opgehouden met ons productaanbod van warmtepompen verder uit te breiden, waardoor we het jou steeds eenvoudiger maken om duurzaam te verwarmen. Vaillant-producten zijn betrouwbaar, intuïtief en progressief. Er gelden zelfs extrastrenge normen voor onze producten met het Green iQ-label. Ze zijn recycleerbaar en bieden de hoogste energie-efficiëntie in warmteproductie. Onder meer de nieuwe warmtepompen flexoTHERM exclusive en flexoCOMPACT exclusive kregen dit label. Overigens voldoen alle warmtepompen van Vaillant aan de vereisten van de European Heat Pump Association (EHPA) en mogen ze het kwaliteitslabel van de EHPA dragen.