Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Warmtepomp bij renovatie: ga voor duurzaamheid én comfort

Vind uw installateur

Duurzame renovatie met een warmtepomp

Een warmtepomp installeren om je woning te verwarmen, te koelenen om je sanitair water op te warmen: het is een slimme zet. Maar misschien wil je renoveren, en associeer je een warmtepomp vooral met nieuwbouwprojecten? Lees dan zeker verder om de vele voordelen van warmtepompen bij een renovatie te ontdekken, of bekijk ons filmpje over renoveren met een warmtepomp.

Voordelen van een warmtepomp voor renovatie

Wil je je woning renoveren? Dan is het een prima idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen.

Een warmtepomp gebruikt tot 75% omgevingswarmte.

Een warmtepomp staat in voor verwarming, koeling en warm water.

Aantrekkelijke subsidies beperken je investeringskost.

Met een warmtepomp ben je niet onderhevig aan schommelende brandstofprijzen.

Je bestaande verwarmingssysteem

Verwarm je je woning met vloerverwarming en/of ventilo-convectoren? Dan zit je sowieso goed. Die twee opties werken namelijk met lage temperaturen en zijn altijd geschikt voor de combinatie met een warmtepomp. Een ander groot voordeel van deze toepassingen is dat ze je woning in de zomer ook kunnen koelen – geen overbodige luxe, nu de zomermaanden steeds warmer worden! Je hoeft met andere woorden geen aparte airco te laten installeren voor koeling, maar pakt alles aan met één systeem.

Wil je radiatoren combineren met een warmtepomp? Dat lukt in veel gevallen ook perfect, zeker als je kiest voor een warmtepomp als de aroTHERM plus, die met hogere vertrektemperaturen werkt dan de meeste andere warmtepompen op de markt. Je ontdekt alles over de combinatie tussen radiatoren en warmtepompen in een apart artikel op onze blog.

De isolatiegraad van je woning

Als je je woning ingrijpend renoveert, moet je sowieso voldoen aan strenge isolatieregels. Dat is niet het geval bij een kleine of gewone renovatie. Toch is een goede isolatie essentieel voor een hoog rendement van je warmtepomp. Als je huis niet voldoende geïsoleerd is, en je bijvoorbeeld geen hoogrendementsbeglazing hebt, gaat er te veel warmte verloren en zal je warmtepomp niet optimaal presteren.

Warmtepomp in een ééngezinswoning

Stel: de familie Smith plant een renovatie van hun woning uit 1997 om meer comfort te genieten. Daarnaast moet ze ervoor zorgen dat hun huis beantwoordt aan de huidige wettelijke vereisten voor energie-efficiëntie.

Momenteel verwarmt de familie hun huis met een enorme stookolieketel, die veel energie verbruikt. Een energetische renovatie biedt dan ook een financieel voordeel, want de overheid kent aantrekkelijke premies toe.

Het huis van de Smiths is thermisch voldoende geïsoleerd en heeft vloerverwarming: ideale voorwaarden voor het gebruik van een warmtepomp.

Gratis energie uit de lucht

 • De architect van de familie Smith raadt hen aan om de lucht/water-warmtepomp aroTHERM split te installeren. Deze warmtepomp gebruikt de warmte die is opgeslagen in de lucht. Het veelzijdige toestel zorgt voor warmte, warm water en ook koeling in de zomer.
 • Mevrouw Smith is verheugd dat de aroTHERM split uiterst stil is en dus probleemloos in de tuin of naast de muur van het huis kan worden geplaatst. De compacte binneneenheid van de warmtepomp komt naast de wasmachine in de wasruimte. De warmtepomp wordt gecombineerd met de uniSTOR warmwaterboiler, die een capaciteit van 300 liter heeft.
 • De warmtepomp wordt bediend met de multiMATIC 700 thermostaat. Die stemt de verwarmingscapaciteit automatisch af op de weersomstandigheden, wat heel wat energie bespaart.

Oplossing van de familie Smith met een warmtepomp

Warmtepomp voor renovatie: aroTHERM Split

 • Energie-efficiëntielabel A++
 • Vermogen van 3-12 kW voor kleine tot grote energiebehoeften
 • Fluisterstil, met 39 dB(A) op 1 meter afstand

Boiler uniSTOR VIH SW 300, 400 of 500

 • Onbeperkt warm water
 • Bespaart energie dankzij de verbeterde isolatie
 • Snelle opwarming van het water

Thermostaat: multiMATIC 700

 • Eén regeling voor verwarming en warm water
 • Optionele smartphone-app voor zowel Android als iOS met de internetmodule VR 920.
 • Gebruiksvriendelijke bediening zorgt voor de juiste temperatuur wanneer u thuis of onderweg bent

Veelgestelde vragen

Ga je renoveren?

Overweeg dan een warmtepomp!

Ben je je woning volop aan het renoveren? Dan is het geen slecht idee om een warmtepomp te installeren. De voordelen van een warmtepomp zijn namelijk niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Afhankelijk van het soort renovatie heb je verschillende opties.

Accessoires om je renovatie te verbeteren

Onze producten zijn exte teamspelers. Ze werken en communiceren graag als een systeem. Als u dus nog meer wil inzetten op hernieuwbare energie - dan is dat geen enkel probleem. Alle Vaillant producten kunnen eenvoudig geïnstalleerd worden en kunnen uitgebreid worden, afhankelijk van uw persoonlijke wensen en noden.

Slimme bediening

Controleer en pas uw verwarming aan waar en wanneer u het wil. Bespaar energie en monitor uw verbruik via uw thermostaat zelf of via een gratis app op uw smartphone of tablet Perfecte controle via één enkele systeemregeling.

Wek zelf elektriciteit op

Een heel zuinige oplossing is de combinatie van een warmtepomp met fotovoltaïsche zonnepanelen. De elektriciteit die de warmtepomp gebruikt, wordt dan geproduceerd door de zon.

Benut gratis warmte van de zon

Een zonneboiler is geschikt voor het milieuvriendelijk verwarmen van uw water en het ondersteunen van uw verwarming.

Maak meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen en bespaar op de verwarmingskosten.

Vraag advies over de geschikte warmtepomp voor uw renovatieproject