Zoeken
Plan een interventieZoeken
Vind je installateur Registreer je product
Plan een interventie

Het verbruik van een warmtepomp

Als je duurzaam wilt verwarmen is een warmtepomp zeker een goed idee. Die maakt namelijk voor een groot deel gebruik van hernieuwbare energie uit de bodem, de lucht of uit water. Daarnaast wordt je warmtepomp ook een handje geholpen door een kleine hoeveelheid elektriciteit. De vraag is alleen: hoe groot is dat verbruik nu eigenlijk? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Een warmtepomp verbruikt maar 25% elektriciteit.

Een warmtepomp maakt voor 75% gebruik van hernieuwbare energie, afkomstig uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Maar om warmte uit deze bronnen te kunnen onttrekken heeft de compressor van je warmtepomp al op voorhand energie nodig. En die is afkomstig van het reguliere elektriciteitsnet. Al valt het verbruik best mee: een warmtepomp gebruikt gemiddeld 25 procent elektriciteit. Bij een geothermisch exemplaar is dat zelfs maar 20 procent. Ter vergelijking: elektrische verwarming (accumulatororen, convectoren, elektrische radiatoren en vloerverwarming) verbruiken maar liefst vier keer meer!

Het verbruik van een warmtepomp

Minder verbruiken? Ga voor zonnepanelen!

Wil je het verbruik van je warmtepomp nóg meer drukken? Ga dan voor een volledig duurzame verwarmingsinstallatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. Die kunnen de 25 procent elektrische energie leveren die je warmtepomp nodig heeft om je huis te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Zonnepanelen zijn niet alleen een uitstekende keuze voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je herleidt je verwarminskost namelijk tot € 0. Bovendien verlaag je met een PV-installatie de CO₂-uitstoot van je woning met 40%. In vergelijking met een condensatieketel op stookolie is dat zelfs 80%.

 

Wil je meer weten over het verbruik van een warmtepomp? Contacteer dan een Vaillant-installateur in je buurt. Die kan je daar álles over vertellen!

Vind een installateur