Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Vloerverwarming installeren

Voor- en nadelen, soorten, prijzen en vereisten voor nieuwbouw en renovatie.

Vloerverwarming plaatsen: al jaren een populaire verwarmingsmethode

Vloerverwarming is een heel oude methode om gebouwen te verwarmen. In het oude Rome noemde men ze 'hypocaustum'. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk werd deze slimme techniek vergeten. Pas in de jaren 70 kwam er een nieuwe doorbraak. Vandaag is vloerverwarming een beproefd en betrouwbaar systeem.

Voor- en nadelen

Soorten vloerverwarming

Kosten en vereisten

Combinaties en uitbreidingen

De voordelen van vloerverwarming

Aangename en goed gedoseerde warmte

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van warmte. In combinatie met een warmtepomp kan je met vloerverwarming in de zomer ook koelen.

Energiebesparing

Vloerverwarming werkt met lage vertrektemperaturen en is daardoor energiezuinig, efficiënt én kostenbesparend, zowel in combinatie met warmtepompen als verwarmingsketels.

Esthetisch

Gebruik de volledige oppervlakte van jouw ruimten - zonder radiatoren ben je ook flexibeler in jouw kamerinrichting.

Getest en betrouwbaar

Profiteer van een verwarmingssysteem dat al 50 jaar bestaat en voortdurend wordt verbeterd.

Nadelen van vloerverwarming

Lange opwarmtijd:

Vloerverwarmingssystemen moeten grote oppervlakken verwarmen en hebben dus meer tijd nodig om op te warmen. Vroeger duurde het relatief lang voor een ruimte met vloerverwarming op temperatuur was, maar ondertussen is het systeem al sterk geëvolueerd. Het kan enkele uren duren voor een ruimte de gewenste temperatuur bereikt nadat het systeem volledig werd uitgeschakeld.

Herstellingen:

Herstellingen zijn zelden nodig maar kunnen complex zijn als ze uitzonderlijk toch moeten uitgevoerd worden.

Investeringskosten:

Bij nieuwbouw is vloerverwarming nauwelijks duurder dan een klassieke installatie. Plaatsing achteraf in oude of bestaande woningen of bij renovaties kan wel prijzig zijn.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen: via watercirculatie of elektrisch. In verschillende opzichten verschillen beide systemen aanzienlijk. Bekijk daarom goed welk systeem het meest geschikt is voor jouw situatie. De warmtebehoefte, het type gebouw en de lopende kosten spelen allemaal een rol bij jouw keuze.

Vloerverwarming op water

Het werkingsprincipe van vloerverwarming met watercirculatie is eenvoudig: onder de vloerbedekking worden leidingen aangelegd waarin water circuleert. Het water straalt via de leidingen en de vloer warmte de ruimte in en zorgt zo voor een behaaglijke temperatuur. Dit type vloerverwarming kan ook koelen. De koelcapaciteit van wateraangedreven vloerverwarming is echter beperkt om vocht (condensatie) te voorkomen.

  • Afzonderlijke temperatuurinstelling voor elke ruimte
  • Lage gebruikskosten
  • Gesloten systeem dus geen extra kosten voor waterverbruik
  • Verwarming en (beperkte) koeling mogelijk
  • Onderhoudsvriendelijk (eerste onderhoud na +/- tien jaar)

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt met folie of matten onder de vloer die elektrisch verwarmd worden. Het is niet mogelijk om een ruimte te koelen met elektrische vloerverwarming.

Bijzonder geschikt voor de renovatie van afzonderlijke ruimten zoals een badkamer. Door de hoge elektriciteitskosten is het afgeraden om elektrische vloerverwarming permanent aan te laten staan.

  • Goedkope en snelle installatie
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Korte opwarmtijd
  • Afzonderlijke temperatuurinstelling voor elke ruimte mogelijk

Manieren om vloerverwarming te installeren

Lange tijd waren er slechts twee mogelijkheden voor vloerverwarming met water: natbouw of droogbouw. Bij natbouw worden de waterbuizen in een natte, pas gelegde ondervloer gelegd. Bij droogbouw worden de buizen op de droge ondervloer gelegd en bedekt met een beschermende laag of platen waarop dan de vloerbedekking komt.

Enkele jaren geleden werd echter een derde methode geïntroduceerd voor bestaande gebouwen. Met een speciale machine worden in de ondervloer groeven gefreesd waarin men de waterbuizen legt. Niet elke ondervloer leent zich hiertoe. Daarom moeten vooraf de specifieke omstandigheden worden gecontroleerd. Wij raden je aan om hierover te praten met jouw vakman.

Elektrische vloerverwarmingssystemen kunnen in de vorm van matten of folie in de natte ondervloer worden geïnstalleerd. Als de ondervloer al droog is, kan de elektrische vloerverwarming met lijm worden bevestigd.

Installatie in natbouw

Deze methode is geschikt voor nieuwbouw of als je een volledige vloerrenovatie doet bij een renovatie. Eerst wordt op de kale vloer een isolerende laag aangebracht waaraan de leidingen voor het verwarmingswater worden bevestigd. Dan wordt de ondervloer gegoten. Zodra de ondervloer droog is, kan de gewenste vloerbedekking, zoals laminaat, tapijt, parket enz. worden gelegd.

Installatie in droogbouw

In een bestaand gebouw of bij renovatie van een oud gebouw wordt vaak de techniek van droogbouw toegepast. De waterleidingen worden op een isolatielaag gelegd. Voor een betere warmteverdeling kan men bijkomende warmtegeleidende platen installeren. De leidingen worden bedekt met een laag platen die gemaakt kunnen zijn van diverse materialen zoals gips, hout of natuursteen. Ten slotte wordt de gewenste vloerbedekking gelegd.

Vloerverwarming infrezen

Deze vrij nieuwe methode wordt het vaakst gebruikt bij de renovatie van oudere gebouwen waar de vloer niet mag worden verhoogd. Eerst worden alle resten (bv. tapijtlijm) van de ondervloer verwijderd. Daarna worden groeven gefreesd met een speciale freesmachine, die onmiddellijk het stof opzuigt door middel van een krachtige stofzuiger. De waterleidingen worden vervolgens in deze groeven gelegd. Ten slotte wordt de vloerbedekking geplaatst.

Twee patronen die worden gebruikt voor de plaatsing van vloerverwarming

Bij het leggen van de leidingen voor vloerverwarming zijn er twee patronen mogelijk: het slangenpatroon of meanderpatroon, en het slakkenhuispatroon.

Slangenpatroon

Bij deze plaatsingstechniek worden de buizen in evenwijdige rijen gelegd. Dit is een redelijk eenvoudig patroon om te plaatsen maar de warmte wordt minder gelijkmatig verdeeld. Bovendien is het slangenpatroon minder geschikt voor kleine kamers of ruimten met een onpraktische vorm.

Slakkenhuispatroon

Bij dit patroon wordt de buis in een spiraalvorm gelegd van buiten naar binnen. Wanneer het midden is bereikt, wordt de retourbuis in omgekeerde richting gelegd, eveneens in spiraalvorm. Omdat de aanvoer- en retourleidingen naast elkaar lopen, wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld.

Vereisten voor de installatie van vloerverwarming

Vereisten voor nieuwbouw

Vereisten voor renovaties

Vereisten voor nieuwbouw

Theoretisch zijn alle opties mogelijk bij nieuwbouw, maar vloerverwarming met watercirculatie in een nat systeem is de beste keuze in dit geval. De verwarmingsleidingen kunnen tijdens de bouwfase worden gelegd, zo moeten er achteraf geen dure en tijdrovende werkzaamheden meer worden uitgevoerd. Je hebt ook onbeperkte mogelijkheden voor de vloerbedekking: parket, laminaat, tegels, tapijt ... alles kan.

In bepaalde omstandigheden kan elektrische vloerverwarming nuttig zijn in nieuwe gebouwen, als je wenst dat bijvoorbeeld de badkamer snel kan worden opgewarmd in de winter. De elektriciteitskosten zijn relatief laag in een ruimte die alleen op beperkte momenten of indien de ruimte enkel op beperkte momenten moet worden verwarmd.

Vereisten voor renovaties

De installatie van vloerverwarming op water in natbouw is niet aanbevolen voor bestaande gebouwen, omdat dit veel te duur en tijdrovend zou zijn. Was je toch al van plan om jouw vloeren te vervangen, dan is dit zeker een optie.

Voor oudere gebouwen is de verwarmingsbehoefte belangrijk. In een slecht geïsoleerd gebouw is elektrische vloerverwarming als primaire warmtebron afgeraden omdat de werkingkosten enorm hoog kunnen oplopen. Als je parket of laminaat laat leggen, raadpleeg om veiligheidsredenen dan altijd de informatie van de fabrikant.

De verstandigste oplossing voor oudere/bestaande gebouwen is vloerverwarming met watercirculatie in een droogbouw systeem. Houd er rekening mee dat de vloer dan hoger zal komen en de deuren mogelijk moeten worden ingekort.

Hoeveel kost de installatie van vloerverwarming?

Het is bijzonder moeilijk deze vraag te beantwoorden omdat meerdere factoren van invloed zijn op de totale kosten: type verwarming, nieuwbouw of de renovatie van een bestaand gebouw, te verwarmen oppervlakte enzovoort.

De aanschaf en installatie van elektrische vloerverwarming kost iets minder. Vergeet echter niet dat deze oplossing veel duurder is in het gebruik en alleen geschikt is voor kleinere ruimten waar achteraf vloerverwarming zal worden geïnstalleerd . Deze verwarming is alleen geschikt voor beperkt gebruik, bijvoorbeeld om 's ochtends een douche te nemen.

Combinaties met vloerverwarming

Vloerverwarming kan ook in combinatie met andere verwarmingsmethoden worden gebruikt. Zo is het perfect mogelijk om vloerverwarming te plaatsen in bepaalde ruimten van het huis, en radiatoren in andere. Deze laatste oplossing is bijvoorbeeld nuttig voor ruimten die maar af en toe worden gebruikt (bv. logeerkamers) of die snel opgewarmd moeten worden (bv. Bureau).

Het wordt sterk aangeraden om vloerverwarming te combineren met een warmtepomp. Net zoals ventilo-convectoren werkt vloerverwarming met lagere vertrektemperaturen. De warmtepomp kan zo efficiënter werken, zodat je bespaart op energiekosten. Je kan uiteraard vloerverwarming op water ook perfect combineren met een gasketel.

Warmtepompen

Geavanceerde warmtepomptechnologie gebruikt de gratis warmte van de natuur, zodat u onafhankelijk bent van fossiele brandstoffen zoals stookolie en gas. Ontdek hoe warmtepompen werken, met welke factoren u rekening moet houden wanneer u er één installeert en hoe een warmtepomp u kan helpen energie te besparen.

Condensatiegasketel

De energie-efficiëntie van een condensatiegasketel is het hoogst wanneer hij verbonden is met vloerverwarming. De lage vertrektemperatuur van vloerverwarming verhoogt het condenserend effect van jouw ketel, zodat die tot 109 % efficiënter werkt.

Zonne-energie

Met een zonneboiler kan u sanitair water verwarmen dankzij de gratis energie van de zon. Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken elektriciteit op via zonne-energie en verlagen de energiekosten van bijvoorbeeld een warmtepomp.

Slimme regelingen

Een praktische manier om jouw verwarming te beheren en in te stellen. Bekijk het verbruik en pas eenvoudig instellingen aan. Ook bediening via een smartphone of tablet is mogelijk.

Meer info nodig?

Heb je interesse om vloerverwarming te plaatsen maar wil je er zeker van zijn dat het de meest geschikte oplossing is? Wens je specifieke prijzen te kennen voor jouw eigen project of zoek je een installateur om vloerverwarming te laten plaatsen? Neem dan contact op met een installateur uit jouw buurt.