Zoeken
Plan een interventieZoeken
Vind je installateur Registreer je product
Plan een interventie

Slimme thermostaat: overal en altijd verbonden met je verwarming

Toestellen worden steeds slimmer – van een smart speaker zoals Google Home die de muziek voor jou opzet of vertelt wat voor weer het gaat worden, tot sensoren die lampen automatisch aan en uit doen gaan. Een slimme thermostaat past helemaal in dat rijtje. We vertellen je in welke situaties je verwarming regelen met een app zoal van pas komt, wat de voor- en nadelen zijn van zo’n systeem, hoe het precies werkt, en welke slimme thermostaten Vaillant aanbiedt.

Wat is een slimme thermostaat precies?

Met een slimme thermostaat kun je je verwarming bedienen op afstand vanaf je smartphone of tablet. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om de temperatuur aan te passen via je thermostaat zelf.

 

Wanneer is zo’n thermostaat een goed idee?

 

Ten eerste is een slimme thermostaat heel handig als je je dagen meestal op dezelfde manier indeelt. Dankzij de zelflerende functie van bijvoorbeeld de vSMART leert de slimme thermostaat zichzelf wanneer je thuiskomt en speelt hij hierop in door de verwarming op tijd aan te zetten.  

 

Een slimme thermostaat bewijst ook zijn diensten als je bijvoorbeeld een vakantiewoning hebt en je die voor je vertrekt al wat wil laten voorverwarmen, zodat je niet in een koud huis toekomt. Hetzelfde principe kun je natuurlijk toepassen op je eigen woning net voordat je terugkomt van vakantie. 

 

Tot slot helpt een slimme thermostaat je om je verwarming te monitoren en een beter inzicht te krijgen in je verbruik. Let op: dit lukt enkel bij installaties met een stookolie-, gasketel of warmtepomp die de nodige energiegegevens aanlevert, zoals de toestellen uit de Green iQ-reeks. Het gaat hier niet om gekalibreerde metingen, maar om geschatte waarden, waarmee je toch een goed beeld krijgt. Twijfel je of jouw ketel of warmtepomp hiervoor geschikt is? Een vakman weet het je zeker te vertellen. 

De voordelen van een slimme thermostaat

Je verbruik monitoren

Als je ketel of warmtepomp het toelaat, kun je met een slimme thermostaat op elk moment je energieverbruik checken.

Verwarming bedienen op afstand

Je kunt op elk moment je verwarming met je smartphone regelen, aan- en uitzetten, tijdschema’s instellen …

Verwarming optimaliseren

Een slimme thermostaat herkent patronen en leert van je gedrag. Je kunt er je verwarming mee optimaliseren en verspilling voorkomen.

Extra diensten op afstand

We maken werk van extra diensten op afstand, zoals een geconnecteerd servicecontract. Daar geniet jij dus binnenkort van mee!

Om optimaal gebruik te maken van je slimme thermostaat is een stabiele internetverbinding cruciaal. Als je internetverbinding wegvalt, dan kun je je verwarming nog altijd bedienen met de thermostaat, maar dan verlies je de mogelijkheid om ze op afstand te besturen. Hoewel de app om je thermostaat te bedienen maar een paar megabytes aan data verstuurt en ontvangt, werkt hij wel het vlotst met een snelle en stabiele internetverbinding.

De werking van een slimme thermostaat

Om een slimme thermostaat te doen werken, voegt de installateur een internetmodule toe aan je ketel of warmtepomp. Bij Vaillant werken we met de internetmodule VR 921, die compatibel is met de thermostaten sensoCOMFORT, sensoHOME en multiMATIC. We sluiten deze module met een kabel aan op je verwarmingstoestel, en verbinden hem via een kabel of draadloos met je internetmodem. 

Bij sommige verwarmingstoestellen, zoals de intelligente condensatiegasketel ecoTEC exclusive, wordt de VR 921 meegeleverd en hoef je dit accessoire niet apart aan te kopen. Ook voor de vSMART is geen aparte module nodig om de thermostaat op afstand te bedienen.

De internetmodule zorgt ervoor dat je verwarmingstoestel verbinding kan maken met het internet en zo informatie kan doorsturen naar de app op jouw smartphone, via de uiterst veilige Vaillant-servers. 

Het aanbod van Vaillant

sensoCOMFORT

sensoHOME

vSMART

multiMATIC

sensoROOM

sensoCOMFORT

De sensoCOMFORT is de ideale regelaar voor warmtepompen en uitgebreide verwarmingsinstallaties. Het is een weersafhankelijke regeling die je slim kunt maken door de VR 921-internetmodule toe te voegen. Dan laat hij je namelijk toe je verwarming te bedienen via de bijbehorende sensoAPP op je smartphone. Zo biedt de sensoCOMFORT je zowel thuis als onderweg volledige controle over je verwarmingssysteem. De sensoCOMFORT bestaat in twee modellen: de VRC 720 en de VRC 720f (draadloze versie).

Enkele producteigenschappen op een rij:

  • geschikt voor ketels en warmtepompen, en voor hybride en cascade-installaties (in een cascade-installatie staan meerdere warmteopwekkers parallel geschakeld om een groter vermogen te realiseren – handig in een hotel, bijvoorbeeld).
  • met achtergrondverlichting, zodat je hem makkelijk kunt gebruiken in het donker.
  • je verbruik daalt dankzij de buitenvoeler die continu de buitentemperatuur meet en de aanvoertemperatuur van de verwarming verhoogt als het buiten kouder wordt.
  • je kunt de temperatuur in meerdere ruimtes onafhankelijk van elkaar regelen (als je verschillende verwarmingscircuits hebt).
  • combineerbaar met de KNX-regeling (via de optionele ISE-module).
  • EEBUS-compatibel, voor integratie met SMA PV-omvormers en Home Energy Manager.

sensoHOME

De sensoHOME is een eenvoudige kamerthermostaat die een aantrekkelijk, minimalistisch design heeft en prima geschikt is voor kleinere woningen of appartementen. Met de VR 921-internetmodule maak je er een slimme thermostaat van, zodat je op elk moment toegang hebt tot je verwarmingssysteem. Met de sensoHOME bedien je eenvoudig verwarmingssystemen met een ketel en één verwarmingskring. Heb je een warmtepomp of meerdere kringen, dan heb je een VRC-type regelaar nodig zoals de sensoCOMFORT of de multiMATIC. De sensoHOME bestaat in twee modellen: de VRT 380 en de draadloze VRT 380f. De sensoHOME is in een-twee-drie ingesteld: het volstaat om enkele vragen in de applicatie te beantwoorden, en de sensoAPP stelt je op basis daarvan de tijdsprogramma’s en insteltemperaturen voor die het beste bij je passen.

vSMART

De vSMART is een zelflerende thermostaat die geschikt is voor één cv-circuit (denk aan vloerverwarming of radiatoren) en één warmwatercircuit. Hij is enkel compatibel met Vaillant-ketels vanaf 2007 met een eBUS-aansluiting. Als je een warmtepomp hebt, kun je de vSMART niet gebruiken. Dan kies je beter voor de sensoCOMFORT-regelaar. 

Bij de vSMART zijn de bedieningsmogelijkheden op de thermostaat bewust beperkt gehouden: je kunt enkel de temperatuur wijzigen via de plus- en minknoppen op de regelaar zelf. Het idee is om de installatie echt volledig via de vSMART-app te besturen. Opgelet: je kunt deze app niet gebruiken met een Windows-smartphone of -pc.

Deze thermostaat is zelflerend: na een tweetal weken herkent hij je gebruikspatroon. Hij heeft geen buitenvoeler, maar haalt de weersvoorspellingen op via weergegevens op het internet en anticipeert zo op de verwachte buitentemperatuur. In dit filmpje ontdek je meer over die voorspellingsfunctie en hoe je er energie mee bespaart.

Meer weten over de vSMART? Bekijk hier het filmpje om hem te configureren.

multiMATIC

Tot slot bieden we de multiMATIC aan, die beschikbaar is in zowel een bedrade (VRC 700) als een draadloze variant (VRC 700f). Die laatste kun je dus overal installeren, al raden we af om een draadloze regeling te installeren in nieuwbouwwoningen met veel beton, omdat beton het signaal kan verstoren. Net als de sensoCOMFORT maak je van de multiMATIC – op zichzelf een weersafhankelijke regeling – heel eenvoudig een slimme thermostaat door er de internetmodule VR 921 aan toe te voegen. Daarna bedien je hem met je smartphone of tablet.

Als je meer wil weten over deze regeling, heb je videomateriaal te over:

sensoROOM

De sensoROOM VRT 51f is een weersafhankelijke regeling die gebruikt maakt van online weergegevens om voorspellingen te maken. Om een perfecte werking te garanderen dient de regeling altijd geconnecteerd te zijn met de myVAILLANT connect internetmodule. In geval van een internetpanne werkt de regeling evengoed offline als kamerthermostaat.

Zijn digitale display met intuïtieve bediening zorgt voor een vlotte controle over het verwarmingssysteem.

De prijs van een slimme thermostaat

Bij vSMART is de connectiviteit inbegrepen, en heb je dus geen extra kosten. Is de vSMART geen optie, dan heb je een VR 921-internetmodule nodig naast je thermostaat of regelaar. Deze module kost 328 euro, exclusief btw en installatiekost.

 

Uitbreidingsmogelijkheden voor je thermostaat

Vaillant-thermostaten zijn uiteraard perfect afgestemd op Vaillant-verwarmingstoestellen. Als je kiest voor een slimme thermostaat van Vaillant, dan kun je alle functies gebruiken en ben je zeker dat alle toepassingen perfect op elkaar afgestemd zijn en je efficiënt en duurzaam verwarmt. Een verbinding met een thermostaat van een ander merk is in sommige gevallen wel een optie, maar daarmee haal je niet het maximum uit je verwarmingssysteem en functioneert je slimme thermostaat eerder als een basisthermostaat of aan/uit-thermostaat. Je kunt je Vaillant-thermostaat wel prima uitbreiden met onder meer slimme radiatorkranen.

 

ambiSENSE: slimme radiatorkranen

Dankzij ambiSENSE kun je per kamer een aparte temperatuur instellen, onafhankelijk van de temperatuur in de kamer waar de thermostaat staat. Meer nog: je kan de temperatuur niet alleen op elk moment manueel of via de app aanpassen, maar per kamer kun je maar liefst zes verschillende verwarmingstijden ingeven. De ambiSENSE is compatibel met verwarmingssystemen met een sensoCOMFORT- of multiMATIC-regelaar en je hebt er de sensoNET-internetmodule voor nodig. 

vSMART compatibel met Niko Home Control

De slimme thermostaat vSMART is bovendien compatibel met Niko Home Control, zodat je met dit domoticasysteem niet alleen de verlichting, ventilatie, rolluiken en zonwering via de tablet of smartphone bedient, maar ook het verwarmingssysteem.

KNX: slim wonen met Vaillant

Bovendien zijn de multiMATIC en sensoCOMFORT compatibel met de KNX-standaard, waardoor je er volautomatisch de verwarming, sanitair warm water en eventueel koeling mee kunt regelen. De KNX-standaard is een communicatieprotocol voor elektronische toestellen dat vaak gebruikt wordt bij domotica, en dus ook bij de systemen van Vaillant. Daardoor verdienen die laatste écht hun plek in een slimme woning.

Getuigenissen

Heel tevreden over de ambiSENSE. Ik kan elke ruimte apart verwarmen en hoef niet het hele huis warm te stoken. De app vertelt me ook meer over mijn verbruik, wat heel handig is.

Richard Mews

De MultiMATIC VRC werkt prima. Gebruiksvriendelijke app, makkelijk te installeren.

Ben Mallison

De gebruikservaring van de sensoAPP is top vanaf versie 3.1. Je bedient er je verwarmingssysteem optimaal mee. Voor warm water zou ik wel twee temperatuur-settings kunnen gebruiken o.w.v. mijn zonnepanelen.

Francois Margottin

Ik gebruik de vSMART-app al jaren. Werkt zoals het hoort. Je moet wel een heel stabiele internetverbinding of wifi hebben.

Wendy Nick

Voor de installatie van een slimme thermostaat heb je het volgende nodig:

Bekabelde internetverbinding

Kies waar mogelijk voor een bekabelde (ethernet-)verbinding tussen je internetrouter en de VR 921-internetmodule. Gebruik eventueel een PowerLinesysteem om het signaal te versterken.

Op de vSMART kun je geen bedrade internetverbinding aansluiten; het toestel ondersteunt enkel een wifiverbinding.

Draadloze internetverbinding

De vSMART werkt sowieso met een draadloze aansluiting, dus dan is een stabiel wifisignaal onontbeerlijk. Zorg ervoor dat het basisstation van de vSMART (dus niet de thermostaat zelf, want die werkt op een 868MHz-radiosignaal) of de VR 921-internetmodule op een plek met een sterk wifisignaal geïnstalleerd is. 

Veelgestelde vragen

Kies de juiste slimme thermostaat

Kies de juiste slimme thermostaat met behulp van een installateur. Met het advies van zo’n expert ben je zeker dat je het rendement van je verwarmingssysteem vergroot en je verbruik verlaagt.