Zoeken
Plan een interventie
Vind je installateur

Elektriciteit

Verwarming op elektriciteit is een eenvoudige en soms bijzonder nuttige oplossing met verschillende praktische voordelen, zoals de gemakkelijke installatie. Op lange termijn zijn verwarmingssystemen op basis van andere energiebronnen wel efficiënter.

Verwarming op elektriciteit wordt soms gebruikt als bijverwarming of in ruimten die niet zo vaak gebruikt worden, zoals vakantiewoningen. Elektrische toestellen zijn ook aan te raden op plaatsen waar het onmogelijk of niet aangewezen is om centrale verwarming te installeren, bijvoorbeeld in een klein kantoor of een magazijn.


De meeste toestellen nemen weinig plaats in en zijn goedkoop. Andere voordelen zijn de vaak bijzonder lage installatie- en onderhoudskosten. De meeste toestellen zonder accumulatie geven ook snel warmte af en zijn bijzonder geschikt voor badkamers waar het vlug warm moet zijn, bijvoorbeeld voor het nemen van een douche.


Tegenover deze praktische voordelen staat echter de lage energie-efficiëntie van elektriciteit. De verbranding van de fossiele brandstoffen waarmee elektriciteit wordt opgewekt, veroorzaakt verliezen door de omzetting van de energie in elektriciteit. De energie die in het netwerk vloeit, gaat bovendien deels verloren. Hierdoor ligt het energieverbruik hoger dan andere verwarmingsinstallaties. Het valt dan ook af te raden om gebouwen die voortdurend bewoond zijn, gedurende een lange periode te verwarmen met elektriciteit.

De voordelen van elektriciteit

  • Hoge beschikbaarheid
  • Neemt weinig plaats in
  • Lagere aankoopkosten
  • Lage installatie- en onderhoudskosten

Vereisten voor uw woning

  • Een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet of over een autonome stroombron beschikken.
  • Sommige toestellen zoals accumulatieradiatoren moeten veel stroom krijgen

Elektrische verwarmingstoestellen

Er bestaan tal van toestellen om een ruimte te verwarmen met elektriciteit: nachtaccumulators, verwarming met warme lucht, elektrische radiatoren of stralingstoestellen. Radiatoren en stralingstoestellen zijn directe verwarmingstoestellen, die de warmte onmiddellijk in de omgeving verspreiden.

Elektrische boilers

Elektriciteit wordt vaak gebruikt voor het opwarmen van water in keukens of badkamers, bijvoorbeeld met instant boilers.

Warmtepompen en warmtepompboilers

Warmtepompen en warmtepompboilers hebben eveneens elektriciteit nodig voor hun aandrijving.