Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Airco als verwarming? Het kan!

Bij het woord ‘airco’ denk je ongetwijfeld meteen aan heerlijke verkoeling op snikhete zomerdagen. Maar wist je dat je met een airco of lucht/lucht-warmtepomp je huis ook kunt verwarmen in de winter? In woningen waar andere types warmtepompen praktisch gezien minder goed passen, vormt dit systeem de ideale duurzame oplossing. Ontdek snel alle voordelen!

Airco als verwarming: hoe werkt het?

Een airco of lucht/lucht-warmtepomp bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Om te koelen onttrekt de binnenunit de warmte aan de binnenlucht en geeft hij die vervolgens af via de buitenunit. Om te verwarmen gebeurt precies het omgekeerde: de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die via de binnenunit af aan de kamer die je wil verwarmen. En wat als het vriest? Geen probleem, ook dan werkt het verwarmingsprincipe. Een airco zorgt niet voor sanitair warm water, dus daar heb je wel nog een (warmtepomp)boiler voor nodig.

Waarom kiezen om te verwarmen met een airco?

Een lucht/lucht-warmtepomp heeft een uitstekend rendement: met 1 kWh elektriciteit produceert dit systeem gemiddeld 4 kWh warmte. Op die manier bespaar je serieus op je verwarmingsfactuur, zeker als je gratis stroom van je zonnepanelen kunt gebruiken. Een airco is dus een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing om je woning te verwarmen.

Is een airco interessant voor jou?

Andere types warmtepompen werken het best met een afgiftesysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming. Een airco, daarentegen, verspreidt de warmte in je huis via de binnenunits, waardoor er geen afgiftesysteem nodig is. In een woning waar andere warmtepompen moeilijk haalbaar zijn, is een airco dus wél perfect mogelijk. Het is de ideale oplossing als

  • je je woning verwarmt met een gas- of accumulatiekachel en je die graag wil vervangen.
  • er geen aansluiting op het gasnetwerk mogelijk is.
  • er geen afgiftesysteem aanwezig is in je woning of je het bestaande systeem niet wil vervangen.

Wat zijn de voordelen?

  • Een airco haalt energie uit de lucht en heeft dus een lage CO₂-uitstoot.
  • Met een airco kun je sneller verwarmen dan met andere systemen zoals vloerverwarming.
  • Je hebt geen afgiftesysteem – zoals vloerverwarming, radiatoren of ventilo-convectoren – nodig.
  • In de ruimtes waar zich een binnenunit bevindt, kun je per kamer een verschillende temperatuur instellen. Met een gasketel en radiatoren is daar bijvoorbeeld het extra systeem ambiSENSE voor nodig.
  • Een airco installeren kan in élke woning met slechts beperkte breekwerken.
  • Omdat een airco een hoger rendement heeft, kom je goedkoper uit dan met elektrische verwarming.
  • Een airco is extra interessant als je al zonnepanelen hebt.

Optimaal comfort met de climaVAIR

De climaVAIR biedt je een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor de verwarming en koeling van je woning. Het onopvallende design past in elk interieur en dankzij de stille modus geniet je thuis van alle rust.

Ontdek onze climaVAIR exclusive of climaVAIR premium:

climaVAIR exclusive  climaVAIR premium
Beschikbaar als mono- en multisplit (meerdere binnenunits) Beschikbaar als monosplit (één binnen- en één buitenunit)
Optionele wifimodule voor bediening via smartphoneIngebouwde wifimodule voor bediening via smartphone
Geen infraroodsensorDe infraroodsensor detecteert of er iemand in de ruimte is en geeft je de mogelijkheid om de lucht naar of weg van de mensen te blazen
2 jaar garantie 5 jaar garantie

Hoeveel kost verwarmen met airco?

De exacte installatiekost hangt af van welk systeem je kiest. Reken op een basisprijs van ongeveer 2.000 euro. Wist je dat je voor de installatie van een lucht/lucht-warmtepomp een premie van de Vlaamse overheid krijgt?

Wil je graag een offerte op maat?

Contacteer een installateur in jouw regio