Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepomp en zonnepanelen

Een interessante combinatie, maar waarom precies?

Als je kiest voor zonnepanelen én een warmtepomp zet je dubbel in op hernieuwbare energie. Je draagt bij aan de energietransitie en klimaatneutraliteit. Wat maakt van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp verder nog zo’n gouden duo?

Het klopt: een warmtepomp gebruikt nog steeds relatief veel elektriciteit om de compressor te laten draaien. Maar het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp kan je prima compenseren, namelijk door er zonnepanelen aan te koppelen. Een deel tot zelfs álle nodige energie voor je warmtepomp wek je daarmee zelf op.

Warmtepomp en zonnepanelen

Klimaatneutraal tegen 2050

Het bovenstaande maakt van de combinatie zonnepanelen en warmtepomp de meest groene oplossing voor verwarming en warm water. Het past bovendien perfect binnen de Europese doelstelling om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Elektriciteit is dan ook de energiedrager van de toekomst. Tegelijkertijd is het moeilijk te voorspellen hoe de prijzen van gas en stookolie zullen evolueren.

Slim investeren in je woning

De komende jaren worden de energie-eisen voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen strenger en strenger. Zo is een warmtepomp in nieuwbouwwoningen verplicht vanaf 2023. Het loont hoe dan ook de moeite om nu al te investeren in oplossingen die bijdragen aan de energietransitie en de klimaatneutraliteit.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is volledig afhankelijk van de situatie. Hoe groot is de woning? Hoe goed is de woning geïsoleerd? Je installateur kan een volledige warmteberekening maken om te bepalen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt.

Lees meer over fotovoltaïsche zonnepanelen.

Op zoek naar een warmtepomp-installateur?

Wens je advies op maat over de meest geschikte warmtepomp om te combineren met zonnepanelen? Onze installateurs staan je graag bij!