Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Warmtepomp: het verwarmingssysteem van de toekomst

Zelfs op de koudste plaatsen, zoals Naimakka in Zweden, kan een Vaillant-warmtepomp de energie van de aarde gebruiken om in huis een comfortabele sfeer te scheppen.

Met een warmtepomp van Vaillant bent u klaar voor de toekomst. Als u voor dit type verwarmingssysteem kiest, ontziet u niet alleen het milieu, maar bespaart u ook energie.

Een warmtepomp behoudt de natuurlijke rijkdommen, omdat hij voor 75% gebruik maakt van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen. Lees snel verder en kom meer te weten over onder andere de voordelen van warmtepompen, de beschikbare soorten en de prijs.

Videofragment waarin de basisprincipes van een warmtepomp uitgelegd worden

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp zet de beschikbare energie uit de omgeving efficiënt in voor de verwarming van uw woning of de productie van sanitair warm water. Daarnaast kan een warmtepomp ook gebruikt worden om te koelen. In een warmtepomp circuleert een vorstvrije vloeistof of koudemiddel dat voortdurend van gasvormige naar vloeibare toestand overgaat en omgekeerd.

 

Wilt u meer weten?

Ontdek de concrete werking van een warmtepomp

De voordelen van een warmtepomp op een rij

Energie- en kostenbesparend

Een warmtepomp heeft verschillende voordelen. We sommen ze graag voor u op.

De zon geeft heel wat energie af die opgeslagen zit in de lucht, de bodem en het grondwater. Een warmtepomp maakt handig gebruik van deze energie. Daardoor heeft dit systeem voor 100% warmte-energie slechts 25% elektrische energie nodig. De overige 75% energie is afkomstig van omgevingswarmte en is dus volledig gratis én ecologisch!

Nog meer besparen? Dat kan door uw warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen. Daarmee wordt zonlicht omgezet in elektriciteit, waardoor ook de 25% elektrische energie van uw warmtepomp helemaal gratis kan worden.

 

Naar boven

Stille werking

De warmtepompen van Vaillant behoren met hun 35 tot 50 dB tot de stilste op de markt. Daardoor kan de buitenunit van een Vaillant-warmtepomp zeer eenvoudig geplaatst worden in zowat elke woning zonder dat iemand er last van heeft: van appartementsgebouwen over rijwoningen tot (half)openbebouwingen en op plaatsen waar strenge geluidbeperkingen gelden door aanpalende gebouwen.

“Luister” zelf hoe stil onze warmtepompen zijn.

 

Naar boven

Veilig en betrouwbaar

 

Wist u dat de eerste warmtepompen al meer dan 100 jaar geleden gebruikt werden? Sindsdien werd de techniek voortdurend verbeterd, waardoor het nu één van de veiligste en meest betrouwbare verwarmingstechnologieën is.

 

Naar boven

Toekomstgerichte investering

De kostprijs van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren en varieert tussen € 12.000 en € 25.000, inclusief installatie en exclusief vloerverwarming en btw. Een warmtepomp vergt dus een investering, maar die kunt u er zeker weer uithalen. Met de warmtepompen van Vaillant profiteert u namelijk niet alleen voor 75% van de gratis omgevingswarmte, u komt ook nog eens in aanmerking voor aantrekkelijke premies.

 

Naar boven

Combineerbaar en eenvoudig uit te breiden

De warmtepompen van Vaillant zijn eenvoudig te installeren en kunnen naar wens uitgebreid worden. Daarnaast kunt u uw warmtepomp ook probleemloos combineren met een warmtepompboiler. U kunt alles bovendien gemakkelijk bedienen en instellen met de systeemregeling multiMATIC VRC 700.

 

Te gebruiken met radiatoren en/of met vloerverwarming

Een warmtepomp sluit perfect aan op vloerverwarming en ventilo-convectoren. De combinatie is zelfs ideaal omdat u met vloerverwarming op lage temperatuur kunt verwarmen en zo een hoog rendement behaalt. Maakt u liever gebruik van radiatoren? Ook dat is mogelijk! Kies dan wel voor lagetemperatuurradiatoren.

 

Naar boven

Bijzonder comfortabel

Vaillant-warmtepompen zorgen niet alleen voor warm water en een optimaal warmtecomfort tijdens de winter, maar ook voor een aangenaam koel binnenklimaat tijdens de zomer. Afhankelijk van de energiebron (lucht, aarde of water) en de gewenste temperatuur, kunt u kiezen voor actieve of passieve koeling.

 

Naar boven

Wanneer is een warmtepomp interessant?

 

Goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen hebben een lage warmtevraag. Daardoor gaan warmtepompen ideaal samen met vloerverwarming en wordt de combinatie met radiatoren eerder afgeraden. Ook in oudere gebouwen kunnen warmtepompen efficiënt ingezet worden, wanneer er een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) heeft plaatsgevonden. Dit houdt in dat er verschillende aanpassingen aan de woning gebeuren, zoals sterk verbeterde isolatie, om de energieprestaties ervan te verbeteren.

 

Naar boven

Getuigenissen

Soorten warmtepompen

Lucht/water-warmtepompen

De lucht/water-warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht. Lucht/water-warmtepompen zijn het eenvoudigst te installeren, omdat er geen boringen of vergunning voor nodig zijn. Bovendien kun je kiezen voor een model met of zonder buitenunit, waardoor de plaatsing bijna overal mogelijk is.

Lucht/lucht-warmtepompen

Net zoals lucht/water-warmtepompen halen lucht/lucht-warmtepompen hun warmte uit de omgevingslucht. Het verschil daarbij is dat lucht/lucht-warmtepompen die warmte daarbij rechtstreeks afgeven aan de binnenlucht, terwijl lucht/water-warmtepompen de warmte afgeven aan een verwarmingssysteem. Lucht/lucht-warmtepompen zijn het goedkoopst in vergelijking met de andere soorten warmtepompen en zijn net als lucht/water-warmtepompen erg eenvoudig te installeren.

Bodem/water-warmtepompen

Bodem/water warmtepompen maken gebruik van de energie in de grond. Bodemwarmte kan men op twee manieren opvangen: met behulp van verticale aardsondes of horizontale collectoren. Voor de horizontale collectoren is een groot en toegankelijk stuk grond nodig en moet u in sommige gevallen een vergunning aanvragen. Verder kost een bodem/water-warmtepomp iets meer dan een lucht/lucht- of lucht/water-warmtepomp. Daar staat wel tegenover dat hij een hoger rendement heeft.

Water/water-warmtepompen

Water/water-warmtepompen onttrekken energie uit het grondwater. Als er nog geen waterput aanwezig is, moet er een waterwinningsput geïnstalleerd worden om het water uit de grond te halen. Voor die installatie is een vergunning vereist, net als een injectieput om het gekoelde water terug in de bodem te injecteren. Een water/water-warmtepomp kost net zoals een bodem/water-warmtepomp iets meer, maar heeft ook een hoger rendement.

Hybride warmtepompen

Al onze warmtepompen kunnen ook ingezet worden als hybride systeem. Dit wil zeggen dat je ze makkelijk kunt combineren met een andere energiebron, zoals een gasketel. Op die manier kan je jouw bestaande verwarmingsketel behouden, terwijl je toch geniet van een hogere energie-efficiëntie én een optimaal warmtecomfort. De regeling gaat namelijk op elk moment na wat de meest voordelige energiebron is op basis van de gas- en elektriciteitsprijzen die je ingegeven hebt.

Warmtepompboiler voor warm water

Een warmtepompboiler produceert op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair warm water door energie te halen uit de omgevings- of buitenlucht. Het is de ideale vervanging van een oude elektrische boiler én in Vlaanderen heb je momenteel recht op een extra premie bij de aankoop van een warmtepompboiler.

Warmtepomp zonder buitenunit versoTHERM

Warmtepompen zonder buitenunit

Zelfs wanneer u over weinig plaats in de woning beschikt, is een warmtepomp een optie. Er bestaan namelijk verschillende modellen die erg weinig plek innemen. Daarnaast vind u bij Vaillant zelfs warmtepompen zonder buitenunit. De geoTHERM 3kW neemt niet meer plaats in dan een wandketel en wordt geïnstalleerd zonder buiteneenheid.

Ontdek de warmtepomp die het beste bij u past.

 

Naar boven

Het verbruik van een warmtepomp

Een warmtepomp maakt voor 75% gebruik van de gratis energie uit de bodem, lucht en het grondwater. De overige 25% haalt de warmtepomp uit elektriciteit. Door uw warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen, kunt u ook de elektriciteitskost verlagen en hebt u de zuinigste en meest efficiënte oplossing.

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt op dit moment tussen de zeven en de vijftien jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van het type warmtepomp dat u installeert en van de premies die u ontvangt.

 

Naar boven

Het onderhoud van een warmtepomp

Wil u zeker zijn dat uw warmtepomp efficiënt blijft werken? Dan laat u hem het best jaarlijks nakijken door een erkende Vaillant-installateur. Zo presteert het toestel steeds optimaal én vermijdt u eventuele mankementen. Verder hoeft u zelf maar weinig te ondernemen om uw warmtepomp te onderhouden.

 

Naar boven

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een warmtepomp?

Warmtepomp prijs: deze factoren hebben een invloed

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een warmtepomp?

  • Type warmtepomp en energiebron (lucht, grondwater, aarde)
  • De arbeidskost van de installateur
  • Accessoires (grootte van de boiler, aantal cv-circuits …)
  • Eventuele boringen of grondwerken/graafwerken
  • De complexiteit van de installatie

 

Wilt u meer weten over de richtprijzen van een (bepaald type) warmtepomp?

Lees hier alles over de prijs van een warmtepomp!

 

Naar boven

Premies voor warmtepompen

Een financieel duwtje in de rug kan nooit kwaad, toch? Daarom is het goed om te weten dat er aantrekkelijke premies voor de aankoop van een warmtepomp zijn.

Ontdek de premies hier

 

Naar boven

Warmtepomp plaatsen: vind een installateur

Wilt u een warmtepomp kopen of uw oude systeem vervangen en bent u op zoek naar een installateur?

Voor meer informatie over warmtepompen in het algemeen, kunt u onze brochure downloaden of lees ons artikel rond de 10 meest voorkomende mythes over warmtepompen.

Meer weten over de warmtepompen van Vaillant? Download onze brochure!