Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een bijzonder comfortabele én duurzame manier om je woning te verwarmen en te koelen. Maar sommige mensen maken zich zorgen over het geluid dat een warmtepomp produceert. Is die bezorgdheid terecht? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Het geluidsniveau van de binnenunit is vergelijkbaar met dat van een moderne koelkast en valt dus amper op. De buitenunit van de warmtepomp bevat een compressor, het element dat voor het meeste geluid zorgt. De warmtepompen van Vaillant zijn modulerend. Dat betekent dat de compressor zijn vermogen aanpast op basis van de vraag voor sanitair warm water, verwarming of koeling. Het grootste deel van het jaar werkt de compressor dus niet op vol vermogen en maakt hij minder geluid.

Maar hoeveel decibels produceert het systeem juist? We nemen de lucht/water-warmtepompen aroTHERM plus en aroTHERM split als illustratie. Beide werken in het voorbeeld in ‘stille modus’ en zijn volledig vrijstaand.

  • 1 meter: 38 dB(A), te vergelijken met vogelgefluit.
  • 2 meter: 32 dB(A), te vergelijken met het geluid van een moderne koelkast.
  • 3 meter: 28 dB(A), te vergelijken met een tikkend uurwerk.

De buitenunits van onze lucht/water-warmtepompen voldoen ruim aan de normen rond nachtlawaai in woongebieden van 35 dB(A).

Vind je het moeilijk om je in te beelden hoe luid 38 decibel is? Met onze tool Soundbox ontdek je zelf hoeveel geluid de verschillende Vaillant-warmtepompen op een bepaalde afstand produceren.

Het Sound Safe System

Bij Vaillant hechten we veel waarde aan de geluidsuitstoot van onze warmtepompen en blijven we ze uitgebreid testen en optimaliseren. Het Sound Safe systeem is daarvan het resultaat. Dit systeem zorgt ervoor dat je buren en jij je warmtepomp nauwelijks horen. Op drie meter afstand is het geluid van de buitenunits te vergelijken met dat van ritselende bladeren. Dat betekent dat er ook in appartementsgebouwen en rijhuizen geen sprake is van lawaaihinder. Warmtepompen met het Sound Safe System houden trillingen en geluidsuitstoot zo laag mogelijk en zijn uitgerust met:

1. een geoptimaliseerde lucht- en ventilatorgeleiding,

2. trillingsdempers in het koudemiddelcircuit,

3. een akoestisch geoptimaliseerde leidingaansluiting in het koudemiddelcircuit,

4. een koudemiddelcircuit verpakt in een geluidsisolerende behuizing,

5. een tweevoudig ontkoppeld koudemiddelcircuit,

6. een trillingsdemper voor mechanische trillingsreductie.

De stille modus

Staat je aroTHERM plus of split in stille modus, dan maakt de buitenunit nóg minder geluid. De ventilatorsnelheid wordt vertraagd, waardoor er ongeveer 60 procent minder geluidsuitstoot is. Als de buitenunit zich dicht bij je slaapkamerraam bevindt, is deze functie vooral ’s nachts een aanwinst. Bovendien verbruikt je warmtepomp in deze stand ook een stuk minder energie.

De verbeterde luchtstroom

Bij Vaillant optimaliseren we onze warmtepompen voortdurend. In onze akoestische geluids- en klimaatkamers namen we onder andere het luchtstroomsysteem onder de loep. We ontwikkelden een systeem met een verbeterde luchtstroom, waardoor de geluidsuitstoot minimaal blijft. De volgende onderdelen spelen hier een onmisbare rol in:

1. een grotere, platte verdamper om de luchtsnelheid te verlagen bij een constante energieafzuiging,

2. een platte verdamper voor optimale energieoverdracht,

3. een stille en zeer efficiënte ventilatormotor,

4. een specifiek ontwerp van ventilatorbladen om de luchtstroom te optimaliseren,

5. een ventilator bevestigd op specifieke EPP-structuur om de overdracht van trillingen te verminderen,

6. een geoptimaliseerde luchtstroom van het voorste luchtrooster.

Silent blocks

Een Vaillant-warmtepomp heeft als accessoire kleine rubberen voetjes. Die zorgen ervoor dat de buitenunit niet rechtstreeks op de ondergrond staat. Ze bieden meer stabiliteit en voorkomen trillingen en geluidshinder. Je kunt ook extra grote rubberen voeten – ook wel silent blocks – bestellen. Deze accessoires zorgen ervoor dat je – letterlijk – op twee oren kunt slapen.

Geen geluid met een goed geplaatste warmtepomp

Hoewel de nieuwe aroTHERM plus een van de stilste lucht/water-warmtepompen op de markt is, speelt de plaatsing van de buitenunit een cruciale rol. Dat geldt in principe voor elke buitenunit. Staat de unit te dicht bij een muur, dan kan er een echo-effect ontstaan. Laat je daarom vooral goed adviseren door een professioneel installateur.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.