Zoeken
Plan een interventieZoeken
Vind je installateur Registreer je product
Plan een interventie

Maakt een warmtepomp veel geluid?

Een warmtepomp is een bijzonder comfortabele én duurzame manier om je woning te verwarmen en te koelen. Toch zijn sommige mensen enigszins bezorgd over het geluid dat een warmtepomp produceert. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Geluidsdruk vs. geluidsvermogen

Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen:

  • het geluidsdrukniveau (Lp): een maat voor de energie van het geluid afkomstig van een bepaalde geluidsbron, uitgedrukt in decibel of dB(A).
  • het geluidsvermogenniveau (Lw): vergelijkbaar met het geluidsdrukniveau, maar dan gemeten onder vastliggende omstandigheden (dus onafhankelijk van de locatie van het toestel of het omgevingsgeluid). Het geluidsvermogen is een nauwkeurigere maat dan de geluidsdruk en is ook hoger.
Maakt een warmtepomp veel geluid?

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Het geluidsvermogen van een warmtepomp hangt af van het type toestel en is bovendien verschillend voor de buitenunit en de binnenunit. Het precieze geluidsniveau van beide vind je terug op het energielabel van de warmtepomp in kwestie. We kunnen je alvast verklappen dat de warmtepompen van Vaillant behoren tot de stilste op de markt.

Zo produceert de buitenunit van de aroTHERM split lucht/water-warmtepomp een geluidsvermogenniveau van 53 dB(A). Voor de binnenunit is dat 41 dB(A) – ongeveer het geluidsniveau van een klassieke cv-ketel. In fluistermodus kan de aroTHERM split nog 40 tot 60% stiller werken.

Sowieso voldoen de warmtepompen van Vaillant aan de Europese richtlijnen, die voorschrijven dat warmtepompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A) mogen produceren, warmtepompen van 6 kW tot 12 kW maximaal 70 dB(A) en warmtepompen tot 30 kW maximaal 78 dB(A).

Test zelf het volume van een warmtepomp

Zeggen die cijfers jou niet zoveel? Met onze tool Soundbox kun je aan den lijve ondervinden hoeveel geluid de verschillende warmtepompen van Vaillant produceren. Zet je koptelefoon op, kies de juiste instellingen en beoordeel zelf het volume!

Factoren die het waargenomen geluid bepalen

Het zijn vooral de bewegende onderdelen van een warmtepomp, zoals de ventilator en de compressor, die het meeste geluid produceren. De lucht/water-warmtepompen van Vaillant zijn modulerend. Dat betekent dat ze meer vermogen nodig hebben in de winter, waardoor de onderdelen meer bewegen dan tijdens de zomer, waardoor ze in die periode ook meer geluid maken.

Ook de uitblaasrichting van de warmtepomp is een belangrijke factor. Als de warmtepomp langs een muur of in een hoek staat, is de geluidsdruk namelijk sterker door de weerkaatsing van het geluid.

geoTHERM warmtepomp van 3kW met uniTOWER binneneenheid

Vermijd trillingen

Ten slotte is het aangewezen om trillingen te vermijden. Installeer de buitenunit van de warmtepomp daarom altijd op een vlakke, zware en stabiele ondergrond. Met stabilisatoren (silent blocs) kun je de trillingen nog verder beperken.

Blijft het geluid toch een bezorgdheid, dan kun je ook opteren voor een warmtepomp zonder buitenunit (die volledig binnen wordt opgesteld).

Meer informatie nodig?

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

07/05/2020

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.