Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Wat komt er kijken bij de installatie van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren heeft heel wat voordelen. Het is namelijk een erg duurzame én milieuvriendelijke oplossing – op voorwaarde dat je warmtepomp een optimaal rendement heeft.

Een warmtepomp installeren heeft heel wat voordelen. Het is namelijk een erg duurzame én milieuvriendelijke oplossing – op voorwaarde dat je warmtepomp een optimaal rendement heeft. Lees hier welke voorbereidingen je moet treffen om een warmtepomp te installeren en hoelang de installatie precies duurt.

Begin bij het begin: isoleren 

Een warmtepomp installeren heeft enkel nut als je woning voldoende geïsoleerd is. Als dat niet het geval is, gaat de warmte sneller verloren en moet je warmtepomp harder werken, waardoor het rendement omlaag gaat. Het loont in dat opzicht om je verwarmingsinstallateur op voorhand een warmteverliesberekening te laten uitvoeren, zodat je zeker weet of het wel rendabel is om voor een warmtepomp te kiezen.  

Is je woning goed geïsoleerd en heb je weinig warmteverlies? Dan is een warmtepomp niet alleen de meest rendabele oplossing om de winter gezellig door te komen, maar ook een handige manier om in de zomer voor koeling te zorgen. Met een warmtepomp geniet je dus zowel ’s winters als ’s zomers van een optimaal binnenklimaat en warm water. Met een condensatieketel moet je een aparte airco aankopen om je woning te koelen.  

Op het vlak van rendement is het verder belangrijk dat je warmtepomp juist gedimensioneerd is. Als er een te kleine warmtepomp geïnstalleerd wordt, zal de bijverwarming te veel energie verbruiken en zal je rendement dalen. Bij een te grote warmtepomp zal de investering te hoog zijn. Laat je dus adviseren door een professioneel installateur. 

Kies de juiste warmtepomp voor jouw situatie 

Aangezien een warmtepomp het beste rendeert in een zeer goed geïsoleerde woning, is ze vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten of grondig gerenoveerde huizen. Heb je geen nieuwbouw of niet de middelen om je woning uitgebreid te renoveren, maar wil je toch graag een warmtepomp? Dan kun je kiezen voor een hybride systeem waarbij je een warmtepomp combineert met je mazout- of gasketel. Handig: elke Vaillant-warmtepomp kun je met een ketel combineren om zo een hybride systeem te maken.

Verder zijn er nog een aantal technische voorwaarden om rekening mee te houden. Voor elke warmtepomp afzonderlijk zijn er specifieke vereisten. Bij een bodem/water-warmtepomp moeten er bijvoorbeeld boringen uitgevoerd worden, en dat vraagt om de nodige grondoppervlakte. Bij een lucht/water-warmtepomp moet je dan weer goed nadenken waar je de buitenunit juist wilt plaatsen.

Om zeker te zijn dat je warmtepomp helemaal voldoet aan je wensen en noden, is het belangrijk dat je de installateur laat weten wat je juist nodig hebt. Ga je de warmtepomp gebruiken voor een regendouche, een bad of gewoon voor een eenvoudige douche? Hoeveel ruimtes moeten er verwarmd worden en hoe groot zijn die ruimtes juist? Al deze factoren spelen namelijk mee bij de keuze voor een bepaalde warmtepomp. 

Verschillende soorten warmtepomp 

De installatie vraagt normaal gezien één dag werk door twee vakmannen. Wat zij precies doen, hangt natuurlijk af van het type warmtepomp dat je hebt gekozen. We zoomen daarom even in op de verschillende soorten. 

Lucht/water-warmtepomp

Geothermische warmtepomp

Lucht/water-warmtepomp

Lucht/water-warmtepomp

Bij lucht/water-warmtepompen zonder buiteneenheid plaatsen vakmannen ventilatieroosters. Is er wel een buiteneenheid, dan moet deze goed vastgemaakt worden, zodat hij bij felle wind niet loskomt. Verder voorzien de installateurs meestal twee gaten in je woning om de nodige buizen te koppelen. 

Geothermische warmtepomp

Bodem/water-warmtepompen

Voor bodem/water-warmtepompen met horizontale collectoren zijn uiteraard horizontale boringen nodig. Daarvoor heb je in de tuin een beschikbare oppervlakte nodig die het dubbele tot het driedubbele van je woonoppervlakte bedraagt.

Bodem/water-warmtepompen met verticale aardsondes vereisen dan weer verticale boringen. De installateurs houden daarbij rekening met de richtlijn dat je uit één meter boring 50 watt (of 5 kW uit 100 meter boring) uit de grond kunt halen. Verticale aardsondes zijn vooral populair bij nieuwbouw, want er zijn heel wat werken in de tuin voor nodig, en die is dan idealiter nog niet volledig aangelegd. 

De installatie van een warmtepomp gebeurt in vier fases

De details van de plaatsing verschillen natuurlijk per type warmtepomp, maar in het algemeen onderscheiden we vier fasen. 

1. Planningsfase 

Je verwarmingsinstallateur helpt jou in de planningsfase om de juiste keuze te maken, want er zijn heel wat soorten warmtepompen op de markt. Deze expert doet een warmteverliesberekening en luistert naar je behoeftes. Een warmtepomp die tien kamers moet verwarmen of koelen heeft natuurlijk andere eigenschappen dan een toestel dat slechts een paar kleine ruimtes op temperatuur moet houden. Op basis daarvan beslissen jullie samen welk soort warmtepomp het meest geschikt is (en of een warmtepomp überhaupt wel de beste keuze is voor jouw situatie, want deze oplossing heeft zoals gezegd alleen zin als je woning voldoende geïsoleerd is). 

De expert bepaalt ook welk soort boiler je nodig hebt, en berekent het vermogen dat je toekomstige warmtepomp moet hebben om je het gewenste comfort te bezorgen.   

2. Installatiefase 

Tijdens de installatiefase worden de verschillende onderdelen van je verwarmingssysteem geplaatst. 

  • De experts plaatsen een folie op de ondergrond en leggen daarop de buizen voor je vloerverwarming. Tenzij er natuurlijk al vloerverwarming of ventilo-convectoren liggen en de installatie van je warmtepomp deel uitmaakt van een renovatie. In bepaalde gevallen moet je warmtepomp al een aantal cycli gedraaid hebben om de chape uit te laten drogen. De vloerverwarming werkt dan eigenlijk als een bouwdroger of warmtekanon. 
  • De buitenunit krijgt een plaats. Je bent misschien geneigd om zo’n buiteneenheid op je plat dak te laten installeren, maar dat is niet altijd de beste optie. Voor onderhoud en indienststelling is het namelijk cruciaal dat dit onderdeel eenvoudig en veilig bereikbaar is. 
  • Tot slot plaatsen vakmannen je binnenunit.  

Bij bodem/water- of water/water-warmtepomp komen boringen kijken. Soms doet de installateur van de warmtepomp deze boringen zelf, maar in de meeste gevallen werkt hij daarvoor samen met een externe firma die daarin gespecialiseerd is. 

3. Indienststelling

In deze fase komt de fabrikant je warmtepomp in dienst stellen en kijken of alle instellingen correct zijn. 

4. Ingebruikname

Na eventueel enkele laatste afregelingen is het zover: je kunt je warmtepomp in gebruik nemen! 

Overweeg een combinatie met PV-panelen

Het voordeel van warmtepompen is dat ze hun energie voor 75 procent uit de natuur halen. Voor de overige 25 procent maken ze gebruik van elektriciteit. Wil je je kosten drukken én volledig duurzaam energie opwekken? Dan kun je overwegen om je warmtepomp te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen.  

Ga na op welke premies je recht hebt 

Hoewel een warmtepomp zichzelf na verloop van tijd terugbetaalt, kan de installatie best een grote hap uit je budget nemen. Ga dus zeker na op welke premies je recht hebt, om zo de terugverdientijd in te korten.  

Bekijk alle premies

Of lees hier meer over de prijs van een warmtepomp

 

Klaar voor de installatie van je warmtepomp?

Ben je klaar voor de installatie van je warmtepomp? Neem dan contact op met een installateur!