Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Cv-ketel of warmtepomp: wat past het beste bij jou?

Is je cv-ketel aan vervanging toe en twijfel je over de overstap naar een warmtepomp? Of heb je net een huis gebouwd en weet je niet of je voor een cv-ketel of warmtepomp moet kiezen? In dit artikel ontdek je wat voor jou de beste keuze is!

Cv-ketel: dit moet je weten

Een cv-ketel werkt op gas of mazout. Cv-ketels zijn erg efficiënt en kunnen je huis snel opwarmen, waardoor ze de populairste keuze zijn. Waar die efficiëntie bij oudere atmosferische cv-ketels nog gepaard ging met een hoog verbruik, is dat voor recente condensatieketels zeker niet meer het geval. Wel is het zo dat een cv-ketel in vergelijking met een warmtepomp een grotere CO2-uitstoot en dus een grotere impact op het milieu heeft. Als je op zoek bent naar een verwarmingsoplossing die niet te duur in aankoop en eenvoudig te installeren is, zit je met een cv-ketel helemaal goed. Hou er wel rekening mee dat een regelmatig onderhoud van je cv-ketel in sommige regio’s verplicht is, terwijl dat bij warmtepompen niet het geval is.

Verder is er ook een verschil tussen een nieuwbouw en een renovatie. Zo kan het bij een ingrijpende energetische renovatie verplicht zijn om een aandeel hernieuwbare energie te hebben en dan is een warmtepomp misschien een beter idee.

Warmtepomp: iets voor jou?

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt voor een deel energie uit de omgeving (uit het grondwater, de lucht of de bodem). Een warmtepomp is wel heel wat milieuvriendelijker dan een cv-ketel. Een warmtepomp is duurder in aankoop dan een cv-ketel, maar je hebt recht op een aantal premies en subsidies om de kosten te drukken. In vergelijking met cv-ketels vragen warmtepompen tot slot minder onderhoud.

Download onze praktische gids (586 kB)

Conclusie: wat is de beste keuze voor jou?

Een warmtepomp heeft veel voordelen en is milieuvriendelijk, waardoor er zeker toekomst in zit. Over het algemeen is het dus een goed idee om voor een warmtepomp te kiezen, al zijn er wel een aantal uitzonderingen. Zo is een warmtepomp vooral interessant als je ook van plan bent om zonnepanelen te plaatsen om de kost van het energieverbruik te drukken én als je een huis hebt met weinig warmteverlies. Verder worden warmtepompen voornamelijk aangeraden in combinatie met een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Tot slot is de keuze voor een warmtepomp slim als je naast verwarming ook nood hebt aan koeling of als er geen gasaansluiting in je straat of woning is.

 

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp en wil je graag meer informatie?

Neem hier dan zeker een kijkje!

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.