Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

De terugverdientijd van je warmtepomp: dit moet je weten

Wil je graag een warmtepomp installeren, maar schrikt de investering je een beetje af? Dan moet je weten dat een warmtepomp over het algemeen een goed rendement heeft. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de terugverdientijd van je warmtepomp.

Factoren die een invloed hebben

Er zijn een aantal factoren die een invloed hebben op de terugverdientijd van je warmtepomp, namelijk:

  • Het soort warmtepomp:

Er zijn drie soorten warmtepompen. Zowel de aankoopprijs als het rendement varieert per type, waardoor ook de terugverdientijd verschilt per soort warmtepomp. Zo hebben bodem/water-warmtepompen een hoger rendement dan lucht/water-warmtepompen, maar zijn ze ook duurder. Hoe lager de prijs en hoe hoger het rendement van de warmtepomp, hoe sneller je hem hebt terugverdiend.

  • De energieprijzen:

Een warmtepomp werkt voor een deel op elektriciteit. Hoe lager de elektriciteitsprijs dus staat, hoe korter de terugverdientijd. Je kunt de kosten bovendien drukken door zelf je elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld door fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen.

  • Premies en subsidies:

Warmtepompen gebruiken hernieuwbare energie en zijn dus een duurzame oplossing. Daarom heb je recht op een aantal premies, waardoor je investeringskost daalt en de terugverdientijd dus ook inkort.

De terugverdientijd van je warmtepomp

De terugverdientijd van je warmtepomp

Hoe duurder de aanschafprijs van de warmtepomp, hoe langer het natuurlijk duurt om hem terug te verdienen. Daarnaast mag je niet vergeten dat je niet enkel de warmtepomp moet betalen, maar dat ook de accessoires en de installatiekost een rol spelen. Als je binnen- en je buiteneenheid bijvoorbeeld ver van elkaar liggen, moeten er meer leidingen gelegd worden, waardoor de kosten oplopen. Daarom raden we ook steeds aan om de binnen- en buiteneenheid zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen.

Het is belangrijk om je goed te informeren over welke warmtepomp perfect bij jouw gebruik past, wat de mogelijkheden zijn en om na te gaan op welke premies je recht hebt. Om de terugverdientijd zo kort mogelijk te maken, moet de warmtepomp goed gedimensioneerd worden. Dat wil zeggen dat het vermogen van de warmtepomp niet te hoog of te laag is. Daarnaast installeer je het best PV-panelen samen met je warmtepomp. De meerprijs die je betaald voor de installatie is de investering zeker waard. Het verlaagt je elektriciteitskosten namelijk aanzienlijk en het is een duurzame oplossing op lange termijn.

Alle verschillende factoren in beschouwing genomen, varieert de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de zeven en de vijftien jaar.

 

Wil je meer informatie over de prijs van warmtepompen?

Ontdek hier alles wat je moet weten!

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.

Geen resultaten gevonden

Deze artikels interesseren je misschien ook?

10 mythes ontkracht

Twijfel je over de aankoop van een warmtepomp? We ontkrachtten de 10 meest voorkomende mythes rond warmtepompenin onze praktische gids.

Het rendement van een warmtepomp

18/01/2022

Als je van plan bent om een warmtepomp te installeren, wil je vast en zeker ook weten wat het rendement van een warmtepomp is. Een warmtepomp mag dan wel erg duurzaam zijn, de installatie ervan vraagt de nodige investering en die kost wil je dan ook graag terugverdienen dankzij een goed rendement.

Het verbruik van een warmtepomp

Als je duurzaam wilt verwarmen is een warmtepomp zeker een goed idee. Die maakt namelijk voor een groot deel gebruik van hernieuwbare energie uit de bodem, de lucht of uit water. Daarnaast wordt je warmtepomp ook een handje geholpen door een kleine hoeveelheid elektriciteit. De vraag is alleen: hoe groot is dat verbruik nu eigenlijk? We vertellen je er meer over in dit artikel.