Zoeken

De paashaas in het logo

voorbestemd voor het succes van ons bedrijf

1899 - Onze haas verovert de wereld

In 2019 viert onze haas zijn 120ste verjaardag! Bekijk hoe het logo geëvolueerd is sinds 1899:

Het logo werd voor de eerste keer vernieuwd.

Een sterk onderscheidend merkprofiel

Met het logo van de haas in het ei had het bedrijf Vaillant GmbH vanaf het allereerste begin een sterk onderscheidend merkprofiel. Sinds 1899 staat het logo op alle producten, catalogi en brochures van de in het Duitse Remscheid gevestigde onderneming. Binnen slechts enkele jaren verspreidde de uitstekende reputatie van Vaillant zich over heel Duitsland en zelfs daarbuiten.

 

Vaillant's eerste communicatiemanager

Toen in de loop van de jaren 1920 steeds strengere eisen aan de vormgeving werden gesteld, nam Vaillant zijn eerste publiciteitsmanager in dienst, een beslissing die bepalend bleek voor de toekomstige koers van de onderneming. Vanaf dat moment werd het bedrijfsimago professioneel en overal op dezelfde manier gepromoot. Het logo werd gemoderniseerd en de vormgeving van de Vaillant-producten werd aangepast aan de bouwkundige eisen van die tijd. Voor de eerste keer werd het logo van de onderneming vernieuwd.

Sterk onderscheidend merkprofiel

Het archetype van het logo is geboren

Vaillant gaf zijn logo scherpe lijnen en contouren. De 'haas in het ei' bleef het centrale thema, maar het woord 'Vaillant' werd toegevoegd. Door het geschreven woord met de afbeelding te combineren, werd het effect van de merkherkenning verder versterkt. Alle latere vernieuwingen zijn gebaseerd op Lorber’s ontwerp, dat zeer dicht bij het origineel blijft.

 

Haas wordt stripfiguur en verovert de harten van de mensen

In 1935 kreeg de haas een nieuwe rol. In de reclamebrochure 'Eine königliche Hasengeschichte' (Een vorstelijk hazenverhaal) verlaat hij zijn ei en huppelt hij door de wereldgeschiedenis en de geschiedenis van het logo. Met een flinke dosis humor lukt het hem vorsten te overtuigen van de voordelen van een warm bad. In de jaren 1970 greep Vaillant terug op het succes van deze speelse interactie met het merk. Er verscheen een nieuwe stripfiguur die al snel zeer geliefd was en ook nu nog steeds populair is.

Kracht, bekwaamheid en betrouwbaarheid

In 1953 werd het Vaillant-logo tijdelijk aangepast. Het woord 'Geyser' werd aan de tekst toegevoegd om het verband tussen de geavanceerde geisertechnologie en de bekende naam 'Vaillant' te versterken. Al sinds 1905 domineert Vaillant de markt voor wandhangende badverwarmer met de auteursrechtelijk beschermde naam 'Geyser'. Enkele jaren laten kreeg het ei-logo een beschermend kader om kracht, bekwaamheid en betrouwbaarheid uit te stralen.

 

Ei van Columbus

Later werd nog een ander element aan het ontwerp toegevoegd: de groene kleur die het bedrijfslogo uniek maakt, zoals ook uit onderzoek is gebleken. Veel Duitsers weten dat de haas van Vaillant het logo van het in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gevestigde bedrijf is. Sterker nog: meer dan 70 procent van alle Duitsers heeft wel eens van Vaillant gehoord.

Voor het bedrijf bleek het besluit van Johann Vaillant om de haas als handelsmerk te laten registreren dus echt ‘een ei van Columbus'.

Ontdek onze producten

Meer dan 140 jaar ervaring in verwarmingsoplossing