Zoeken

Bahnstadt bouwplaats

Heidelberg voormalige goederenstation is de plek van 's werelds grootste passiefhuis ontwikkeling, dat klaar zal zijn in 2022. Het woningen- en energiebesparende project veroorzaakt een sensatie in het land en over de hele wereld.

Twee kilometer van gescheiden traditie en moderniteit in Heidelberg. Het verleden en de toekomst van de universiteit worden gekenmerkt door de "Altstadt" (het oude gedeelte van de stad) en de "Bahnstadt" (het treinstation district). Als een modieuze tegenhanger van het historische centrum, de nieuwe Bahnstadt, zal de situatie op de woningmarkt verlichten. Met een oppervlakte van 116 hectare, is het één van de grootste binnenstedelijke projecten, na de wijk HafenCity, de haven van Hamburg. De stedenbouwkundigen worden geleverd door de architecten en stedenbouwkundigen Trojan Trojan + Partner, als resultaat van een internationale architectuurwedstrijd in het jaar 2003. Ongeveer 5.000 mensen zullen hier wonen en 7000 zullen hier komen te werken. Er zal een nauwe verwevenheid plaatsvinden van het leven, de wetenschap en de handel in de toekomst.

Trotse tussentijdse balans

2.000 inwoners en honderden nieuwe arbeidsplaatsen - dat is de huidige balans en de tendens blijft stijgen. De eerste bouwfase werd in de zomer van 2014 afgerond. Sindsdien zijn de bewoners en bedrijven verhuisd naar hun nieuwe onderkomen. ‘Het is leuk om te zien hoe de nieuwe wijk wordt geaccepteerd.’ Dr. Eckart Würzner, burgemeester van Heidelberg en het "gezicht" van de Bahnstadt, is blij dat te kunnen melden. Er wordt Würzner vaak gevraagd in zowel binnen- en buitenland, wat er zo speciaal is aan deze moderne woningbouw. ‘Onze Bahnstadt, zal het grootste passiefhuis ontwikkeling in de wereld zijn. ’ Antwoord hij dan trots. Alle gebouwen zijn zo ontworpen dat ze geen uitstoot veroorzaken en het energieverbruik wordt verminderd met ongeveer 50 tot 80 procent. Een kleurrijke mix van gezinnen, studenten en senioren wonen in de reeds voltooide huurflats en appartementen en universiteit appartementen.

Speciale financiering maakt het mogelijk voor de minder bedeelden om van de voordelen van een passiefhuis te genieten. Iedereen die klimt naar het hoogste punt van de woning kan een overzicht van de energietechnologie van het verleden te krijgen: ‘Daar kun je de koeltorens van de kerncentrale Philippsburg zien, en daar de schoorstenen van Mannheim-kolencentrale’, leren de bezoekers. Voor de Bahnstadt bewoners zijn dat de energieleveranciers van gisteren - een CO2-neutrale biomassa, op houtgestookte energiecentrale wekt de elektriciteit en restwarmte die nodig zijn voor de passieve huizen.

Photo: Kay Sommer

Passiefhuis Awards 2014

Na de voltooiing van de eerste bouwfase kreeg de woningbouw in Heidelberg de eerste Passiefhuis Award in 2014 Deze award wordt uitgereikt door het Passive House Institute als onderdeel van het Europese project PassREg (Passiefhuis regio's met hernieuwbare energie).

‘De Bahnstadt wint internationaal acceptatie en is hard op weg om een van de meest innovatieve projecten van onze tijd van stedelijke ontwikkeling te worden.’ Verklaarde burgemeester Würzner op de officiële onthulling van de Passiefhuis Award plaque. Prof. Dr. Wolfgang Feist, directeur van het Passiefhuis Instituut voegt hieraan toe: ‘Maximale energie efficiëntie in de bouw wordt steeds belangrijker in steeds meer landen, maar een hele wijk gebouwd volgens de passiefhuis normen in deze vorm is ongekend. De stad Heidelberg geeft hiermee een blauwdruk voor de toekomst: de European Building Performance richtlijn, vereist dat de bijna nul energie verbruikende gebouwen zijn uitgegroeid tot de regel van 2021 - en met de passiefhuis standaard, de Bahnstadt voldoet reeds aan deze eis vandaag. "

Inovatieve Lighthouse projecten

De burgemeester van Heidelberg handelt op overtuiging en is nauwelijks bereid om de klimaat compromissen te accepteren. Zo stonden hij en zijn team erop dat de 12.000 vierkante meter bouwmarkt aan de rand van de Bahnstadt word gebouwd als een passiefhuis. Een bijzondere mijlpaal van de nieuwe wijk zijn de Skylabs kantoren en het lab gebouw, die ook volgens de passiefhuis standaard zijn gebouwd. Het gebouw van Fischer Architekten met zijn negen verdiepingen tellende toren zal het architectonische hoogtepunt van de ontwikkeling worden. Technologisch voldoet het echter ook aan de hoogste normen voor energie-efficiëntie, waarbij een bijzondere nadruk gelegd wordt op het optimaliseren van de ventilatie technologie. Het gebouw wordt gekenmerkt door ramen van vloer tot plafond, die voldoende licht binnen laten tijdens de winter. In de zomer beschermen de kenmerkende vouwluiken het gebouw tegen de warmte. Door de fijne perforatie in de luiken is men er van verzekerd dat er altijd licht naar binnen schijnt.

De kunstmatige verlichting van de Skylabs is daardoor aanzienlijk verminderd. Op een veel kleinere schaal, maar niet minder innovatief, is het reeds voltooide kinderdagverblijf op de "Schwetzinger Terrasse". De crèche en het aangrenzende openbare plein zijn ontworpen door de architecten Behnisch. Ze zijn vooral opvallend door hun bijzondere vormen.

Succesvolle oplossing voor de brug

In de Bahnstadt zijn auto’s verboden. Het verkeersluwe gebied wordt gedomineerd door voetgangers en fietsers. Zij zijn degene die profiteren van de nieuwste innovatie: LED-straatverlichting. Deze verlichting zorgt voor licht over een lengte van 3,5 kilometer. Als niemand is, dan worden de lichten automatisch gedimd tot ongeveer 30 procent van de lichtopbrengst. Zodra iemand in de buurt komt, schijnen de lantaarns weer op volle sterkte. Het licht schakelt automatisch terug naar energiebesparende modus. Niemand hoeft te vrezen dat de lichten te vroeg uit gaan in het Bahnstadt.

De vraag naar passiefhuis woningen groter is dan het aanbod; de mix van wonen, vrije tijd en werk is zeer populair. ‘Het concept van de Bahnstadt werkt.’ Burgemeester Eckart Würzner is overtuigd. Zelfs de scheiding van het oude stadscentrum en de Bahnstadt is inmiddels overwonnen, tenminste de architectuur: een lange fiets- en voetgangersbrug verbindt nu de twee ongelijke delen van de stad.

Netwerkend leven 2030

Vaillant is intensief bezig met de kwestie van 'het leven in de toekomst. ‘Het bedrijf is onderdeel van het innovatienetwerk: Universal Home, een platform over de kwesties van efficiënt gebruik van energie. In deze samenwerking kunnen we producten en diensten die niet kunnen worden bereikt door een enkele fabrikant alleen’. zegt Udo Ermert, Senior Design Manager bij Vaillant en oprichter van Universal Home.

"Op dit moment is Vaillant betrokken in bijvoorbeeld een project voor intelligente netwerken van een verwarming- en opslagsystemen met warm / koud genererende apparaten in een huishouden van de toekomst."

www.universal-home.de