Zoeken

Universal Home: Het huis van de toekomst

Als mede oprichter van het innovatieve netwerk: Universal Home, is Vaillant betrokken in het ontwikkelen van de laatste technologieën, producten en diensten voor het huis van de toekomst.

Hoe leven we in 2030? Op deze vraag ligt de focus bij het platform van Universal Home. Dit platform bundelt krachten en creëert een toegevoegde waarde voor de consument, door de vereniging van technologisch toonaangevende bedrijven die zich inzetten voor innovatie en toekomstgerichte oplossingen.

Het platform brengt synergie in de gezamenlijke ontwikkeling van producten die ons leven en vooral ons huis comfortabeler en gemakkelijker maken.

Het idee

‘Wat is nog effectiever dan een goed idee?’ Het antwoord is simpel: ‘Veel goede ideeën die elkaar aanvullen.’ Dat is het uitgangspunt van het Universal Home netwerk. Het huis van de toekomst is eigenlijk niet zo heel ver weg. Gezien de snelheid, waarmee de technologie ons leven heeft veranderd de afgelopen 15 jaar, kunnen we ons misschien voorstellen waar we zijn over nog eens 15 jaar. Of juist niet om deze reden? Voor het verkrijgen van een concept voor de toekomst bundelt het netwerk kennis en ideeën van partners met verschillende kerncompetenties en productkennis. Het doel is niet het genereren van een geïsoleerd toekomstig scenario, maar om een beeld te creëren dat zo veel mogelijk gebaseerd is op wetenschappelijke kennis van onderzoekspartners en trend analisten.

Deze fictieve toekomst die als basis dient voor de ontwikkeling van innovatieve en gebruiksvriendelijke producten en oplossingen, is gericht op mensen met verschillende woonsituaties. Het onderzoeksplatform houdt rekening met de ontwikkeling in vijf onderzoeksgebieden: Social Environment, Home System World, Resource Cycle, Flexibility & Mobility en Economy.

Zoals de naam Universal Home aangeeft: de vakgebieden bundelen gemeenschappelijke taken en concepten van het Universal Design en Smart Home. Universal Home doet nog veel meer, omdat de focus niet ligt op wat technologisch mogelijk is, maar op wat nuttig is voor de eindgebruiker.

Naast de ontwikkeling van nieuwe product werelden voor huizen, is een ander doel van het platform om de algemene voorwaarden van de marketing voor de producten, distributie, installatie en onderhoud in overweging te nemen. De eerste product ideeën zijn al geïmplementeerd. Een lange termijn doel is om het Universal Home prototype te bewerkstelligen op de douane-unie World Heritage Site in Essen. Dit is de locatie van het initiatief.

Netwerkend leven in 2030

Het huis van de toekomst zal worden gekenmerkt door een grotere energie-efficiëntie, een hoge mate van individualisering en een uitgebreide voorkeur van de bewoners. Bewoners van slimme huizen worden omringt door innovatieve technologieën, zoals high-tech apparaten, slimme applicaties en nieuwe diensten die het leven gemakkelijker maken. Voorbeelden van dergelijke technologieën zijn aanraak oppervlakken die geïntegreerd zijn in meubels of onderdelen, die een projectie geven op verschillende oppervlakken in de leefruimte. Andere mogelijkheden zijn zeer intelligente en zelflerende energie en airconditioning systemen die vrijwel onopgemerkt op de achtergrond opereren.

Een van de meest belangrijkste opkomende aspecten op dit moment is netwerken. Netwerken over technologische apparaten en communicatie met elkaar en met iedereen die betrokken is in de planning, inclusief de fabrikanten. Gebruiker georiënteerde verwerking van netwerk data van het huis en het internet is een voorwaarde om er voor te zorgen dat de gebruiker ‘in charge’ blijft en kan begrijpen en bepalen wat er om hem heen gebeurd.

Om een indruk te krijgen van hoe dit huis in 2030 zal worden ontwikkelt is te zien in de Universal Home film: ‘Indrukken van het leven’ (http://vimeo.com/58612578)

Energie management van de toekomst

Vaillant ondersteunt het Universal Home netwerk met deskundige kennis van innovatieve, milieuvriendelijke en energiezuinige verwarming- en ventilatiesystemen, die steeds meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. De meest effectieve systemen voor vermindering van energieverbruik en CO₂ emissies in de toekomst, zijn met name in het huis verwarming en ventilatie. Het grootste potentieel van deze systemen is het gebruik van toekomst georiënteerde gecombineerde warmte en kracht technologieën net zoals brandstofceltechnologie.

Het huis in het jaar 2030 zal zelf energie produceren in de vorm van elektriciteit door middel van fotovoltaïsche energie of een gecombineerd warmtekrachtkoppeling systeem. Een hoog efficiënt energie buffersysteem zal elektriciteit en of warmte gebruiken met een hoge vermogensdichtheid en slaat de overtollige energie op in oplaadbare batterijen voor gebruik in een elektrische fiets of elektrische auto. Een efficiënt systeem voor verwarming en heet water, compleet gemaakt met ventilatie met thermisch herstel. Voor de intelligente koppeling van deze units is een netwerk energie en airconditioning systeem nodig dat automatisch wordt gecontroleerd om zoveel mogelijk te maken.

Het doel is om de systemen die steeds complexer worden zo makkelijk mogelijk te laten opereren. Een zelflerend systeem met een intelligent en simpel gebruiksgemak, maakt het de sleutel tot gebruiksgemak voor iedere doelgroep.

Over het Universal Home Network

Universal Home is een vereniging van toonaangevende premium fabrikanten die toegewijd zijn aan innovatieve en toekomstgerichte oplossingen. Het netwerk, opgericht in 2007, is gelegen aan de douane-unie World Heritage Site in Essen. Het initiatief biedt een platform voor haar leden dat communicatie, interdisciplinaire activiteiten, gezamenlijk onderzoek van de fundamentele principes en de ontwikkeling van innovatieve ideeën mogelijk maakt. Concepten worden ontwikkeld in de voorheen geïsoleerde product werelden die nu samen kunnen groeien. Naast Vaillant zijn de andere leden van het netwerk: Universal Home Dornbracht, Gira, MEDION, Miele, Poggenpohl, RWE, SCHOTT, STEINEL, WMF en de behuizing coöperatieve Essen-Nord.