Slimme thermostatische radiatorkranen: meer comfort, minder kosten
Je verwarmingssysteem mag nog zo nieuw, zuinig en tiptop in orde zijn: als het niet goed is afgesteld, heb je er maar weinig plezier van en is het al zeker niet duurzaam. En dat afstellen, doe je met een thermostaat.
Denk je nu meteen aan een centraal systeem dat ervoor zorgt dat je hele huis dezelfde temperatuur krijgt? Dan hebben we nieuws voor jou, want er bestaan ook thermostatische radiatorkranen, waarmee je de temperatuur in elke kamer apart kunt regelen. Meer nog: er bestaan slimme thermostatische radiatorkranen waarmee je de temperatuur per kamer gewoon met je smartphone of tablet regelt.
Wat zijn thermostatische radiatorkranen?
Een klassieke kamerthermostaat meet de temperatuur in de kamer waar hij geplaatst is (de zogenaamde referentiekamer). Hij geeft aan de verwarmingsketel het signaal om te stoppen met de woning te verwarmen zodra de gevraagde temperatuur bereikt is in de referentiekamer. Met de temperatuur in de andere ruimtes houdt hij met andere woorden geen rekening. Thermostatische radiatorkranen laten je daarentegen toe om de temperatuur per kamer in te stellen, zonder dat de referentiekamer daar invloed op heeft.
Verwar een thermostatische radiatorkraan of thermostaatknop niet met een gewone radiatorkraan. Met die laatste kun je de temperatuur namelijk niet regelen. Je kunt wel de opening van de kraan bepalen door aan de knop te draaien, maar de aanvoer van warm water naar je radiator vermindert niet naarmate de temperatuur stijgt. Wil je de verwarming in die kamer stoppen, dan kun je alleen de kraan volledig dichtdraaien.
Waarom thermostatische radiatorkranen installeren?
De comfortabelste kamertemperatuur is 21 °C, maar het hoeft niet in alle ruimtes zo warm te zijn. Vraag jezelf af om welke kamer het gaat en hoeveel tijd je er spendeert. In de gang volstaat 15 à 18 °C ruimschoots. In de badkamer mag de temperatuur gerust een tikje hoger zijn (tot zo’n 23 °C), terwijl je het in de slaapkamers liever wat frisser hebt (meer dan 17 °C hoeft niet) – tenzij je een student hebt die op zijn kamer studeert. Dankzij thermostatische kranen voldoe je precies aan je temperatuursnoden per kamer. Wil je besparen? Weet dat je verwarming amper één graad lager zetten je al een energiebesparing oplevert van maar liefst 6%!
Daarnaast zijn thermostatische kranen handig als je een kachel hebt in je woonkamer. Zet je die aan, dan geeft de kamerthermostaat in de leefruimte een signaal aan de ketel dat de temperatuur bereikt is en zullen de radiatoren in alle andere kamers dus ook afkoelen. Met een thermostatische kraan op je radiator heb je daar geen last van.
De voordelen van kamertemperatuurregeling
Een gewone of slimme thermostatische kraan
Je kunt kiezen voor gewone of slimme thermostatische radiatorkranen. Het grootste verschil? Net als een slimme thermostaat zijn slimme thermostatische radiatorkranen gekoppeld aan een app waarmee je alle instellingen kunt checken en de kamers op elk moment van op afstand kunt bedienen. Daarnaast staan er op gewone thermostatische kranen enkel cijfers om de temperatuur te bepalen, terwijl een slimme thermostatische kraan de temperatuur weergeeft op een scherm.
Vaillant heeft met de ambiSENSE-oplossing het neusje van de zalm in huis wat betreft slimme thermostatische kranen. Ze gunt je namelijk maximale efficiëntie, flexibiliteit en betrouwbaarheid. We stellen ambiSENSE graag aan je voor met een filmpje:
Zo werkt onze slimme thermostatische radiatorkraan
Een ambiSENSE-systeem bestaat uit adapters voor je radiatorkraan, de slimme thermostatische kraan zelf (de VR 50), en de gratis multiMATIC-app. In die app kun je elke kamer een naam geven, en er zelfs een icoon en foto aan toevoegen. Zo ben je zeker dat je je niet van ruimte vergist en stel je de ideale warmte heel eenvoudig in, locatie per locatie. En je kunt niet alleen de temperatuur in elke kamer met de app regelen: dat kan ook via de thermostatische kraan VR 50. Bovendien kun je werken met dag- of weekprogramma’s. Met ambiSENSE programmeer je tot zes verschillende verwarmingstijden per kamer.
Slimme extra: ambiSENSE verlaagt de verwarming wanneer je een raam opent om te verluchten. Concreet sluit de thermostatische kraan bij een plotse temperatuurverlaging gedurende een kwartier. Zo warm je de kamer niet nodeloos op en bespaar je energie en kosten.
Ons ambiSENSE-systeem kun je alleen combineren met radiatoren en het is enkel compatibel met de sensoCOMFORT VRC 720 of multiMATIC VRC 700 thermostaat, in combinatie met de VR 921-internetmodule die draadloos communiceert met de thermostatische kranen. Je past het ambiSENSE-systeem enkel toe op het eerste verwarmingscircuit, waarbij je maximaal twintig radiatorkranen in totaal, en maximaal zes radiatorkranen per kamer hebt.
Heb je meerdere thermostatische kranen in één kamer? Dan combineer je de slimme thermostatische radiatorkranen VR 50 met een kamerthermostaat VR 51. Daarna kun je de ruimte met die kamerthermostaat centraal besturen, en hoef je de temperatuur niet op elke thermostatische kraan afzonderlijk door te voeren. De oplossing kan zo maximaal twaalf ambiSENSE VR 51-kamerthermostaten beheren. Deze VR 51-kamerthermostaat geeft ook de relatieve vochtigheid in elke ruimte weer op de app.
Thermostatische radiatorkranen installeren of vervangen
ambiSENSE installeren is relatief gemakkelijk. Met de onderstaande handleiding kun je het gewoon zelf doen:
Advies over thermostatische radiatorkranen?
Neem dus gerust contact op met een Vaillant-installateur als je vragen hebt over thermostatische radiatorkranen of ons ambiSENSE-systeem.
Vind een installateur!
Een installateur staat altijd paraat in jouw regio.
Geen resultaten gevonden
Deze artikels interesseren je misschien ook
Hoe een radiator ontluchten?
03/11/2020
Hoort u tikkende of andere ongewone geluiden in uw verwarmingsbuizen? Dat is niet alleen vervelend, het kan er ook op wijzen dat er luchtbellen in uw verwarmingssysteem zitten. Lucht in de leidingen zorgt ervoor dat het verwarmingswater minder goed door de radiatoren stroomt en de warmte minder gelijkmatig verspreid wordt in de ruimte. Misschien zal u ook merken dat de radiatoren aan de onderkant warm zijn, maar aan de bovenkant koud blijven.
Zeker als het opnieuw kouder wordt, kan het heel vervelend zijn als uw verwarming niet optimaal werkt. Gelukkig kan het probleem snel opgelost worden door uw radiatoren te ontluchten. Dit kan u eenvoudig zelf doen en is ook veilig als achteraf blijkt dat er toch geen lucht in de radiatoren zat. Bovendien bent u snel klaar: per radiator doet u er zo’n vijf minuten over. Wij tonen hoe u daarbij te werk gaat.
Duurzaam verwarmen met een slimme thermostaat
04/08/2020
Domotica maakt steeds vaker zijn opwachting in moderne woningen. Technische snufjes zoals een slimme thermostaat zijn dan ook niet langer toekomstmuziek. Deze intelligente regeling voor je verwarming is superhandig én helpt je ook besparen. Hier lees je alles over dit interessante toestel.
Duurzaam verwarmen: 6 tips om energie te besparen
05/12/2023
Maar liefst zestig procent van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door slimmer en duurzamer te verwarmen kun je dan ook heel wat energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille! Deze energiebesparende maatregelen helpen je op weg.