Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Verbruik airco: hoeveel verbruikt een lucht/lucht-warmtepomp?

Van een bloedhete zomerdag tot een ijskoude winternacht: een airco of lucht/lucht-warmtepomp staat het hele jaar door paraat om je woning te koelen of verwarmen. Maar hoeveel verbruikt een airco eigenlijk? Lees hier welke elementen een rol spelen.

1. Het vermogen van de airco

Als het vermogen van je airco te hoog of te laag ligt, moet je toestel harder werken en zal je verbruik stijgen. Om die extra kosten te vermijden, is het belangrijk dat je installatie volledig op maat van je woning is. Een Vaillant-expert helpt je graag aan een correct gedimensioneerde airco.

2. Het rendement van de airco

Het gemiddelde rendement (COP) van de meeste warmtepompen is ongeveer 4. Om 4 kWh te produceren heb je dan 1 kWh elektriciteit nodig. Hoe hoger het rendement van je airco, hoe efficiënter hij werkt en hoe lager het verbruik. Er zijn verschillende waarden om het rendement van een airco in uit te drukken. Denk aan:

SCOP (of Seasonal Coefficient of Performance): dit bepaalt hoe efficiënt een airco verwarmt. De SCOP meet het rendement over een langere periode en brengt ook factoren als het weer in rekening.

De SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) geeft dan weer een realistisch beeld van de efficiëntie bij koeling.

We verzamelden alle afkortingen die je op de doos van je airco kan tegenkomen.

3. Het energielabel van de airco

Elektrische en elektronische apparaten die op de Europese markt verkocht worden, dragen een energielabel. De energie-efficiëntie wordt aangegeven met een code, van A++ tot G. Lucht/lucht-warmtepompen met een A++ verbruiken minder dan andere modellen.

Maar het verbruik van een airco hangt ook af van …

Naast de technische kenmerken van je lucht/lucht-warmtepomp zijn er nog externe factoren die je verbruik direct beïnvloeden. Denk aan:

  • de isolatiegraad: hoe beter de isolatie van je woning, hoe minder hard je airco moet werken.
  • de oriëntatie van de woning: grote ramen aan de zuidkant warmen je ruimte snel op. Afhankelijk van het seizoen speelt dat in je voor- of nadeel voor het verbruik.
  • de grootte van de woning of het aantal kamers: hoe meer kamers je wil verwarmen of koelen, hoe meer je aircosysteem verbruikt.
  • je eigen gewoontes: hoe hard je installatie moet werken, hangt af van de temperatuur die je thuis verkiest.

Meer info of een vrijblijvende offerte?

Wil je meer informatie over het verbruik van een airco? Een installateur in jouw buurt helpt je graag.