Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Ter Loo: Een warme thuis met duurzaam hybride energiebeheer

Het prachtige kasteeldomein Ter Loo in het West-Vlaamse Zedelgem, is aan een tweede leven toe.

Het prachtige kasteeldomein Ter Loo in het West-Vlaamse Zedelgem, is aan een tweede leven toe. Zeven jaar geleden kocht de huidige eigenaar het domein en besliste om van het voormalige noviciaat met kapel van 1949 op het domein een warme thuis voor jongvolwassenen met een mentale en/of fysieke beperking te maken. Met een hybride combinatie van geothermie, zonnepanelen en gas combineert hij drie energiebronnen in een betaalbare en duurzame energiehuishouding, die de bewoners ook fysiek comfort en welbehagen biedt.

Wat ooit het noviciaat was van de Paters van het Heilig Hart, is door de nieuwe eigenaar volledig getransformeerd tot een aangename thuis voor 15 jongvolwassenen, waaronder zijn dochter, die niet langer terecht konden in de jongerenwerking voor mensen met een beperking. Het huis Ter Loo maakt deel uit van het gelijknamige park en omvat ook nog een landhuis dat ook volledig gerenoveerd werd

We streefden ernaar om de 15 bewoners, die hier toch om en bij de 50 jaar zullen wonen alle noodzakelijke omkadering te bieden terwijl we de kosten betaalbaar wilden houden.

Diepgaande transformatie

“Het duurde 7 jaar voor het huis volledig aangepast was aan de hedendaagse comfortbehoeften voor de bewoners”, steekt eigenaar Carl De Clercq van wal. De transformatie was dan ook diepgaand. We streefden ernaar om de 15 bewoners, die hier toch om en bij de 50 jaar zullen wonen alle noodzakelijke omkadering te bieden terwijl we de kosten betaalbaar wilden houden. Duurzaam energiebeheer is daarbij cruciaal. Daarom opteerden we voor een combinatie van zonnepanelen, geothermische verwarming en koeling en sanitair water dat desgevallend bijkomend verwarmd kan worden met gas. Dat moet de energierekening op lange termijn binnen de perken houden.”

Installateur Envice heeft samen met de bouwheer en Vaillant gekozen voor een hybride installatie van 2 flexoTHERM bodem/water-warmtepompen in cascade en 2 ecoTEC plus ketels ook in cascade geschakeld

Een complexe uitdaging

Voor installateur Envice uit Beernem was het project een echte uitdaging. Envice heeft samen met de bouwheer en Vaillant gekozen voor een hybride installatie van 2 flexoTHERM bodem/water-warmtepompen in cascade en 2 ecoTEC plus ketels ook in cascade geschakeld. Zaakvoerder Thijs Van Hooreweder: “We installeerden 2 boilervaten van elk 1.000 liter. Het eerste boilervat zorgt voor voorverwarmd water via een elektrische weerstand die wordt aangestuurd door de 100 PV-panelen op het dak van de kapel. De 2 ecoTEC plus ketels verwarmen het tweede boilervat in cascade. De flexoTHERM bodem/water-warmtepompen worden gevoed vanuit 8 geothermische boringen, die ons voldoende vermogen moeten geven om in te staan voor verwarming of koeling van het hele gebouw. De geavanceerde regeling in de flexoTHERM warmtepompen bepaalt of er verwarmd of gekoeld wordt.”

Zaakvoerster Fauve Collie van Envice heeft het project administratief, in aankoop en logistiek ondersteund. Ze waardeert de inbreng van Vaillant bij de keuzes voor de energiehuishouding. “Vaillant heeft ons geholpen met de volledige dimensionering van het project, zowel naar uitwerking van het type warmtepompen, het vermogen ervan, maar ook naar technische uitwerking. Hoe zouden we alles integreren en voor een optimale configuratie zorgen? Er kwam heel wat bij kijken en de diverse energiebronnen, zonne-energie, geothermie en gas, moesten precies op elkaar afgestemd worden om het meest duurzame en betaalbare energiegebruik te garanderen. ‘Zo groen mogelijk, zo efficiënt mogelijk en zo compact mogelijk’ was het ordewoord.”

Thijs Van Hoordeweder - Fauve Collie (zaakvoerders Envice) - Yannick De Mol (Sales Engineer Projects Vaillant) - Leandro Depaepe (Account Manager Vaillant)

Compact maar krachtig en groen

De complexiteit inzake energiehuishouding speelde zich af op diverse vlakken. De eigenheid van de bewoners zorgt voor aanzienlijke pieken in het warmwaterverbruik, maar ook de bouwhoogte met hoge ruimtes en de grote glaspartijen zorgen voor een belangrijke schommeling in de behoeften aan verwarming en koeling. Leandro Depaepe, Account Manager Vaillant: “De complexiteit van dit gebouw spreekt voor zich. Het is een imposant gebouw, maar het heeft een compacte stookplaats. De uitdaging was om voldoende vermogen te creëren, maar met een compacte installatie, die zo duurzaam mogelijk moest zijn.

Dat is fantastisch gelukt, ook al moesten we noodgedwongen de boilervaten van twee keer 1.000 liter apart plaatsen naast de stookruimte, wilden we ook constant sanitair vermogen garanderen.” Envice is erin geslaagd om de complexiteit van het project op de juiste manier aan te pakken. Zaakvoerster Fauve Collie beseft hoe belangrijk samenwerking was voor dit succes. “Wij werken al enkele jaren samen met Vaillant, we hebben daar een heel goed gevoel bij, zowel de ondersteuning van ons als installateur als de dienst na verkoop naar de klanten toe én de garanties zijn uitmuntend. We kunnen zo’n samenwerking eigenlijk alleen maar aanraden.

Projectfiche Klooster Ter Loo
Project
  • Unieke duurzame en betaalbare architectuur
  • Imposant gebouw met hoge ruimtes en grote raampartijen
  • 3 niveaus met een hoge kapel
  • Alles niveaus zijn uitgerust met geothermie voor vloerverwarming en passieve koeling (met 3 apart aan te sturen zones)
Opleveringsjaar:2023
Verwarmingstype:Vloerverwarming 1.600 m², verdeeld in 13 kringen die centraal bediend wordebn
Vloerbekleding:Parket en beton
VentilatiesysteemD
E-peilNog niet gekend.
Welke installatie?
  • 2 warmtepompen flexoTHERM exclusive VWF 197/4 (400 V)
  • 1 multifunctioneel buffervat 200 liter VPS R 200/1 B
  • 2 gascondensatieketels ecoTEC plus VC 306/5-5 (E-BE)
  • 2 boilers uniSTOR VIH RW 1000/2 (1 boiler aangesloten op 2 ecoTEC plus VC 306/5-5 (E-BE) ketels
  • 1 boiler uitgerust met een elektrische weerstand om stroomoverschotten van de fotovoltaïsche panelen op te gebruiken
  • Externe passieve koeling
InstallateurEnvice bv, Beernem

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.